spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1440 receptů

Hlavní jídla

recept

Jáhlový nákyp

Ingredience

Pro kolik lidí vaříte?

jáhly: {150} g

máslo: {60} g

mléko: {600} ml

vejce: {2} ks

moučkový cukr: {50} g

vanilkový cukr: {1} ks

ovoce dle výběru

sůl

tuk na vymazání pekáče

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Léčivá potravina

Stupeň zdravosti:

Méně dietní, ale chutné

Jáhlový nákyp – recept

Jáhly propláchneme a zbavíme nečistot. Přelijeme vařící vodou a necháme okapat. Přivedeme mléko k varu a vložíme do něj předem připravené jáhly. Přidáme asi třetinu másla, špetku soli a na mírném plamenu uvaříme do měkka. Průběžně musíme jáhly míchat. Jakmile jsou jáhly měkké, vypneme sporák a necháme vychladnout.

Mezitím si smícháme zbytek másla s cukrem a se žloutky. Našleháme do hladka a promícháme s jáhlami. Nakonec ještě přimícháme tuhý sníh z našlehaných bílků. Promícháme a směsí naplníme vymazaný pekáč do poloviny. Poklademe nakrájeným a očištěným ovocem a pokryjeme další vrstvou jáhlové kaše.

Jáhlový nákyp se peče v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Na posledních 10 minut pečení ještě jáhlový nákyp posypeme vanilkovým cukrem a necháme zkaramelizovat.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 1 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Dezerty

Rýžový nákyp

Ze všeho nejdříve propláchneme rýži a dáme ji vařit v mléce smíchaném s polovinou vanilkového cukru. Na rýžový nákyp musíme rýži uvařit zcela doměkka, měla by mít až kašovitou...

Tip na recept

všechny recepty >

Dušená mrkev s hráškem

Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Přidáme mrkev, promícháme a zalijeme horkým vývarem. Osolíme,...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Doporučené recepty

Hlavní jídla:

Rybí nákyp

Rybí maso osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme trochu vody a dusíme doměkka. Měkké rybí maso umeleme na masovém strojku. Připravíme světlou jíšku smícháním másla a hladké mouky, nalijeme mléko a uděláme...

Hlavní jídla:

Kaše z červené čočky a dýně

Dýni vydlabeme, nakrájíme na drobné kousky a vložíme na plech s pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, přidáme nasekaný česnek, osolíme, opepříme a pečeme na 190 °C asi 30 minut do úplného změknutí. Mezitím si...

Dezerty:

Rýžový nákyp

Ze všeho nejdříve propláchneme rýži a dáme ji vařit v mléce smíchaném s polovinou vanilkového cukru. Na rýžový nákyp musíme rýži uvařit zcela doměkka, měla by mít až kašovitou konzistenci. Oddělíme žloutky od bílků a...

Přílohy:

Cuketový nákyp

Cuketu dobře omyjeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli a šunku nakrájíme najemno, a sýr nastrouháme. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, vejce, prolisovaný česnek, olej a koření podle chuti. Dobře zamícháme a...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte