Články

Pekařství a cukrářství: Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Medové řezy mají mnoho variant. Jejich výhodou je, že si můžete upravit počet vrstev, přidávat či ubírat ingredience a vždy budou chutnat skvěle....

Pekařství a cukrářství: Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

Nejvíc vás na nich upoutá vysoká krémová náplň – ta pravá žloutková se dnes nahrazuje také pudinkovou. Křehké těsto dodá řezům na lehkosti. V dnešní...

Pekařství a cukrářství: Ovocné košíčky – Recept a klasický retro dezert, který můžete nazdobit podle svého vkusu

Ve vitríně cukráren vás ovocné košíčky jistě upoutají na první pohled. Je to jeden z mála zákusků, který vyniká svou barevností. Svým ovocným...

Pekařství a cukrářství: Retro dezerty: Punčové řezy nás lákají svou barevností i rumovou příchutí

Barevné punčové řezy zná snad každý. Mezi nejoblíbenější zákusky patřil nejen za minulého režimu, ale už za první republiky. Kvůli obsahu cukru a...

Výroba šperků: Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

 Česká republika patří nejen mezi naleziště známých vltavínů, ale také zde můžeme najít český granát, patřící do skupiny tzv. pyropů. Drahokam, který...

Pekařství a cukrářství: Kremrole: Upečte si tento tradiční dezert snadno doma

Kremrole jsou sice poměrně sladkou, ale díky lehkému těstu i náplni ne zas až tak kalorickou pochoutkou – podle velikosti obsahují 150 až 200 kalorií...

České tradice a zvyky: Velikonoční zdobení vajíček voskem je krásné a snadné! Naučíme vás to

Dnes slouží zdobená vejce především k výzdobě našich domovů během Velikonoc. Vejce je symbolem nového života již od pohanských dob. Jako symbol...

České tradice a zvyky: České velikonoční zvyky a tradice, které stojí za to dodržovat

Blíží se Velikonoce, jedno z nejvíce radostných a šťastných období, kdy začíná jaro, všechno kvete a všude to hýří barvami. Když se také řeknou...

České tradice a zvyky: Velikonoce bez chemie! Barvení vajíček - cibulí, řepou, kurkumou, borůvkami i zelím

Velikonoce jsou za rohem a vy se pravděpodobně chystáte na barvení vajíček, abyste potěšili koledníky. Právě bez vajíček si málokdo z nás dokáže...

Pekařství a cukrářství: Retro dezerty: Připravte si sami doma nadýchané indiánky jako z cukrárny

Tradiční zákusek indiánek stále patří mezi nejoblíbenější. Stejně jako další retro dezerty si ho můžete připravit i doma. Indiánky vyžadují hodně...

Pekařství a cukrářství: Připravte si domácí griliášové trubičky - tradiční český dezert v pečené i nepečené variantě

Griliášové trubičky patří mezi pracnější laskominy, jejich přípravu si ale nacvičíte rychle. Griliáš pochází z Francie a jedná se o rozdrcenou směs...

Pekařství a cukrářství: Retro dezerty frčí! Máte rádi žloutkové věnečky? Připravte si je doma

 Jak vznikly žloutkové věnečky není přesně známo. Není to jediný zákusek, který můžete vytvořit z odpalovaného těsta, ale u nás jsou nejznámější....

Pekařství a cukrářství: Polárka: Připravte si legendu mezi retro dezerty jednoduše i doma

Polárka byl první lední medvěd, kterého se kdy celosvětově podařilo odchovat v zoo do dospělosti. Stejnojmenná legendární zmrzlina se nedávno opět...

Výroba šperků: Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavín, někdy známý také jako moldavit, je společně s českým granátem považován za nejcharakterističtější drahokam pro naši zemi. Jeho původ je...

Pekařství a cukrářství: Nejoblíbenější české retro dezerty: Likérové špičky

Vzpomínáte si na populární retro dezerty, které jste mohli sehnat snad v každé cukrárně v Československu? Rakvičky se šlehačkou, kremrole, punčáky,...

Pekařství a cukrářství: Vánoční poleno – původně keltská tradice, dnes francouzský dezert

Vánoční tradice po světě jsou různé. Některé sami dodržujeme a přijdou nám běžné, o jiných jsme jen slyšeli a některé nám mohou přijít i poněkud...

Pekařství a cukrářství: Staročeský vrkoč aneb tak trochu jiná vánočka

Už máte zaděláno na vánočku? A co kdybyste letos zkusili něco nového, ale zároveň velmi tradičního? Připravili jsme pro vás recept na tak trochu...

Pekařství a cukrářství: Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

Znáte vánoční štolu? Štola je vlastně taková nepečená vánočka z kynutého těsta doplněná různými druhy sušeného nebo kandovaného ovoce a voňavá díky...

České tradice a zvyky: Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou

Mnoho lidí má z přípravy a pečení husy či kachny strach. Že maso nezvládnou naporcovat, připravit nebo neuhlídají pečení. Pečení svatomartinské husy...

Vyrob si sám: Inspirujte se: Nejkrásnější podzimní dekorace, které si vyrobíte do 60 minut

Podzimní čas přímo láká k tomu, abyste se zabalili doma do deky a pustili si nějaký příjemný film nebo přečetli knížku. Jelikož na podzim trávíme...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte