Pekařství a cukrářství

Z historie cukrářství - víte, že cukr byl kdysi považován za lék?

Cukrářské řemeslo můžeme označit za jedno z vůbec nejstarších potravinářských řemesel. Cukráři v Evropě mají bohatou historii, i když mnohdy velice turbulentní. I přesto, čeho všeho bylo tohle krásné řemeslo svědkem v průběhu historických a politických událostí, cukrářství nezaniklo. A ani v dnešní době nebylo vytlačeno masivní průmyslovou výrobou, jako se tomu stalo u mnoha dalších řemesel. Dnes se dokonce cukráři sdružují v mnoha svazích a spolcích - na světové úrovni existuje např. Světová unie cukrářů, která působí ve více než 30 zemích světa. Cukrářský výrobek není jen pouhá potravina. Cukrářství v sobě zahrnuje další neoddělitelné prvky. Cukrářské řemeslo produkuje mnohdy umělecká díla a navozuje tak povznášející náladu nejen svojí chutí, ale také vizuálním vjemem. Ale jaký historický vývoj má za sebou toto sladké řemeslo? Vývoj cukrářství ve světě Celá historie výroby...

POKRAČOVÁNÍ

Pekařství a cukrářství: Nejlepší vánočka - recept a postup pletení krok za krokem

Vánočka k Vánocům neodmyslitelně patří již od 16. století a váže se k ní mnoho pověr. Věřilo se...

Pekařství a cukrářství: Z historie perníkářství - medové perníčky pekli již staří Egypťané

Medové perníčky, pochoutka, která se peče odpradávna k všelijakým příležitostem,...

Pekařství a cukrářství: Odpalované těsto je základem mnoha delikates

Odpalované těsto je křupavé těsto, které při pečení hodně nakyne a uvnitř zůstane duté. Odpalované těsto se...

Pekařství a cukrářství: Domácí výroba marcipánu je hračka i pro začátečníky

Pravý marcipán je velice chutný a mnoha lidmi milovaný pomocník při výrobě cukroví, dortů či ozdob....

Pekařství a cukrářství: Jak na domácí mletí mouky?

Mouku si můžete umlít i doma. Taková mouka má řadu výhod a vynikajících vlastností. Pokud se zaměřujete na zdravou výživu, jistě...

Pekařství a cukrářství: Fondán - potahovací hmota, která udělá velkou parádu

Fondán je potahovací hmota na dorty i jiné cukrovinky, jejíž název lze odvodit z francouzského slova...

Pekařství a cukrářství: Bezlepková mouka a bezlepkové pečivo – kdy je dobré dát jim přednost?

Bezlepkové pečivo je v poslední době velmi diskutované téma. Jedni ho zbožňují,...

Pekařství a cukrářství: Historie pekařství se začala psát na základě čiré náhody

První kvašený chléb byl pravděpodobně připraven v Egyptě někdy před 6000 lety. Zřejmě jen...

Pekařství a cukrářství: Domácí kváskový chléb - dva recepty na výborný chléb z kvásku

Kváskový chléb stojí zato ochutnat. Je velice dobrý, zdravý a vydrží dlouho čerstvý....