Recepty z lososa pro každou příležitost

090120-salmon041Losos obecný se řadí mezi velice oblíbené a v domácnostech často připravované ryby. Jedná se o rybu, která je dravá, čeledi lososovitých a žije v řekách i mořích. Losos se vyskytuje v oblastech Atlantského oceánu od vod pobřeží až po oblast Bílého moře, obývá většinou chladnější vody. Z oblastí Atlantiku migruje do oblastí po celé Evropě.

Losos je štíhlá ryba s dobře vyvinutými ploutvemi, charakteristická je pro něj tuková ploutvička nad kořenem ocasu. Boky má zbarvené do stříbrna, po delším pobytu ve sladké vodě toto zbarvení více tmavne. Má hákovitou čelist a je velice mrštný.

Maso lososa je nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. Bývá zbarvené do růžova nebo světle oranžova. Obsahuje velké množství vitamínů a nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6, selen, draslík. Požívání lososího masa je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním. Většina u nás prodávaných lososů pochází ze sádek, nejčastěji norských.

Využití lososa v kuchyni

Koupit lososa můžeme v různých formách – uzené plátky, čerstvé nebo zmražené steaky, podkovy z lososa nebo celý losos.  Tato ryba se hodí pro téměř každou kuchyňskou přípravu. Má málo kostí a šťavnatou chuť. Připravovat jej můžeme pečením, vařením, smažením, grilováním. Uzený losos je vhodný do předkrmů, chuťovek, rolád a salátů. Podávat jej můžete třeba i k těstovinám. Syrové maso z lososa se používá do japonského sushi, lze z něj připravit tatarák nebo carpaccio. Chuť tohoto masa je velice jemná, proto to nepřehánějte s kořením. Maso z lososa by se pro zachování své typické chuti také nemělo přepéct.

losos-obecný

Recepty z lososa

Předkrmy a chuťovky z lososa

Lososové jednohubky I.

Ingredience

  • plátky uzeného lososa
  • listy hlávkového salátu
  • rostlinný tuk
  • hustý zakysaný krém
  • kopr
  • kaviár
  • celozrnný toustový chléb

Lososové jednohubky I. – postup přípravy

Chléb rozkrojíme na 4 části, namažeme je rostlinným tukem a na ně položíme kousek salátu. Z půlky plátku lososa vytvoříme úhledný kornoutek, který dáme na salát. Ze zakysaného krému vytvoříme noček, jež položíme na lososa a ozdobíme kaviárem a koprem.

Lososové jednohubky II.

Ingredience

  • salátová okurka (asi 10 – 12 cm)
  • 4 lžíce změklého tvarohového sýra, jako je například ricotta
  • sůl a pepř podle chuti
  • 200 g na tenko nakrájeného uzeného lososa
  • 3 lžíce posekaného kopru
  • 24 koktejlových párátek

Lososové jednohubky II. – postup přípravy

Pomocí lžíce vyškrábneme z okurky semínka. Nakrájíme ji na 1 cm kostičky, připravíme si přibližně 25 kousků. Tvarohový sýr ochutíme solí, pepřem. Tím tence potřeme plátky lososa. Potom lososa nakrájíme na 1 cm široké proužky.

Proužky omotáme kolem okurkových kostiček. Otáčíme, až se vytvoří asi 2 cm kulička. Je možné si kuličky zamotat do kousků mikrotenu a jeho pomocí vytvořit naprosto kulaté tvary. Hotové kuličky poskládáme na podnos či malý plech a ten vložíme do mrazáku.

Před podáváním kuličky necháme rozmrazit, opravíme jejich tvar, chcete-li, můžete je obalit ještě v posekaném kopru, zapíchneme do nich párátka a podáváme.

Lososové jednohubky III.

Ingredience

  • rohlíky
  • trochu másla
  • trochu křenu
  • uzený losos
  • zelené olivy bez pecek na kolečka

Lososové jednohubky III. – postup přípravy

Rohlíky nakrájíme asi na 1 cm tlustá kolečka, namažeme máslem a dáme trochu křenu. Ozdobíme kouskem lososa a olivou a máme hotové rychlé, jednoduché a výborné jednohubky.

Lososové jednohubky IV.

Fotolia_47930745_XS1Ingredience

  • 100 g lučiny
  • 2 – 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • pečivo
  • 200 g uzeného lososa plátky
  • čerstvý rozmarýn

Lososové jednohubky IV. – postup přípravy

Lučinu vyšleháme se zakysanou smetanou a ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Pečivo rozpůlíme a plátky lososa překrájíme na menší kusy. Na rozkrojené pečivo naneseme lžičkou ochucenou lučinu, obložíme lososem a ozdobíme kouskem větvičky rozmarýnu.

Avokádová dobrota s lososem

Ingredience

  • 2 avokáda
  • 100 g uzeného lososa
  • 2 balení zakysané smetany
  • citronovou šťávu
  • kopr (čerstvý či mražený)
  • mletý pepř

Avokádová dobrota s lososem – postup přípravy

Avokáda omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme z nich pecky. Nakrájíme na silnější plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mezi dva plátky avokáda vložíme vždy kousek lososa. Připravíme si zálivku. Nasekáme kopr, zakysanou smetanu smícháme s koprem a pepřem a avokádové jednohubky ochutíme malou lžičkou tohoto dressingu.

Lososové rolky s Lučinou

Ingredience

  • 2 balení Lučiny
  • 2 lžíce kopru
  • trocha pepře
  • trocha soli
  • citrón
  • celozrnné pečivo

Lososové rolky s lučinou – postup přípravy

Vezmeme dvě balení Lučiny, opepříme, osolíme a smícháme s troškou kopru. Vzniklou pomazánkou pak potřeme plátky uzeného lososa a stočíme jako roládu. Hotové rolky posypeme koprem a ozdobíme citrónem. Po vychlazení rolek v ledničce je můžete nakrájet na kolečka a servírovat jako jednohubky na celozrnném pečivu.

Rychlá pomazánka z lososa

Ingredience

  • 1 konzerva lososa (může být drcený losos v oleji)
  • 1 menší cibule
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 lžíce majonézy
  • pár kapek citrónové šťávy

Rychlá pomazánka z lososa – postup přípravy

Obsah konzervy lososa s olejem ve vhodné nádobě rozmačkáme vidličkou, přidáme hodně nadrobno nasekanou cibuli, celé pomazánkové máslo a majonézu, která pomazánku krásně zjemní. To vše zakapeme citrónovou šťávou a pomazánka je hotová.

Vynikající francouzský tatarák z lososa

tatarák-z-lososaIngredience

  • steak z lososa zbavený kůže a kůstek
  • hořčici standard a dijonskou hořčici
  • žlutou a bílou cibuli
  • sůl
  • mletý bílý pepř (může být i černý)
  • citronová nebo limetková šťáva

Jakožto přílohu doporučujeme upečený toast nebo bagetku.

Francouzský tatarák z lososa – postup přípravy

Špičkou nože naškrábeme lososa na kousíčky, většinou to jde velice dobře, máte-li hrubší kousky, můžete je posekat. Vložíme do mísy, kde jej budeme míchat. Půlku žluté a půlku bílé cibulky nakrájíme na jemno. Posléze opatrně přidáme lžičku hořčice, osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme a ochutnáme, dle potřeby můžeme ještě dochutit. Připravený tatarák zakápneme troškou citronu nebo limetky a můžeme s pečivem podávat. Francouzský tatarák z lososa je velmi jednoduchá pochoutka, kterou oslníte každou návštěvu.

Losos jako hlavní jídlo

Všechny zde uvedené recepty jsou na přípravu dvou porcí hlavního jídla pro dospělého.

Jednoduchý pečený losos

losos-podkovyIngredience

  • losos – minimálně dvě podkovy
  • olivový olej
  • sůl
  • petržel
  • citron
  • česnek

Jednoduchý pečený losos – postup přípravy

Připravíme si plech, který vyložíme pečicím papírem a potřeme olejem. Připravené osušené porce lososa potřeme olejem, osolíme a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Do 15 – 20 minut (dle tloušťky plátků lososa) by měl být hotový. Během pečení můžeme podkovu lososa ještě jednou přetřít olejem. Před koncem pečení přidáme navrch porci nasekané petrželky s nasekaným česnekem, smíchané s troškou oleje. Servírujte na talíř s kouskem citrónu. Příhodnou přílohou k takto upravené rybě jsou brambory, buď vařené, nebo pečené na pečícím papíru v troubě. Pokud brambory pečeme, nakrájíme je na tenší plátky, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, okmínujeme a vložíme do vyhřáté trouby přibližně 20 minut před lososem.

Losos na víně

Ingredience

  • cca 600 g  lososa
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g žampionů (máte-li hříbky, pak i ty se k přípravě tohoto pokrmu velice dobře hodí)
  • 100 g másla
  • lžička kaviáru
  • petrželová nať
  • citron
  • sůl

Pokrm podáváme s vařenými bramborami nebo teplou zeleninou.

Losos na víně – postup přípravy

Lososa osolíme, posypeme nasekanou petrželkou, zalijeme vínem a vložíme na přibližně dvě hodinky do chladu. Rybu posléze vyjmeme z marinády, kterou však ponecháme na následné přelití pokrmu, lososa posypeme moukou a vložíme do horkého másla. V troubě pečeme z obou stran, maso obložíme z obou stran čtvrtkami hub.

Upečeného lososa přelijeme marinádou, pokud uznáme za vhodné, můžeme vše ještě chvilku zapéci. Servírujeme na talíři s kolečky citrónu, kaviárem a petrželkou.

Losos po asijsku se zázvorem

Ingredience

  • 4 filety z lososa
  • několik lžic sojové omáčky dle chuti
  • kousek zázvoru oloupaný a nakrájený najemno
  • 4 jarní cibulky
  • tabasco

Jako přílohu k asijskému pokrmu volíme rýži, nejlépe pak rýži Basmati.

Losos po asijsku se zázvorem – postup přípravy

Troubu předehřejeme na 200°C, filety z lososa rozložíme vedle sebe na mělkou pečicí misku s pečicím papírem. Sojovou omáčku smícháme s nakrájeným zázvorem a pár kapkami tabasca pro pikantnější chuť. Směs rovnoměrně nakapeme na lososa. Vše zlehka pokryjeme alobalem a dáme zapéct do trouby na dobu přibližně 15 minut. Podáváme s rýží, jarní cibulkou a přelité šťávou z lososa.

Steak z lososa

Fotolia_31899974_XSIngredience

  • 200 – 300 g steaků z lososa
  • 100 g másla
  • petržel
  • trochu pažitky
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Jako přílohu ke steaku si můžeme připravit uvařené brambory, které můžeme ozdobit třeba najemno nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou a troškou chilli.

Steak z lososa – postup přípravy

Osolené steaky položíme na alobal, který jsme předtím potřeli máslem. Máslo dochutíme solí a pepřem a smícháme s nasekanou petrželkou, pažitkou, česnekem a cibulí. Steaky takto připravenou směsí potřeme, zabalíme lehce do alobalu a vložíme do horké trouby na 25 – 30 minut podle tloušťky lososa.

Losos s medem ve smetanové omáčce

Tento recept je sice mírně netradiční, ale pokud máte rádi maso na sladko, pak jej určitě vyzkoušejte.

Ingredience

  • cca 600 g lososa
  • smetana
  • máslo
  • lžička medu
  • dvě lžičky plnotučné hořčice
  • sojová omáčka
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • koření na ryby
  • citrón
  • menší cibulka

Losos s medem ve smetanové omáčce – postup přípravy

Omytého lososa pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a posypeme trochou koření na ryby. Cibulku nakrájíme na drobno a osmažíme, když je již do zlatova opečená, potom ji ještě zalijeme smetanou a přidáme lžičku medu, dvě lžičky hořčice, lžičku sojové omáčky. Mícháme, dokud nám celá tato omáčka nezhoustne. Pokapeme trochou citrónu a kari koření. Lososa na pánvi osmažíme a propečeme. Hotovou omáčku přecedíme. Lososa podáváme s omáčkou a brambory, ať již vařenými nebo opečenými, případně s teplou zeleninou.

Losos se špenátem v listovém těstě

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • losos (filety, uzený)
  • 1 cibule
  • 1 špenát (mražený)
  • 150 g sýra
  • smetana
  • 2 stroužky česnek
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 vejce

Losos se špenátem v listovém těstě – postup přípravy

Listové těsto rozválíme na tenký plát a ten vytvarujeme do tvaru obdélníku. Cibuli nakrájíme, na oleji orestujeme a přidáme pokrájený špenát. Vše společně dusíme asi 15 minut. K této směsi přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr a přelijeme smetanou. Na těsto poklademe filety z lososa a vychladlou špenátovou směs tak, abychom mohli závin napevno a dobře zabalit a aby se nám při pečení v troubě nerozevřel. Závin potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme do zlatova asi 30 minut v troubě předehřáté na 160°C.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 61611x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.