Svalové křeče

img
11. 06. 2016 Přečteno: 24669x

Křeč (latinsky spasmus) je stav, kdy dochází k nadměrnému či dlouhodobému stahu kosterní nebo hladké svaloviny. Jedná se o náhlý reflexní stah, který nelze ovlivnit vůlí. Svalové křeče jsou velice časté. Mohou být zcela banální, ale mnohdy jde i o projevy vážných onemocnění. Svalové křeče se projeví náhlou a ostrou bolestí a uzlíkem ve svalu, který je citlivý či bolestivý na pohmat.

Křeč může postihovat jeden sval nebo celé svalové skupiny. Takto lze svalové křeče rozdělit na: 

  • svalové křeče izolovaných svalových skupin (např. křeč v lýtku)
  • křeče celkové postihující většinu svalů (svalové křeče po celém těle)

Pokud se jedná o izolovanou křeč (nejčastěji svalové křeče na dolních končetinách) bez dalších příznaků, většinou sama odezní a nevyžaduje odbornou pomoc. V převážné většině případů nejsou svalové křeče životu nebezpečné.

Pokud ale svalové křeče přetrvávají déle než zhruba hodinu nebo postihují více svalů najednou na různých částech těla nebo jsou přítomné i další příznaky (např. horečka), je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Jak vznikají svalové křeče?

Svalové křeče mohou mít celou řadu příčin:

  • Únava svalů po fyzické námaze - nejčastější příčina bolestí a křečí určitých svalových skupin. Příčinou je nadměrné zatížení svalů při práci či cvičení.
  • Nedostatek hořčíku - také častá příčina svalových křečí, obvykle na dolních končetinách.
  • Žilní onemocnění dolních končetin - projevuje se pocitem těžkých nohou, bolestmi nohou, ale mohou se vyskytovat i křeče na dolních končetinách. 
  • Horečka - je u dětí častým spouštěčem křečí. Svalové křeče související s horečkou nazýváme febrilní křeče
  • Hypoglykémie - pokles hladiny krevního cukru v krvi. Nebezpečná je těžká hypoglykémie, která se může projevit i ztrátou vědomí a celkovými křečemi. 
  • Epilepsie - některé formy epileptických záchvatů se projevují křečemi. Může se jednat o svalové křeče jednotlivých částí těla či končetin nebo může dojít k tomu, že nastanou svalové křeče celého těla, které jsou spojeny s pádem a ztrátou vědomí.
  • Eklampsie - jde o poměrně nebezpečné onemocnění těhotné ženy, které může být doprovázeno i svalovými křečemi.
  • Svalové křeče mohou být doprovodným jevem i některých dalších typů onemocnění, jako např. zánět mozkových blan (meningitida) a zánět mozkové tkáně (encefalitida), cévní mozková příhoda, zvýšená funkce štítné žlázy, onemocnění ledvin, hormonální nerovnováha, tetanus.
  • Svalové křeče mohou být způsobeny rovněž intoxikací rozličnými toxiny včetně alkoholu, drog či jedů. Křeče mohou být vyvolány také abstinenčními příznaky.

První pomoc při svalových křečích

  • Přerušte cvičení, přestaňte vykonávat pohyb, který křeč vyvolal.
  • Stažený sval zkuste opatrně pasivně protáhnout (bez použití většího násilí, nesmí působit bolest). Je nutné postupovat pomalu a opatrně. K opětovnému uvolnění svalu může dojít za pár sekund, ale také za několik desítek minut.
  • Sval jemně promasírujte a zahřejte (zabalte do ručníku, přiložte nahřátý obklad).
  • Doplňte tekutiny a minerály – podejte minerálku, iontový nápoj, rozpustnou směs s minerály (k dostání v lékárně). V nouzi lze užít i slanou vodu (lžička soli na jeden litr vody).
  • První pomoc může být i ve formě chůze, teplé koupele nebo jemné masáže. Obzvláště vhodná je mast s levandulovým olejem.
  • Pokud křeče neodezní přibližně do jedné hodiny, konzultujte s lékařem.
  • Postihne-li svalová křeč člověka, který si aplikuje inzulin, musíme myslet na hypoglykémii a podat cukr, nejlépe oslazený čaj nebo roztok glukózy podaný do žíly.
  • Febrilní křeče - záchvat těchto křečí obvykle rychle sám spontánně skončí. Pro první pomoc platí stejná pravidla jako u ostatních křečových stavů za současného snižování horečky.

Svalové křeče na dolních končetinách

  • Nejtypičtější křečí dolních končetin je křeč v lýtku. První pomoc při křeči v lýtku spočívá v jednoduchém cviku, kdy zvedneme špičku nohy nahoru, přitáhneme ji k sobě a tím protáhneme celý lýtkový sval. Někdy je nutné zvednout špičku nohy rukama, neboť sval může být tak napjatý, že jej není možné protáhnout.
  • Svalová křeč ve stehně - je nutné zaujmout polohu, při níž se natahuje ten konkrétní sval, který je křečí postihnut. Při křeči na zadní straně stehna je vhodné zaujmout polohu vleže a zvednout nataženou nohu (nejlépe s dopomocí). Při křeči na přední straně stehna je nutné končetinu v koleni pokrčit. Po uvolnění křeče se nevracejte ke cviku či pohybu, který ji vyvolal, protože je téměř jisté, že se pak křeč objeví znovu.
  • Svalové křeče v chodidlech - postavte se celou vahou na přední část chodidla dané nohy. Chodidlo je možné protáhnout i rukama. Jakmile první křeč poleví, postiženou část chodidla jemně namasírujte.

Pokud se svalové křeče na dolních končetinách neobjevují příliš často, pravděpodobně se nebude jednat o vážnou poruchu. Velice často tento problém vyřeší dostatečný přísun minerálů.

Svalové křeče po celém těle – první pomoc

Svalové křeče po celém těle naopak signalizují, že se o vážnější poruchu jedná. V případě, že se před vámi někdo svalí na zem a začne sebou nekontrolovatelně třást a škubat, bude se pravděpodobně jednat o svalové křeče, které budou souviset s projevy nějaké vážnější nemoci. Na postiženého nesahejte, resp. nesnažte se křeče zastavit tak, že se budete pokoušet silou držet ruce či nohy postiženého. Zajistěte pouze, aby byla osoba postižena svalovými křečemi na místě, kde se nemůže zranit, tzn. uhodit se nebo na sebe shodit nějaké předměty, případně dotyčnému podložte hlavu. Poté co nejrychleji volejte záchranku na tel. 155.

Svalové křeče a prevence

Lidé, které svalové křeče postihují častěji, resp. k nim jsou náchylnější, musí svému tělu zajistit dostatečný přísun minerálů, stopových prvků a vitaminů. Organismus v případě křečí potřebuje zejména hořčík. Ten lze doplnit jak např. formou šumivých tablet, tak i z přírodních zdrojů. Nejvíc hořčíku obsahují banány, maliny, hrozny, broskve nebo borůvky. Důležité je také dodržovat zvýšený pitný režim a nepřetěžovat nadměrně organismus při cvičení.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Otrava jídlem – poradíme vám, jak se jí rychle zbavit

Mezi nejčastější příčiny otravy jídlem patří špatná tepelná úprava, skladování nebo nedostatečná hygiena. Potraviny samy o sobě obsahují neškodné…

První pomoc: Vyvrknutý kotník

Vyvrknutý kotník je označení pro úraz kloubu kotníku. Dochází k němu nejčastěji při chybném došlapu nebo při úrazu, kdy se kloub dostane do…

Opaření

K opaření dochází velmi často při koupání dětí. Dle současných výzkumů jsou nejvíce ohroženy děti do pěti let, přičemž nejvíce dětí se opaří do dvou…

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Otrava jídlem – poradíme vám, jak se jí rychle zbavit

Mezi nejčastější příčiny otravy jídlem patří špatná tepelná úprava, skladování nebo nedostatečná hygiena. Potraviny samy o sobě obsahují neškodné…

První pomoc: Vyvrknutý kotník

Vyvrknutý kotník je označení pro úraz kloubu kotníku. Dochází k němu nejčastěji při chybném došlapu nebo při úrazu, kdy se kloub dostane do…

Opaření

K opaření dochází velmi často při koupání dětí. Dle současných výzkumů jsou nejvíce ohroženy děti do pěti let, přičemž nejvíce dětí se opaří do dvou…