Pekařství a cukrářství

Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem

Stejně jako pomlázka, kraslice nebo třeba beránek k Velikonocím patří i mazanec. Sladký bochánek ovoněný kořením a ozdobený mandlemi by rozhodně neměl mezi svátečními jídly chybět. Tajemství jeho chuti tkví samozřejmě v ingrediencích, které stojí za to pečlivě vybrat, ale i v celém postupu přípravy. Díky tomu váš velikonoční mazanec bude chutnou ozdobou sváteční tabule. Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého těsta. Peče se na Velikonoce, tradičně na Bílou sobotu. A k velikonočním svátkům patří stejně jako vánočka k Vánocům. Dokonce také chutnají podobně – do těsta na mazanec se oproti tomu vánočkovému přidává více vajec a koření. Pomazaný bochník s dlouhou tradicí Velikonoční mazanec také patří k nejstarším druhům českého obřadního pečiva. Jak už bylo řečeno, pekl se v sobotu, aby byl připraven na Velikonoční neděli. Ráno s ním pak hospodyně chodily do kostela pro posvěcení, tedy...

POKRAČOVÁNÍ

Pekařství a cukrářství: Jak upéct dokonalý jablečný štrúdl, jaký se podával za Rakouska-Uherska?

Jablečný štrúdl nebo závin - chcete-li. Leckdo ho pokládá za český národní...

Pekařství a cukrářství: Jak na první kváskový chleba krok za krokem?

Jste už unavení kvalitou kupovaných chlebů? Chcete jíst kvalitní pečivo, ale zároveň za něho nechcete každý...

Pekařství a cukrářství: Pravé valašské frgály – koláče s náplní, které si můžete zkusit vyrobit i doma

Frgály patří k nejtypičtějším regionálním specialitám z Valašska,...

Pekařství a cukrářství: Upečte si o Vánocích domácí chléb a vyhněte se frontám v obchodech

Vánoční svátky by měly být časem klidu, pohody a rodinných chvil. Říkáte si, že tak...

Pekařství a cukrářství: Vyzkoušejte nejlepší recepty na jablečný a hruškový koláč 5x jinak

Sezóna jablek a hrušek je v plném proudu. Ze zahrady jsme sice už ovocné plody...

Pekařství a cukrářství: Jak udělat nejlepší drobenku na koláč? Vsaďte na rady našich babiček

Tajemstvím dobré drobenky je správný poměr surovin. Přidat tak akorát másla, aby...

Pekařství a cukrářství: Jak poznat kvalitní pečivo a nenaletět trikům obchodníků?

Poslední dobou se vedou čím dál víc debaty o tom, zda jíst či nejíst pečivo. Jedni tvrdí, že...

Pekařství a cukrářství: Z historie cukrářství - víte, že cukr byl kdysi považován za lék?

Cukrářské řemeslo můžeme označit za jedno z vůbec nejstarších potravinářských řemesel....

Pekařství a cukrářství: Nejlepší vánočka - recept a postup pletení krok za krokem

Vánočka k Vánocům neodmyslitelně patří již od 16. století a váže se k ní mnoho pověr. Věřilo se...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte