spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1444 receptů

Dezerty

recept

Makový koláč s citronovou polevou

Ingredience

Na těsto:

hladká mouka: 250 g

máslo: 130 g

žloutek: 1 ks

cukr krupice: 2 PL

studená voda: 2 - 3 PL

Na náplň:

mletý mák: 200 g

mléko: 200 ml

cukr moučka: 1 PL

mletá skořice: 1 KL

Na polevu:

moučkový cukr: 150 g

mléko: 30 ml

citron: 1 ks

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Léčivá potravina

Stupeň zdravosti:

Nedietní mňamka

Makový koláč s citronovou polevou - recept

Příprava těsta:

Máslo necháme změknout, což můžeme urychlit tím, že ho nastrouháme nahrubo, a smícháme ho rukama s prosátou moukou, žloutkem a cukrem. Nakonec přidáme studenou vodu a hněteme, až vznikne hladké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Vyválíme ho do tvaru koláčové formy na tloušťku asi 0,5 cm a přemístíme do formy. Těsto musí být i na boční straně koláče. 

Příprava makové náplně:

Všechny ingredience dáme do kastrolku, přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut, dokud náplň nezhoustne. Rovnoměrně ji rozprostřeme na připravené těsto.  

Pečení:

Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 - 25 minut a necháme vychladnout. 

Příprava citronové polevy: 

Smícháme cukr a citronovou šťávu a po malých lžičkách přimícháváme horké mléko. Množství mléka upravujeme podle velikosti a šťavnatosti citronu. Poleva nesmí být ani moc řídká ani hustá. Citronovou polevu rozetřeme na vychladlý makový koláč a necháme ztuhnout. 

Tip: Hotový makový koláč můžeme dozdobit čokoládovou polevou

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Dezerty

Hrnková maková buchta na plech

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletý mák. Důkladně promícháme a vylijeme na vyšší plech...

Dezerty

Maková bábovka

Ve velké míse vyšleháme žloutky s práškovým cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a opět šleháme. Do směsi přidáme kvásek, citronovou kůru, mouku a vařečkou vypracujeme...

Dezerty

Makový závin

Aby byl makový závin pěkně vláčný a chutný, je dobré si náplň přichystat už den předem, aby se hezky uležela. Nejdříve umeleme mák, poté jej svaříme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem. Tuto směs...

Tip na recept

všechny recepty >

Plněné brambory se žampiony

Brambory i se s slupkou omyjeme, osušíme a vidličkou propícháme na několika místech. Potřeme lehce olejem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 190 °C asi 45 minut. Brambory podélně rozpůlíme,...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Doporučené recepty

Hlavní jídla:

Lotrinský koláč

Vypracujeme těsto z hladké mouky, vejce, mléka a soli. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do ledničky. Připravíme si koláčovou formu o průměru 24 cm. Těsto rozválíme a dáme do formy, zakryjeme pečícím papírem...

Dezerty:

Obrácený jablečný koláč

Kulatou formu vymažeme tukem. Na dno formy naskládáme plátky jablek, které posypeme ½ hrnku cukru, citronovou kůrou, muškátovým oříškem, skořicí a pokapeme citronovou šťávou. Poprášíme jablka lehce moukou a přelijeme...

Ostatní:

Citrónová omáčka k rybě

V hrnci připravíme smícháním másla a mouky jíšku, kterou zalijeme vývarem a povaříme asi 15 minut. Ztlumíme teplotu, přilijeme smetanu a necháme pořádně prohřát. Osolíme a nakonec přidáme citronovou šťávu. Citronová...

Dezerty:

Maková bábovka

Ve velké míse vyšleháme žloutky s práškovým cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a opět šleháme. Do směsi přidáme kvásek, citronovou kůru, mouku a vařečkou vypracujeme tužší těsto. To...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte