Pýchavka palicovitá /Calvatia excipuliformis/

Foto: Wikimedia, Autor: Natr

▪ Pýchavka palicovitá - vzhled

Plodnice jsou 7 - 15 cm vysoké a hlava mívá v průměru 10 cm. Na povrchu s jemnými ostrými šupinami. Mladá plodnice je zcela žlutohnědá. Proměnlivá houba ve tvaru i velikosti. Ve svém celku pýchavka palicovitá tvoří jednu plodnici. Přechod k třenové části je vrásčitý. Ve stáří se celá svrchní část rozpadává.

Třeň je krátký, ale většinou dobře vyvinutý. Výtrusový prach je olivově hnědý.

▪ Pýchavka palicovitá - výskyt

Pýchavka palicovitá se vyskytuje v hojném počtu na území severního mírného pásma až do subtropů. Nalezneme ji jak v listnatých, jehličnatých lesích, tak i na loukách. Roste v malých skupinkách v trávě nebo v listovém odpadu. Doba jejího výskytu je od léta do časného podzimu.

▪ Pýchavka palicovitá - vliv na zdraví

Pýchavka palicovitá patří k nejchutnějším a největším pýchavkám. Je to zdravotně prospěšná houba. Někteří lidoví léčitelé tvrdí, že pýchavky obsahují protirakovinné látky. Přestože čerstvé houby jsou tvořeny až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje.

▪ Pýchavka palicovitá - možnosti využití

Pýchavka palicovitá je poměrně chutná houba a lze ji upravovat na mnoho způsobů. Protože je její pokožka po vaření velice tuhá, je vhodná třeba na řízky. Větší houba se může podobat pýchavce dlabané a menší vzrůst houby zas pýchavce obecné.

▪ Pýchavka palicovitá - recept

Pýchavky na paprice

4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek
2 zelené papriky
4 lžíce tuku
1 cibule
1 lžička papriky
sůl
vývar 
1 kelímek zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky

Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme papriku, pýchavky a za občasného podlévání vývarem dusíme asi 15 minut. Poté vmícháme na nudličky pokrájené papriky, osolíme a dusíme, až papriky změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a ještě krátce povaříme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1032x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

To je teda pěkná kravina ten recept, doporučuji autorovi, který jej evidentně vymyslel u psacího stolu, aby si to co tady vyplodil zkusil taky uvařit.

Nechápu v čem je recept špatný??? Vařím a nevidím na něm nic neuskutečnitelného. ????

Tak například: papriky je potřeba dusit daleko déle než pýchavky, takže začít dušením pýchavek a až po 15ti minutách přidávat papriky je čirý nesmysl.
P.S. Jinak, ten recept se blíží napodobenině leča s houbami, takže by stačilo říct, že je možno pýchavky použít na přípravu normálního leča s houbami a tečka. Ten závěr se zalitím smetany s moukou je… celý příspěvek

No, nechci být rejpavá, ale pokud z toho nechcete mít právě rozvařený lečo a pokud nechcete jíst nekvalitně a krátce "povařené" houby-pýchavky (což nedopoučuji na žaludek a střeva), tak je lepší dát papriky právě až potom a dotáhnout zbytek receptu v momentě kdy papriky například mám ještě trochu po kupě. Lépe to pak chutná, když nejsou… celý příspěvek

Poslyšte, vy ingredience, máte vůbec představu jak dlouho je potřeba dusit papriky aby změkly a jak dlouho je potřeba vařit pýchavky a by nebyly "krátce povařené" (což "nedopoučujete" na žaludek)?