spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1552 receptů

Ostatní

recept

Bazalkové pesto

Ingredience

Pro kolik lidí vaříte?

bazalka: {2} PL

sůl: {0,5} KL

olivový olej: {50} ml 

piniové oříšky: {50} g

česnek: {2}

parmazán: {4} PL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:

Super zdravé, doporučujeme

Bazalkové pesto - recept

Lístky bazalky opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Dáme je do hmoždíře a rozetřeme je se solí v hladkou hmotu. Osvědčeným postupem je spíše tření lístků o okraje než jejich násilné tlučení ve středu misky. Pomoci si můžeme hrubozrnnou solí, která při tření pomáhá. Jakmile se nám podaří lístky rozmělnit, přidáváme pomalu olej. Vzniklou kaši při přilévání stále mícháme, aby vznikla hladká a krémovitá hmota. Dále přidáváme česnek a nepřestáváme hmotu třít.

Pak přidáme piniové oříšky a všechen parmazán. Všechny suroviny musíme do pesta zapracovat, aby výsledkem byla naprosto hladká hmota. Pesto osolíme a opepříme, ale musíme si dávat pozor – parmazán je již sám o sobě slaný a také česnek dodává svou specifickou chuť.

Takto připravené bazalkové pesto můžeme okamžitě použít do různých druhů pokrmů, ať už se jedná o těstoviny či obložené sendviče, kterým dodá šmrnc. Bazalkové pesto je italským pokrmem, proto bychom měli použít i sýr italské kvality. Vybíráme jej proto pečlivě, nejlépe sýry italského typu Gran.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Hlavní jídla

Bazalková omáčka

Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej a česnek na něm krátce osmahneme. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme omytou, nadrobno nasekanou bazalku. Bazalku také...

Tip na recept

všechny recepty >

Domácí mátová limonáda

Z citronů si pomocí struhadla odstraníme kůru, kterou vložíme do hmoždíře. Z citronů vymačkáme i šťávu, kterou spolu s omytou mátou a třtinovým cukrem také přidáme do hmoždíře. Mátovou směs v hmoždíři utlučeme na...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Doporučené recepty

Předkrmy a chuťovky:

Bruschetta s rajčaty [brusketa]

V misce si smícháme olivový olej, balsamico, sůl a mletý černý pepř a touto směsí potřeme jednu stranu plátku bagetky. Předehřejeme si troubu na 180 °C a bagetky necháme zlehka opéct. Rajčata a cibuli nakrájíme...

Ostatní:

Sušená nakládaná rajčata

Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky a rozložíme na sušící rošt. Sušíme je podle typu dané sušičky. Správně usušená rajčata jsou pružná, beze změny barvy.  Pokud nemáme sušičku, můžeme rajčata usušit...

Hlavní jídla:

Bazalková omáčka

Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej a česnek na něm krátce osmahneme. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme omytou, nadrobno nasekanou bazalku. Bazalku také můžeme rozdrtit...

Polévky:

Tomatová polévka s bazalkou

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Očistíme a nakrájíme také česnek. V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli s česnekem na něm zpěníme. Přidáme krájená loupená rajčata, podusíme a zalijeme zeleninovým vývarem....

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte