Domácí kváskový chléb

Domácí kváskový chléb - dva recepty na výborný chléb z kvásku

Kváskový chléb stojí zato ochutnat. Je velice dobrý, zdravý a vydrží dlouho čerstvý. Uvádíme zde návod na pečení prvního domácího kváskového chleba. Pečení domácího chleba předpokládá mít již nachystaný předem žitný kvásek. Ten jsme si již předem vyrobili podle našeho návodu na výrobu žitného kvásku. Zde uvádíme recept na domácí kváskový chléb (pšenično - žitný i čistě žitný). Dle našeho receptu si můžete upéci hnětený i nehnětený chléb.

Recept na domácí kváskový chléb pšenično - žitný

Ingredience na pšenično-žitný kváskový chléb

  • 400 g pšeničné mouky
  • 300 g žitné mouky
  • 300 g žitný kvásek
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 čajové lžičky soli
  • cca ½ litru vody

Nejprve si připravíme kvásek podle návodu na výrobu žitného kvásku. Odebereme cca 80 g kvásku. Odebraný kvásek přikrmíme 3x 100 g žitné mouky a 3x 100 ml vody, vše promícháme ve velké míse na husté těstíčko. Takto připravený kvásek přikryjeme v míse a necháme při pokojové teplotě do rána odpočívat. Průměrná doba rozkvašení se pohybuje od 8 do 12 hodin, přičemž záleží na teplotě v místnosti a na stáří kvásku (nižší teplota v místnosti a větší čerstvost kvásku prodlužují dobu kynutí).

Příprava těsta na kváskový chléb

Vrátíme 80 g kvásku do lednice. A přidáváme všechny ostatní připravené suroviny. Vodu přidáváme do těsta postupně a podle potřeby. Vše důkladně promícháme. Těsto musí být přiměřeně husté. Těsto by nemělo být řídké, neboť pak kyne příliš rychle a může způsobit také propadnutí chleba při pečení. Těsto prohněteme na vále. Takto připravené těsto necháme kynout při pokojové teplotě cca 3 hodiny, nejlépe v ošatce vysypané moukou. V létě kyne těsto rychleji, než v zimě. Je potřeba sledovat, jak těsto pracuje. Pokud těsto překyne rychle, znovu jej prohněteme na vále a opět necháme dále kynout. Když do těsta píchneme, vidíme dle reakce, zda stále kyne (těsto se vrátí zpět), nebo zda díra v těstě zůstane a je tedy čas vložit těsto do trouby.

Těsto pečeme v troubě předehřáté na 250 °C. V troubě máme dva plechy. Jeden plech s vodou slouží na zapaření trouby, aby se vytvořila křupavá kůrka na chlebě. Na druhý předehřátý plech dáme těsto na pečicí papír. Vložíme do trouby a na spodní plech vylejeme hrnek horké vody. Z tohoto plechu začne ihned stoupat pára, proto rychle zavřeme dvířka trouby. Plech s vodou můžeme po cca 5 minutách vytáhnout.

Chléb pečeme 20 minut, poté snížíme teplotu na 230 °C a pečeme dalších cca 20 minut. Ke konci musíme kváskový chléb hlídat, pokud jej pečeme poprvé. Sledujeme barvu kůrky. Chléb můžeme nechat dojít ještě i po vypnutí trouby.

Když máme chléb hotový, můžeme jej zlehka pokropit vodou a necháme vychladnout na mřížce. Chleba nekrájíme ihned, počkáme až vychladne.

Recept na domácí kváskový chléb žitný

Kváskový chléb je samozřejmě možné upéci také pouze z žitné mouky. Žitná mouka je zdravější, protože je výživnější, obsahuje velké množství minerálních látek. Naproti tomu obsahuje jen malé množství lepku. Žitná mouka je vhodná jak k pečení chleba, tak např. do perníkového těsta, k pečení slaného pečiva (dalamánků), ale především pro přípravu žitného kvásku. Žitný kvásek je základem tradičního a zdravého pečení. Posiluje imunitu, neboť dodává střevní mikroflóře tolik potřebné zdravé bakterie.

Ingredience na žitný kváskový chléb

  • 500 g žitný kvásek
  • 500 g žitná mouka
  • kmín, sůl (po 1 čajové lžičce)
  • cca 250 ml vody

Pokud budeme péci chleba pouze z žitné mouky, musíme počítat s tím, že žitná mouka hůře kyne. Je také mnohem lepkavější, proto při práci s žitným těstem musíme mít stále navlhčené ruce. Do trouby pak nemůžeme těsto jen tak položit, protože by se nám úplně rozteklo do stran. Žitný chléb je potřeba péci ve formě nebo v míse na pečení chleba. Žitný kváskový chléb nám ale déle vydrží, neboť žitná mouka dokáže déle udržet v chlebu vlhkost.

Žitný kváskový chléb - recept krok za krokem

  • Smícháme suché suroviny.
  • Přidáme kvásek a vodu.
  • Vše promícháme a necháme cca 20 minut odpočinout.
  • Prohněteme a necháme kynout cca 5 hodin.
  • Žitný chléb je potřeba péci ve formě nebo v nějaké míse na pečení, a to buď s pečícím papírem, anebo nádobu vymažeme olejem.
  • Pečeme při teplotě 250 °C cca 20 min, pak zmírníme na 200 °C a dopékáme 40 minut.
  • Po upečení vyndáme z formy a necháme řádně vychladnout.
  • Chléb my nám měl vydržet ve výborné kvalitě po dobu 4 - 5 dní.

Co všechno je možné přidat do chleba, aby byl ještě zdravější?

  • ovesné vločky
  • sezamová semínka
  • lněné semínko
  • chia semínka
  • ovesné otruby
  • pšeničné klíčky
  • slunečnicová semínka
  • dýňová semínka
  • ...a různé jiné druhy mouky (špaldová, pohanková, ovesná či jáhlová)

Stáhnout v PDF

Přečteno: 667x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.