Pekařství a cukrářství

Z historie perníkářství - medové perníčky pekli již staří Egypťané

Medové perníčky, pochoutka, která se peče odpradávna k všelijakým příležitostem, má dlouhou historii. Nelze přesně určit, kdy vznikl první perník, ale víme, že placky z mouky obohacené medem a kořením si pekli již obyvatelé Starého Egypta. Díky tomu, že med je jedna z nejstarších používaných surovin, různorodé medové pečivo bylo oblíbené jak v Egyptě, tak v Řecku či Římě, stejně jako v orientálních krajinách. Sladké medové pečivo ochucené různorodým kořením chutnalo v rozmanitých podobách všem lidem na světě. Perníkářství v českých zemích V naší zemi se objevují první záznamy o perníku kolem roku 1330. Tou dobou se již v Praze usadilo několik perníkářů. Za vlády Karla IV., kdy Čechy zbohatly, Otec vlasti přál rozvoji řemesel, přicházelo do naší země stále více perníkářů. V Praze existovalo sdružení perníkářů již v roce 1348, ale první perníkářský cech byl datován až v roce 1524. Ve...

POKRAČOVÁNÍ

Pekařství a cukrářství: Odpalované těsto je základem mnoha delikates

Odpalované těsto je křupavé těsto, které při pečení hodně nakyne a uvnitř zůstane duté. Odpalované těsto se tepelně upravuje hned dvakrát. Nejprve...

Pekařství a cukrářství: Domácí výroba marcipánu je hračka i pro začátečníky

Pravý marcipán je velice chutný a mnoha lidmi milovaný pomocník při výrobě cukroví, dortů či ozdob. Dají se z něj vyrábět nádherné figurky...

Pekařství a cukrářství: Jak na domácí mletí mouky?

Mouku si můžete umlít i doma. Taková mouka má řadu výhod a vynikajících vlastností. Pokud se zaměřujete na zdravou výživu, jistě rádi víte, co jíte. Domácí mletí mouky je...

Pekařství a cukrářství: Fondán - potahovací hmota, která udělá velkou parádu

Fondán je potahovací hmota na dorty i jiné cukrovinky, jejíž název lze odvodit z francouzského slova fondre, což znamená rozpustit. Právě to...

Pekařství a cukrářství: Bezlepková mouka a bezlepkové pečivo – kdy je dobré dát jim přednost?

Bezlepkové pečivo je v poslední době velmi diskutované téma. Jedni ho zbožňují, druzí ho považují za zbytečnost a módní...

Pekařství a cukrářství: Historie pekařství se začala psát na základě čiré náhody

První kvašený chléb byl pravděpodobně připraven v Egyptě někdy před 6000 lety. Zřejmě jen úplnou náhodou došlo k tomu, že těsto, které...

Pekařství a cukrářství: Domácí kváskový chléb - dva recepty na výborný chléb z kvásku

Kváskový chléb stojí zato ochutnat. Je velice dobrý, zdravý a vydrží dlouho čerstvý. Uvádíme zde návod na pečení prvního domácího...

Pekařství a cukrářství: Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?

Rozhodli jste se udělat si svůj vlastní domácí kvásek? Výborně! Kdo si chce vychutnat ten pravý český chléb upečený doma, měl by zkusit i...

Pekařství a cukrářství: Tradiční vizovické pečivo je známé po celém světě

Vizovické pečivo, které dekoruje a těší domácnosti už několik století, je významnou ukázkou valašského lidového řemesla. Ve Vizovicích má...