Články

Pekařství a cukrářství: Kremrole: Upečte si tento tradiční dezert snadno doma

Kremrole jsou sice poměrně sladkou, ale díky lehkému těstu i náplni ne zas až tak kalorickou pochoutkou – podle velikosti obsahují 150 až 200 kalorií...

České tradice a zvyky: Velikonoční zdobení vajíček voskem je krásné a snadné! Naučíme vás to

Dnes slouží zdobená vejce především k výzdobě našich domovů během Velikonoc. Vejce je symbolem nového života již od pohanských dob. Jako symbol...

České tradice a zvyky: České velikonoční zvyky a tradice, které stojí za to dodržovat

Blíží se Velikonoce, jedno z nejvíce radostných a šťastných období, kdy začíná jaro, všechno kvete a všude to hýří barvami. Když se také řeknou...

České tradice a zvyky: Velikonoce bez chemie! Barvení vajíček - cibulí, řepou, kurkumou, borůvkami i zelím

Velikonoce jsou za rohem a vy se pravděpodobně chystáte na barvení vajíček, abyste potěšili koledníky. Právě bez vajíček si málokdo z nás dokáže...

Pekařství a cukrářství: Retro dezerty: Připravte si sami doma nadýchané indiánky jako z cukrárny

Tradiční zákusek indiánek stále patří mezi nejoblíbenější. Stejně jako další retro dezerty si ho můžete připravit i doma. Indiánky vyžadují hodně...

Pekařství a cukrářství: Připravte si domácí griliášové trubičky - tradiční český dezert v pečené i nepečené variantě

Griliášové trubičky patří mezi pracnější laskominy, jejich přípravu si ale nacvičíte rychle. Griliáš pochází z Francie a jedná se o rozdrcenou směs...

Pekařství a cukrářství: Retro dezerty frčí! Máte rádi žloutkové věnečky? Připravte si je doma

 Jak vznikly žloutkové věnečky není přesně známo. Není to jediný zákusek, který můžete vytvořit z odpalovaného těsta, ale u nás jsou nejznámější....

Pekařství a cukrářství: Polárka: Připravte si legendu mezi retro dezerty jednoduše i doma

Polárka byl první lední medvěd, kterého se kdy celosvětově podařilo odchovat v zoo do dospělosti. Stejnojmenná legendární zmrzlina se nedávno opět...

Výroba šperků: Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavín, někdy známý také jako moldavit, je společně s českým granátem považován za nejcharakterističtější drahokam pro naši zemi. Jeho původ je...

Pekařství a cukrářství: Nejoblíbenější české retro dezerty: Likérové špičky

Vzpomínáte si na populární retro dezerty, které jste mohli sehnat snad v každé cukrárně v Československu? Rakvičky se šlehačkou, kremrole, punčáky,...

Pekařství a cukrářství: Vánoční poleno – původně keltská tradice, dnes francouzský dezert

Vánoční tradice po světě jsou různé. Některé sami dodržujeme a přijdou nám běžné, o jiných jsme jen slyšeli a některé nám mohou přijít i poněkud...

Pekařství a cukrářství: Staročeský vrkoč aneb tak trochu jiná vánočka

Už máte zaděláno na vánočku? A co kdybyste letos zkusili něco nového, ale zároveň velmi tradičního? Připravili jsme pro vás recept na tak trochu...

Pekařství a cukrářství: Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

Znáte vánoční štolu? Štola je vlastně taková nepečená vánočka z kynutého těsta doplněná různými druhy sušeného nebo kandovaného ovoce a voňavá díky...

České tradice a zvyky: Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou

Mnoho lidí má z přípravy a pečení husy či kachny strach. Že maso nezvládnou naporcovat, připravit nebo neuhlídají pečení. Pečení svatomartinské husy...

Vyrob si sám: Inspirujte se: Nejkrásnější podzimní dekorace, které si vyrobíte do 60 minut

Podzimní čas přímo láká k tomu, abyste se zabalili doma do deky a pustili si nějaký příjemný film nebo přečetli knížku. Jelikož na podzim trávíme...

Pekařství a cukrářství: Upečte si povidloň! Zapomenutý klenot ze srdce Šumavy

Tenká vrstva těsta z odpalovaného těsta, vláčný krém z jogurtu a smetany a vrstva poctivých domácích povidel. Tak to je slavný povidloň - seznamte...

České tradice a zvyky: Svatý Václav je patron české země. Proč a kde se slaví Svatováclavská pouť?

Svatý Václav – kníže a světec, ale hlavně mučedník, který byl zavražděn ve Staré Boleslavi 28. září roku 935. Svatý Václav se stal patronem Čech a...

České tradice a zvyky: Dnes zábava, dříve tvrdá práce. Vinobraní, jak ho neznáte

Vinařská tradice patří k naší zemi už od nepaměti. Celoroční práci vinařů završuje vinobraní, tedy slavnosti vína. Snad každé město má své vlastní...

Pekařství a cukrářství: Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread

Znáte banana bread? Jedná se o chutné pečivo, které vzniklo téměř před 90 lety v Americe. Banánový chlebíček je nadýchaný, chutný a výborně se hodí k...

České tradice a zvyky: Vyrobte si poctivá povidla tak, jak je dělaly naše babičky na venkově

Přichází čas, kdy na zahradách můžeme trhat a ochutnávat švestky a někteří si možná vybaví časy, kdy je jako malí pomáhali sbírat na slivovici nebo...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte