/

Recepty z hub využijete po celý rok

Houbařská sezóna je v plném proudu, a proto vám přinášíme nejen spoustu tipů na recepty z hub, ale také návod na správné skladování hub, abyste si mohli dopřát oblíbené pokrmy, jako je např. houbová omáčka, houbové karbanátky, houbový guláš či houbové rizoto nejen v sezóně, ale po celý rok. Dozvíte se jak houby sušit, nakládat a mrazit, aby si zachovaly chuť a kvalitu.

Jak správně skladovat houby

Jelikož se čerstvé houby nemohou v našem jídelníčku vyskytovat celoročně, můžeme si pomoci několika způsoby skladování hub, abychom si je mohli vychutnat kdykoliv se nám zachce. K určení správného druhu je vždy dobré mít po ruce atlas hub, který nám může pomoci vyvarovat se nepříjemných zdravotních obtíží.

Sušené houby nejen do omáček

Při sušení hub je nejdůležitější dbát na to, aby nám nezačaly plesnivět či nebyly napadeny škůdci. Sušit houby můžeme třemi způsoby:

  1. Pečlivě očištěné houby nakrájíme podélně na tenké plátky a vyskládáme vedle sebe nejlépe na síto. Sušíme-li houby např. na novinách, je třeba plátky hub pravidelně obracet, aby neplesnivěly.
  2. Sušit houby můžeme také ve speciální sušičce dle přiloženého návodu.
  3. Plátky očištěných hub můžeme také navlékat na režnou nit a věšet v blízkosti otevřeného okna.

Ve všech třech případech platí, že kvalitně usušené houby se po ohnutí zlomí.

Sušené houby skladujeme ve skleněných dózách pečlivě uzavřené, aby byly chráněny před vlhkostí a škůdci. Před dalším použitím je namočíme na 20 minut do vody. Recepty z hub většinou uvádějí gramáž pro čerstvé houby, tudíž je vážíme až po nasáknutí vodou. Můžeme je také umlít v mlýnku na maso na prášek, který využijeme jako koření.

Sušené houby používáme po celý rok do omáček, polévek, gulášů, také se z nich připravuje tradiční vánoční jídlo – houbový kuba. Níže najdete recepty z hub, do kterých lze sušené houby použít.

Nakládané houby v octě do salátů i jako chuťovka

Na nakládání do octového nálevu se hodí zvláště mladé hříbky, klouzci či lišky. Důkladně očištěné houby (mladé vcelku, starší pokrájené) povaříme asi 3 minuty v osolené vodě a plníme jimi zavařovací sklenice. Prokládáme je např. na proužky nakrájenou cibulí a hořčičným semínkem. Houby zalijeme připraveným nálevem tak, aby byly zcela ponořené, sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 90°C.

Octový nálev připravíme svařením 250 ml vody, 60 ml octa, 6 kuliček nového koření, 2 bobkových listů, 8 kuliček celého pepře, lžičky soli a cukru. Takové množství nálevu vystačí na přibližně 1 kg hub.

Nakládané houby v octě jsou výborné např. v salátech, omáčkách, ale jsou velmi oblíbené i samotné jako chuťovka.

Mražené houby chutnají jako čerstvé

Očištěné houby důkladně propláchneme vodou a vložíme do většího hrnce do osolené vroucí vody. Vaříme asi 5 minut, přičemž odstraňujeme vzniklou pěnu. Povařené houby schladíme pod tekoucí studenou vodou a plníme jimi mikrotenové sáčky menší velikosti, abychom měli připravené jednotlivé porce.

Mražené houby do pokrmů přidáváme zmrzlé, nikdy je nerozmrazujeme. Vydrží nám v mrazáku do příští houbařské sezóny. Přidáváme je do omáček, polévek či gulášů.

Recepty z hub

Nechte se inspirovat recepty z hub, které mohou váš jídelníček obohatit po celý rok. V receptech jsou uvedeny gramáže čerstvých hub, je třeba s tím tedy počítat v případě použití hub mražených či sušených.

Houbová polévka

500 g hub (mohou být různé druhy)
3 velké brambory
1,5 l vývaru
1 lžíce másla
1,5 lžíce hladké mouky
2 menší cibule
300 ml mléka
3 vejce
olej
sůl
pepř
drcený kmín
petrželová nať

Houbová polévka – postup přípravy

Houby důkladně očistíme, nakrájíme plátky, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Houby a brambory vložíme do většího hrnce, zalijeme vychladlým vývarem, osolíme, opepříme a okmínujeme. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 15 minut.

Na pánvi rozehřejeme olej, ve kterém necháme rozpustit máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Zaprášíme hladkou moukou, kterou krátce orestujeme. Odstavíme z ohně a jíšku rozmícháme s mlékem. Za stálého míchání přilijeme k houbové polévce a povaříme ještě asi 10 minut.

Nakonec vmícháme rozšlehané vejce a už dále nevaříme. Houbová polévka se na talíři zdobí nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou natí.

Houbová omáčka

300 g hub, nejlépe hřibů
1 velká cibule
1 sladká smetana
1 zakysaná smetana
1 l houbového bujónu
1 žloutek
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
sůl
pepř
ocet
hladká mouka

Houbová omáčka – postup přípravy

Očištěné houby nakrájíme na plátky, necháme projít varem, vodu slijeme a houby propláchneme. Tento postup opakujeme asi 3x. Ve vývaru povaříme asi 30 minut nahrubo nakrájenou cibuli s kořením a scedíme. Do vývaru přidáme houby a vaříme asi 20 minut do měkka. Bokem si rozmícháme smetany s moukou (asi 2 – 3 lžíce), můžeme přidat i trochu mléka. Nalijeme k základu houbové omáčky, rozmícháme a povaříme asi 15 minut.

Rozšleháme žloutek a za stálého míchání jej přimícháme k omáčce, už jen krátce povaříme. Na závěr se houbová omáčka dosolí a okyselí octem.

Houbová omáčka se podává s domácím houskovým knedlíkem. Další recepty na houbovou omáčku najdete zde.

Smaženice z hub

300 g hub různých druhů
3 vejce
1 větší cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce másla
sůl
pepř
drcený kmín

Smaženice z hub – postup přípravy

Důkladně očištěné houby nakrájíme na menší kousky nebo nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme máslo, na kterém necháme osmažit cibuli do růžova, poté přidáme houby a kmín. Přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Pánev odkryjeme a necháme odpařit všechnu vodu, kterou pustily houby během dušení.

Do smaženice z hub přidáme za stálého míchání rozšlehané vejce, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, a jakmile se vejce mírně srazí, odstavíme z ohně. Ještě chvíli mícháme a takto necháme vejce dojít.

Smaženice z hub se podává s čerstvým chlebem nebo na topince potřené česnekem.

Hovězí na houbách

500 g hovězího zadního
300 g hub různých druhů
2 cibule
vývar nebo bujón
hladká mouka
máslo
olej
sůl
pepř
drcený kmín

Hovězí na houbách – postup přípravy

Hovězí maso nakrájíme na plátky, které osolíme, opepříme, okmínujeme, mírně naklepeme a obalíme v hladké mouce. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno, na rozpáleném oleji ji necháme zesklovatět a vložíme hovězí plátky, které necháme z obou stran zatáhnout. Maso přemístíme do pekáče, podlijeme vývarem (můžeme použít i houbový bujón), přikryjeme a necháme jej péci v troubě vyhřáté na 220°C asi 1 hodinu.

Mezitím si nakrájíme nadrobno druhou cibuli, kterou osmahneme na troše másla. Přidáme důkladně očištěné, na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a podusíme.

Podušené houby přidáme k hovězímu masu a přikryté společně pečeme ještě asi půl hodiny, až je maso úplně měkké.

Hovězí na houbách chutná skvěle s rýží, těstovinami, ale i s domácím knedlíkem.

Houbové karbanátky

600 g hub různých druhů
2 cibule
150 g slaniny
3 vejce
3 starší rohlíky
150 ml mléka
olej
strouhanka
sůl
pepř
drcený kmín

Houbové karbanátky – postup přípravy

Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, osmažíme, přidáme důkladně očištěné pokrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a necháme odkryté dusit, dokud se nevypaří voda z hub.

Mezitím, co budou houby chladnout, nakrájíme rohlíky na malé kostky a namočíme do mléka. Až rohlíky nasáknou mléko, vyždímáme je a přidáme k houbám. Dále přimícháme vejce a tolik strouhanky, aby se z těsta daly tvarovat houbové karbanátky.

Houbové karbanátky ještě obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Odkládáme na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.

Houbové karbanátky podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem.

Houbové rizoto

200 g hub (hříbky, žampióny)
300 g rýže Arborio
120 g másla
1 cibule
2 stroužky česneku
1 l zeleninového vývaru
80 ml suchého bílého vína
50 g parmazánu
olivový olej
sůl
pepř
čerstvé bylinky

Houbové rizoto – postup přípravy

V olivovém oleji necháme na větší pánvi rozpustit máslo, ve kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek (asi lžíci másla si necháme stranou). Přidáme důkladně očištěné a nadrobno nakrájené houby, necháme společně restovat asi 3 minuty. Přisypeme rýži, dobře promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla rýže těsně ponořená. Zmírníme plamen a za občasného míchání necháme odpařovat tekutinu, přitom občas přilijeme vývar, aby ho rýže nasákla.

Jakmile je rýže měkká, přilijeme bílé víno a přidáme zbytek másla a víno necháme také odpařit. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno posekané oblíbené bylinky.

Houbové rizoto rozdělíme na porce a posypeme strouhaným parmazánem.

Houbový guláš

600 g hub (hříbky, hlíva ústřičná atd.)
1 větší cibule
50 g hladké mouky
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
1 l masového vývaru
2 stroužky česneku
1 lžíce sladké papriky
sůl
pepř
majoránka
drcený kmín

Houbový guláš – postup přípravy

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova, přidáme mletou papriku, jen krátce promícháme a ihned zalijeme vývarem, aby paprika nezhořkla. Do základu vložíme očištěné, na kostky nakrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a zakryté pokličkou dusíme asi 20 minut.

Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou přilijeme ke guláši a necháme ještě asi 10 minut vařit.

Na závěr se houbový guláš dochutí prolisovaným česnekem a majoránkou, můžeme přidat na zjemnění i lžíci zakysané smetany, nebo jí ozdobit houbový guláš až každému na talíři.

Houbový guláš podáváme s rýží, domácím knedlíkem, těstovinami nebo čerstvým pečivem.

Máte také svůj oblíbený recept z hub? Podělte se o něj v komentáři pod článkem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 10616x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.