Raw cukroví na Vánoce okouzlí vaše chuťové pohárky aneb: pečení a mlsání může být i bez výčitek

raw cukroví vánoce

Bez mouky, cukru nebo i pečení. Přesně tak lze připravit vánoční cukroví. Jedná se o raw cukroví, které je u nás stále více populární, stejně jako celá raw strava. Prozradíme, jaké vánoční raw cukroví si můžete přichystat a proč jsou tyto druhy cukroví zdravější a mnohdy u chutnější.

Příprava raw cukroví není vůbec náročná. Naopak si ušetříte čas čekáním u trouby. Ostatně, vyzkoušejte si to sami. Podle našich snadných receptů to zvládnete hravě. 

Budete-li chtít další zdravé recepty, sáhněte například i po těch, které se vyhýbají máslu – tedy tuku, který nám zbytečně kazí figuru.

Raw cukroví je zdravé a chutné

Přijde vám slovo raw ve spojení s cukrovím zvláštní? Nemusíte se vůbec děsit, jelikož raw cukroví si v posledních letech nachází i u nás velkou oblibu. A o co vlastně jde? Slovíčko raw se z angličtiny překládá jako syrové. Znamená to, že raw jídelníček je složený ze syrové stravy, která je zpracována do teploty maximálně 42-45 stupňů Celsia.

Hlavním smysl je v tom, že všechny zdravé prvky v potravinách jsou při zahřátí na vyšší teploty zničeny. Mezi hlavní složku raw stravy pak patří zelenina, ovoce, ořechy, semínka, luštěniny, obiloviny a další. Většinou bývá raw cukroví přirozeně bezlepkové.

Co to znamená pro raw cukroví? Zkrátka to, že se pracuje hlavně s oříšky, sušeným ovocem, semínky a raw čokoládou. Cukroví podle raw zásad je především zdravé, chutné a nepřiberete po Vánocích několik kil navíc, i když si raw cukroví opravdu dopřejete.

Raw cukroví 4x jinak 

Připravili jsme si pro vás raw cukroví na čtyři různé způsoby, abychom vám ukázali, že mlsat jde i zdravě a bez výčitek. Doma si tak můžete bez větší práce připravit pro rodinu i hosty vosí hnízda, linecké, vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů nebo pracny. Tak s chutí do toho!

  1. Raw cukroví: zdravá vosí hnízda

Vosí hnízda patří mezi nejoblíbenější kousky z vánočních cukroví. Můžete si však doma připravit raw cukroví – vosí hnízda, která vám budou možná chutnat ještě více, než ta běžná, na která jste doposud byli zvyklí.

Ingredience (cca 30 kousků):

  • 300g sušené datle
  • 200 g mletých mandlí
  • 2lžičky vanilky
  • 4 lžíce kakaa
  • sušené banány na kolečka

Náplň:

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 banán

Raw vosí hnízda – postup

Datle, mandle, kakao, vanilku rozmixujeme v mixéru na jemné těsto. Vznikne nám lepivé těsto, které drží pěkně pohromadě. Poté v další misce rozmixujeme banán s kokosovým olejem.

Vezmeme si formičku na vosí hnízda a vysypeme kakaem (lze použít i kokos). Do formiček vtlačíme těsto a vařečku uděláme doprostřed dírku, kterou naplníme banánovou náplní. Nakonec přiklopíme kolečkem sušeného banánu.

Hnízdo z formičky vyklepeme a poté všechno raw cukroví dáme ztuhnout do ledničky. Pokud chcete, mžete si hnízda ještě pokapat raw čokoládou.

  1. Raw cukroví: vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů

Bez vanilkových rohlíčků snad jako ani kdyby nebyly Vánoce. Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů podle raw stravování nejsou složité a zaberou skutečně jen chvilku.

Ingredience:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 300 g kokosu
  • kokosový cukr
  • 5 lžic strouhaného kakaového másla
  • 3 lžičky vanilkového prášku
  • špetka himalájské soli
  • 2 lžíce medu/agávového sirupu

Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů – postup:

V mixéru rozmixujeme ořechy, postupně přidáváme kokos, vanilkový prášek, kakaové máslo, med a trochu soli. Mixujeme do té doby, než máme kompaktní těsto.

Z těsta si vytvarujeme rohlíčky, ti méně zruční mohou využít formičky na rohlíčky. Rozmixujeme kokos a kokosový cukr a v této směsi obalíme postupně každý rohlíček.

raw cukrovíRaw cukroví je mnohem zdravější, než klasika

Nakonec dáme raw vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů do ledničky, kde ztuhnou. Není tedy potřeba je péci v troubě. Skladujeme v chladnější místnosti.

  1. Raw pracny s raw čokoládou

Mezi oblíbené vánoční cukroví patří také pracny. Tentokrát se vyhneme pečení na vysoké teploty a budeme pracny sušit. Bonusem tohoto druhu cukroví je to, že je bez špetky rafinovaného cukru – tedy mnohem zdravější.

Ingredience:

  • hrnek pekanových ořechů
  • hrnek lískových ořechů
  • hrst datlí
  • agávový/datlový sirup
  • jablko
  • trochu soli

Náplň:

  • hrnek pekanových ořechů
  • hrnek mandlí
  • hrst datlí
  • lžička vanilky
  • 2 lžíce kakaového másla

Raw čokoláda:

  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 3 lžíce kakaového rozpuštěného másla

Raw pracny s raw čokoládou – postup:

Všechny ořechy je potřeba namočit přes noc ve vodě. Ořechy, sirup, nastrouhané jablko a trochu soli rozmixujeme na těsto. Z těsta vytvoříme tvary pracen a necháme 10 hodin sušit při teplotě 42 stupňů.

Mezitím si vytvoříme náplň, a to tak, že rozmixujeme ořechy, přidáme vanilku a kakaové máslo. Náplní poté můžeme slepovat dvě pracny k sobě.

Na úplný závěr namáčíme pracny v raw čokoládě.  Máslo na čokoládu však nesmí být zahřáté na více než 45 stupňů.

  1. Raw cukroví: slepované linecké

Samozřejmě nemůžeme zapomenout na populární linecké, které mají v oblibě hlavně děti. Tuto klasiku lze také připravit v podobě raw cukroví.

Ingredience:

  • 2 hrnky mandlí
  • hrnek kokosu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 5 lžic agávového sirupu
  • půl lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky vanilky

Raw marmeláda:

  • hrnek namočených datlí
  • hrnek šťávy z mraženého rybízu

Raw linecké – postup:

Mandle necháme přes noc ve vodě, oloupeme a necháme tři hodiny sušit v sušičce. Smícháme mandle, kokos, sirup, citronovou šťávu, kokosový olej, jedlou sůl a rozmixujeme na jemné těsto. Těsto rozválíme na plát o tloušťce 4 mm a vykrájíme různé tvary.

Linecké dáme do sušičky nebo horké vypnut trouby na 10 hodin. Mezitím si uděláme raw marmeládu. Mandle a šťávu rozmixujeme a vylijeme na pečící papír, který dáme do sušičky nebo opět horké a vypnuté trouby na cca 6-8 hodin.

Linecké potom slepujeme marmeládou a skladujeme v krabici při nižší teplotě. Toto raw cukroví chutná opravdu nepřekonatelně.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte