Bublanina s ovocem, po které se zapráší! Rady našich babiček, jak na dokonale vláčnou bublaninu z třeného těsta

Bublanina s ovocem patří mezi české kuchařské evergreeny. Upéct se dá jak z čerstvého, tak mraženého ovoce a milují jí malí i velcí. Receptů na ovocné bublaniny najdete na internetu mraky. My vám ale dnes ukážeme, co při přípravě neopomenout a jaké suroviny zvolit, aby byla ta VAŠE bublanina s ovocem zkrátka jedinečná.

Bublanina s ovocem je oblíbená dnes, stejně jako byla populární před 100 lety. Tehdy ji hospodyňky hojně připravovaly v letním období, aby využily sezónní ovoce.

Jak vyzrát na třené těsto?

Bublanina s ovocem má základ ve třeném těstě. Slovo třené je v názvu těsta velmi důležité a předem napovídá, že se bude něco o sebe třít. V tomto případě CUKR + MÁSLO.

  • Cukr použijte pískový. Má tak akorát velké hrudky, které se do směsi krásně zapracují.
  • Máslo by mělo být pokojové teploty. Ostatně to platí pro všechny suroviny, které by při pečení vždy měly mít stejnou teplotu.

Do třeného těsta musíte dostat bublinky, něčím ho nadlehčit, aby byla bublanina s ovocem krásně nadýchaná a nepotřebovala při pečení žádné povzbuzováky – jako je pečicí prášek nebo jedlá soda.

  • Světlou nadýchanou pěnu plnou bublinek vytvoříme právě usilovným třením másla s cukrem. Hmotu bychom měli třít ručně alespoň 25 minut, s pomocí robota budete mít hotovo za 15 minut.
  • Teprve poté můžeme do těsta přidat vyšlehané bílky, žloutky a mouku.

3 zásadní rady, jak na třené těsto

  1. Třené těsto pečte zhruba na 160 stupňů. Pokud byste těsto pekli na příliš vysokou teplotu, bublanina s ovocem by na povrchu popraskala a vnitřní část těsta by se nepropekla dokonale.
  2. Máslovo - cukrová pěna by třením měla nabýt na objemu asi 2x. Samotné těsto při pečení povyskočí jen o několik cm. Formu proto vždy plňte zhruba do 2/3 jejího objemu.
  3. Třené těsto – a tedy i bublanina s ovocem - je nejlepší až druhý den. Nebojte se proto nedělní pohoštění ke kávě připravit už v sobotu večer.

Nejlepší bublanina má ideální poměr ovoce a těsta

Teď už víme, jak připravit třené těsto tak, aby se vždy povedlo na jedničku. Mělo by vás zajímat, že také bublanina s ovocem má svoje zásady, kterými byste se při jejím pečení měli řídit. Jen tak dosáhnete stoprocentního výsledku.

  • Na bublaninu s ovocem se nejvíce hodí zralé třešně, višně nebo jahody.
  • Ovoce vždy jemně obalte v mouce. Jen tak nepadne na dno a v celém těstě bude rovnoměrně rozprostřené.
  • Bublaninu z třeného těsta pečte na 160 stupňů. Uprostřed bude vláčná, nikoliv však suchá.
  • Zda je bublanina s ovocem hotová zkontrolujte vpichem špejle.

Bublanina s ovocem (2)Třešně můžeme před použitím vypeckovat.

Bublanina s ovocem

Co budete potřebovat?

  • 100 g másla (změklého)
  • 150 g pískového cukru
  • 240 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • 2 vejce
  • Ovoce

Jaký je postup?

  1. Připravte si suroviny. Všechny by měly mít stejnou teplotu.
  2. Nachystejte si třecí nástavec na robota, pokud ho nemáte, budete muset těsto třít v ruce.
  3. Třete máslo s cukrem. Ručně 30 minut, robotem 15 minut. Hotovo bude, jakmile bude hmota nadýchaná, světlá a zdvojnásobí svůj objem asi 2x.
  4. Poté do hmoty opatrně vmíchejte žloutky. Jeden po druhém a pomalu.
  5. Do hmoty také pomalu a opatrně zapracujte mléko, prosátou mouku a zvlášť vyšlehané bílky dotuha.
  6. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Plech si vyložte pečicím papírem včetně okrajů.
  7. Nalijte na plech opatrně těsto a rovnoměrně do něj přidejte ovoce, které jste si předem lehce obalili v mouce.
  8. Bublanina s ovocem je nejlepší až druhý den, kdy je třené těsto krásně odleželé.

Vyzkoušejte také borůvkovou bublaninu podle našeho receptu.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Skvělé!! Kolik vajec prosím?:) Díky

Dobrý den, do těsta patří 2 vejce :))
Pěkný den! Anička, SZ

Doporučujeme k tématu

Krém na obličej a tělo s kurkumou Ayuuri…

Krém na problematickou a citlivou pleť, zklidňuje a hojí Pleťový krém je…

Cena: 180 Kč  228 Kč 

Krém na obličej a tělo s neemem Ayuuri

Na mastnou a problematickou pleť, antibakteriální účinky Pleťový krém je…

Cena: 180 Kč  228 Kč 

Propolisový sprej pro svěží hrdlo 20ml

Doplněk stravy určený k péči o horní cesty dýchací s mentolovou příchutí.…

Cena: 99 Kč  129 Kč 

LIVER PLUS 60kps.

Přípravek z ájurvédských bylin určený pro játra Účinky: Chebule…

Cena: 199 Kč  230 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte