Pýchavka dlabaná /Calvatia utriformis/

▪ Pýchavka dlabaná - vzhled

Plodnice Pýchavky dlabané dorůstají v průměru až 15 cm. Tvar připomíná spíše hrušku než kouli – směrem k zemi se mírně zužuje, na vršku je houba mírně zploštělá.

Tuto bělavě zbarvenou houbu pokrývají v mládí pyramidovité ostny. Časem ale mizí a pokožka pýchavky začíná šupinatět a praskat. Stářím se také mění barva – z bělavé po šedavou až do žluté.

Třeň není vyvinutý.

Dužnina je v mládí bělavá, později žlutozelenavá a nakonec hnědá až černohnědá. Nejprve je pórovitá a pružná, po dozrání výtrusů se mění na prach.

▪ Pýchavka dlabaná - výskyt

Najdete ji na horských pastvinách, suchých loukách i u lesů. Roste od léta až do konce podzimu. Pýchavka dlabaná je konzumovatelná dokud se vnitřek nezbarví do hněda. Roste hlavně ve vyšších polohách, jak jednotlivě, tak i ve skupinách, především na sušších travnatých místech.

▪ Pýchavka dlabaná - vliv na zdraví

V několika ojedinělých případech byla zaznamenána zdravotní rizika související s vdechnutím drobných prachových výtrusů. Toto onemocnění se někdy označuje jako lykoperdonóza. Většinou vdechováním velkého množství výtrusů pýchavek, někdy v souvislosti s pověrami o jejich léčivých účincích (zastavují prý krvácení z nosu). Následky byly kašel, horečka, myalgie, únava a potíže s dýcháním, všechny symptomy postupně odezněly.

▪ Pýchavka dlabaná - možnosti využití

Názor houbařů na to, zda je vhodné pýchavky také sušit, nebývá vždy jednotný. Pokud je houba kompaktní, tvrdá a na řezu bílé či smetanové, nanejvýš krémové barvy, čiňte tak bez obav. Jak její celé suché plátky, tak v podobě houbové drti či jemně semletého prachu je pýchavka dlabaná vhodnou surovinu k přípravě mnoha chutných jídel.

▪ Pýchavka dlabaná - recept

Pýchavka dlabaná na mozeček

1 cibule
500 g pýchavky dlabané
2 lžíce másla
3 vejce
sůl
pepř

Nadrobno nakrájíme cibuli, osmažíme na másle, přidáme na malé kousky nakrájené pýchavky dlabané a podusíme doměkka. Vejce rozšleháme se solí, vegetou, přidáme je k houbám a za stálého míchání necháme ztuhnout. Podáváme posypané sekanou petrželkou například s hranolky.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1099x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

V drtivé většině atlasů na internetu se dočítám, že Pýchavka dlabaná je chudná houba, někdy dokonce delikatesa. Nemůžu si pomoct ale když jsem ji udělal v trojobalu, nebo v polívce, sotva jsem byl jídlo schopen dojíst. Houba je cítit jakoby sírou. Po snězení když vydýchnu cítím v nose savo. Napadá Vás, čím by mohla být tahle štiplavá vůně a… celý příspěvek