spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1410 receptů

Pomazánky

recept

Francouzská paštika

Ingredience

vepřová plec: 300 g

kuřecí játra: 150 g

slanina vcelku: 100 g

cibule: 1 ks

stroužky česneku: 2 ks

masový vývar: 100 ml

červené víno: 100 ml

vejce: 2 ks

plátky slaniny: asi 12 ks

sádlo

sůl

pepř

tymián

drcený kmín

muškátový oříšek

sladká paprika

bobkové listy

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:

Méně dietní, ale chutné

Francouzská paštika – recept

Slaninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky a orestujeme v hrnci na menším množství rozpuštěného sádla. Maso a játra očistíme, nakrájíme také na menší na kostičky a přidáme k cibuli a slanině. Vše promícháme, osolíme, opepříme a orestujeme. Ke směsi přidáme tymián, kmín, nastrouhaný muškátový oříšek, sladkou papriku, prolisovaný česnek a orestujeme. Vše zalijeme vínem, necháme odpařit alkohol a dále zalijeme horkým vývarem. Podusíme, dokud maso a játra nezměknou (podle potřeby podléváme vývarem, ale směs by neměla být příliš řídká). Rozmixujeme, přidáme vejce a necháme chvíli odležet. Je-li francouzská paštika příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou nastrouhané housky. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno zapékací mísy položíme několik bobkových listů a celou zapékací mísu vyložíme plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraje. Na slaninu vyložíme připravenou směs, uhladíme a překryjeme ji přečnívajícími plátky slaniny. Navrch položíme pečicí papír pomazaný sádlem. Celou zapékací mísu zabalíme do alobalu a vložíme do jiné větší nádoby nebo na plech s vysokým okrajem a do větší nádoby nalijeme vroucí vodu, která musí dosahovat minimálně do poloviny výše zapékací mísy s paštikou. Vše pečeme asi 1 hodinu.

Zapékací mísu opatrně vyjmeme z vodní lázně a necháme ji (stále zabalenou v alobalu) vychladnout. Po vychladnutí odstraníme alobal, slijeme případnou šťávu a paštiku v zapékací míse vložíme do chladničky minimálně na 24 hodin. Před podáváním ji opatrně vyklopíme (vnitřní strany nádoby objedeme opatrně nožem) a nakrájíme.

Francouzská paštika chutná skvěle s čerstvým pečivem a brusinkovým džemem.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Ostatní

Králičí paštika s játry

Cibuli a jablka nakrájíme nadrobno, králičí maso zbavíme všech kostí a blanek a nakrájíme na kostky. Játra důkladně odblaníme, odstraníme tuk a žluč, omyjeme a necháme okapat.  Na pánvi rozpustíme...

Předkrmy a chuťovky

Domácí paštika z kachních jater

Očištěná kachní játra nakrájíme nadrobno. Nakrájíme najemno cibuli, kterou dozlatova orestujeme na troše másle. Přidáváme postupně prolisovaný česnek, tymián, portské víno a pod pokličkou za...

Předkrmy a chuťovky

Domácí paštika z kuřecích jater

Kuřecí játra pečlivě očistíme. V pánvi rozpustíme lžičku másla, na kterém osmahneme jemně nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Poté přimícháme tymián a necháme rozvonět. Přidáme játra a opečeme...

Tip na recept

všechny recepty >

Tafelspitz

Hovězí maso vložíme do vroucí osolené vody a necháme mírně probublávat varem. Tvořící se pěnu asi po půl hodině sebereme. Přidáme pepř a bobkový list. Cibuli překrojíme a řeznou stranu osmahneme zprudka na sádle. Po...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Doporučené recepty

Pomazánky:

Jednoduchá kaviárová pomazánka

Smetanu ušleháme dotuha a vmícháme červený kaviár. Dle potřeby osolíme a opepříme, můžeme přidat i oblíbené bylinky. Kaviárová pomazánka je výborná s pečivem, které potřeme trochou olivového oleje a opečeme na pánvi dokřupava. 

Pomazánky:

Pomazánka s kapary

V misce smícháme smetanový sýr se změklým máslem, osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu a utřeme dohladka. Cibuli, papriku a kapary nakrájíme najemno a přidáme nastrouhaný sýr. Vše důkladně promícháme a podáváme na čerstvém pečivu. 

Pomazánky:

Pomazánka z uzené makrely

Makrelu zbavíme páteře a všech kostí, poté ji rozdrobíme na menší kousky. Jarní cibulku pokrájíme na drobná kolečka a přidáme k makrele. Vejce nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na drobné kousky a připojíme...

Pomazánky:

Pomazánka z tresčích jater

Tvaroh, tresčí játra a změklé máslo vyšleháme. Sterilované okurky nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme, cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a společně s okurkami přidáme k tvarohové směsi. V případě, že je...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte