Aktuálně pro vás máme 1891 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí jitrnice Hlavní jídla
01. 06. 2018 Přečteno: 5595x

Domácí jitrnice

Ingredience
- +
  • vepřové maso (mix hlava, bok, lalok): 1500 g
  • vepřové plíce: 750 g
  • veka: 750 g
  • játra: 250 g
  • cibule: 100 g
  • vývar: 1000 ml
  • sůl: 60 g
  • pepř mletý: 1 KL
  • nové koření mleté: 1 KL
  • majoránka: 1 KL
  • zázvor mletý
  • česnek – stroužek: 2 ks
  • olej

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Domácí jitrnice – recept

Vepřové maso povaříme do poloměkka a plíce povaříme do měkka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Syrová játra pomeleme a smícháme s česnekem. Maso vykostíme a rozemeleme nahrubo nebo nasekáme, plíce najemno. Cibuli očistíme, nakrájíme a osmahneme, pak ji přidáme k masu. Veku nakrájíme na kostičky a namočíme ve vývaru. Smícháme maso, plíce, rohlíky a játra, osolíme a okořeníme. Směs zředíme podle potřeby vývarem.

Tenká vepřová střeva naplníme směsí, zašpejlujeme, dáme do vroucí vody a povaříme na mírném ohni asi 20 - 30 minut než vyplavou na hladinu. Uvařené domácí jitrnice opláchneme ve studené vodě, volně rozložíme a necháme vychladnout, občas je otočíme, aby se tuk rozložil rovnoměrně. Vychladlé jitrnice uchováváme v lednici.

Koření a sůl upravíme v receptu podle chuti (např. můžeme zcela vynechat majoránku nebo přidat více česneku). Veku můžeme nahradit rohlíky, houskami nebo kroupami.

Domácí jitrnice chutnají skvěle opečené nasucho na pánvi nebo v troubě. Vyzkoušejte třeba pečenou jitrnici s kysaným zelím.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 4 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

pecena-jitrnice-s-kysanym-zelim.jpg Hlavní jídla

Pečená jitrnice s kysaným zelím

Na rozehřátém sádle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí, kmín, osolíme a necháme dusit doměkka.  Největším problémem při pečení jitrnic je, že praskají. Eliminovat tohle riziko…

Tip na recept

Pekingská polévka

Pekingská polévka

Kuřecí prsa a kuřecí skelet vložíme do studené vody, osolíme, opepříme a uvaříme, až je maso úplně měkké. Vývar i maso použijeme na polévku. Maso nakrájíme na menší kousky, mrkev, bambusové výhonky a houby na…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Zelňačka

Polévky: Zelňačka

Kysané zelí scedíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, aby bylo ponořené a vaříme doměkka. Brambory oloupeme,…

Vepřová panenka s vinnou redukcí

Hlavní jídla: Vepřová panenka s vinnou redukcí

Vepřovou panenku necháme vcelku. Osolíme, opepříme a vetřeme do masa lístky tymiánu. Troubu rozehřejeme na 200 °C.…

Kedlubnová polévka s bramborem

Polévky: Kedlubnová polévka s bramborem

Oloupané kedlubny, brambory a mrkev nakrájíme na menší kostičky, zeleninový vývar ohřejeme, smetanu necháme v…