Pstřeň dubový /Fistulina hepatica/

▪ Pstřeň dubový - vzhled

Plodnice je masitá, protáhlá nebo polokruhová, široká 10 - 20 cm a tlustá 3 - 8 cm, někdy však dosahuje i větších rozměrů. Připomíná volský jazyk. Na povrchu je vláknitá, oranžově červená nebo purpurově masová a na průřezu připomíná krvavé maso. Ve stáří je až hnědá. Je přirostlá ke dřevu bokem nebo velmi krátkým postranním červenohnědým třenem.

Mladé plodnice roní červenou tekutinu. Trubky jsou zcela samostatné, původně od sebe oddělené, jakési úzké pohárky, mezi sebou jen lehce spojené, ale tvořící souvislou vrstvu. Ústí trubek jsou jemná, okrouhlá, zpočátku bělavá, žlutavá až konečně hnědá.

Třeň je zakrslý a masitý. Bočně spojuje plodnici houby se stromem, na kterém roste.

Dužnina je velmi šťavnatě masitá, zprvu jemná, masově červená, později těžká, podélně vláknitá a pestrá. Má příjemnou houbovou chuť i vůni. Výtrusy jsou vejčité, krátce elipsoidní, bezbarvé, výtrusný prach je rezavý.

▪ Pstřeň dubový - výskyt

Pstřeň dubový roste v létě a na podzim, u nás již poměrně vzácně jako parazit na kořenech, pařezech nebo kmenech živých dubů nebo buků a někdy i na kořenech jiných listnáčů. Vyskytuje se v lesích i ve stromořadích. Často však roste vysoko na kmenech vzrostlých stromů, takže houbař se k této pochoutce dostane pouze po žebříku.

▪ Pstřeň dubový - vliv na zdraví

Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pro lidi s citlivým zažíváním ale může být problémem horší stravitelnost hub.

▪ Pstřeň dubový - možnosti využití

Pstřeň dubový je pozoruhodná jedlá houba, donedávná počítaná mezi tržní houby hledané pro kuchyň, a to zejména pro svou podobnost masu. Velmi vhodná je na guláš, ovar a též připravovaná jako hovězí jazyk. Je však trochu tuhá, a špatně se suší. Někteří lidé si ji chválí naloženou v octovém nálevu (samozřejmě nakrájenou na vhodné hranolky nebo tlustší plátky). Je to výjimečně nápadná houba, dříve velmi známá pod jménem volský jazyk. Nelze ji zaměnit, neboť se jí nepodobá žádná jiná houba. Lidový název kromě volského jazyka je masojed, jelení jazyk, dubové maso aj.

▪ Pstřeň dubový - recept

Knedlíky s houbami z mikrovlnky

100 g hub
3 rohlíky
15o ml mléka
1 vejce
sůl a pepř
sekaná pažitka
30 g slaniny
1 menší cibule
2 lžíce hladké mouky
1/2 lžíce sádla
muškátový květ
strouhanka

Houby nakrájené na plátky podusíme na rozpuštěných kostičkách slaniny a necháme vychladnout. Cibuli osmažíme na 1/2 lžíci sádla, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a osmahneme. V mléce rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a nalijeme na vychladlé rohlíky a necháme asi 20 minut. Pak přimícháme mouku, lžíci strouhanky, vychladlé houby, muškátový květ a nasekanou pažitku a vše dobře promícháme. Hrnečky vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Naplníme do ¾ a dáme do mikrovlnky na plný výkon na 10 -12 minut.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2382x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Pstřeň je také výborný v sekané. Oloupeme,nastrouháme na hrubém struhadle a přimícháme do sekané,kterou připravíme obvyklím způsobem. Máme -li malé bedle můžeme směsí naplnit a obalíme v trojobalu a usmažíme . Výborné