Pýr plazivý /Elytrigia repens/

čeleď: lipnicovité

Pýr plazivý – popis

Pýr plazivý je vytrvalá, 30 - 150 cm vysoká tráva s dlouhými podzemními výběžky. Stébla jsou přímá nebo v kolénkách vystoupavá. Listy úzce čárkovité, max. 15 mm široké, mírně drsné, někdy chlupaté, čepel plochá, měkká, jazýček velmi krátký, ouška dobře vyvinutá a tenká. Klásky jsou přisedlé, jednotlivé, ploché, 8 - 20 mm dlouhé, se 3 až 8 květy a 2 plevami. Vyrůstají na protilehlých stranách vřetena klasu, ke kterému jsou přiloženy svou širší stranou. Pluchy jsou špičaté nebo s krátkou osinkou, klasy jsou přímé, 5 - 15 cm dlouhé, jejich vřeteno je mezi klásky vlnitě zprohýbané. Plodem je pluchatá obilka.

Pýr plazivý – léčivé účinky

Pýr plazivý obsahuje inositol, minerální soli (hlavně draselné), sacharidy, sliz, silice s agropyrenem, kyselinu křemičitou, polyfruktózu, inulín, triticin, saponiny, enzym mesoinosit a jiné látky. Droga pročišťuje organismus, působí močopudně, projímavě, podporuje trávení, pokrývá nemocné sliznice léčivým slizem, celkově posiluje organismus, mírní projevy lupenky, působí proti revmatismu, příznivě ovlivňuje lehčí formy cukrovky a kožní choroby vzniklé důsledkem metabolických poruch, přispívá k detoxikaci jater a jaterního parenchymu, snižuje hladinu cholesterolu (se kterým se slučuje v droze přítomný inositol) a je vhodným prostředkem k urychlení rekonvalescence, zejména po léčení antibiotiky nebo chemoterapeutiky.

Použitelné části pýru plazivého: oddenek

Období květu: červen až srpen

Použití a pěstování pýru plazivého

Jedná se o jeden z velmi odolných plevelů. Má sice i dobré vlastnosti – mladé rostliny mohou být chutným krmivem domácích zvířat a používá se i léčitelství – ale jako plevel je velmi rozšířený a úporný. Pýr roste po celém našem území, nenajdeme ho jen na horách. Zapleveluje pole, zahrádky, parky, louky, trávníky i sady a vinice. Nejenže se dokáže dobře množit pomocí odolných oddenků, ale vytváří také dobře klíčivá semena, která zůstávají několik let v půdě.

Tip: Odvar

1 polévková lžíce drogy se vaří 5 až 10 minut ve 1/4 l vody, odvar se pije 4x denně.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2418x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.