Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?

16. 11. 2011

Snídaně je odborníky považována za nejdůležitější jídlo dne, které nepřekoná ani vydatný oběd nebo vyvážená večeře. Spousta lidí ale ve svém jídelníčku pro snídani nenachází místo, případně ji odbývá nezdravými pokrmy. Tento nevhodný návyk je bohužel v mnohých domácnostech přenášen i na děti, které samy nemají na první jídlo dne chuť, nebo jsou z nedostatku času odkázány na pozdější nákup potravin v obchodě cestou do školy.

Hodně dětí proto vůbec nesnídá a první jídlo dne je u nich v nejhorším případě až oběd. Někteří rodiče jsou bezradní, jiní nepřikládají snídani takovou důležitost. Pravdou však je, že především u organismu, co je teprve ve vývinu a vyžaduje přísun důležitých živin, je absence snídaní velkým rizikem. Jak děti motivovat, aby snídaly? To je oříšek, který však lze rozlousknout, stejně jako otázku, jak by správná snídaně měla vypadat.

Snídaně by měla tvořit 20 až 25 % denního přísunu energie

V problematice zdravého stravování je důležité nejen to, kdy bude dítě snídat, ale také samozřejmě co. Základní pravidlo, týkající se časového zařazení do harmonogramu dne, praví, že snídat by se mělo nejlépe do 1 až 1,5 hodiny po probuzení. Není třeba tahat dítě z postele s tím, že je jídlo na stole, ať se jde nasnídat. Nechte ho rozkoukat, aby se tělo probudilo spolu s ním. Můžete ho také zapojit do přípravy jídla, menší děti mohou zdobit pečivo zeleninou, starší ji mohou krájet.

Proč je snídaně (nejen) pro děti důležitá?

Nezbytnost snídaně je patrná už z procentuálního rozvržení celého denního stravovacího plánu. V ideálním případě se jídelníček skládá z 5 jídel (snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře). Vzhledem k tomu, že odborníci doporučují, aby složení prvního jídla dne obsáhlo téměř čtvrtinu kompletního přísunu energie, je jasné, že bychom si na snídani měli dát velmi záležet. I během noci totiž tělo pracuje – udržuje v činnosti vnitřní orgány, tělesnou teplotu, srdeční akce. U dětí je energie spotřebovávaná ještě ve větší míře, protože jsou ve vývinu a rostou. Po noční pauze organismus strádá a tento nedostatek je třeba vyrovnat právě snídaní s dostatkem živin, aby se opět doplnila zásoba energie. O to se zasadí především 3 složky:

  • bílkoviny
  • sacharidy
  • tuky

Kombinace potravin obsahujících tyto živiny, by měla být promyšlena tak, aby sacharidy tvořily zhruba 50 až 55 %, tuky 25 až 30 % a bílkoviny přibližně 10 až 15 %. Ostatně – takový poměr by měl být zachován ve všech jídlech dne. Pro lidské tělo je tento příjem přirozený. Správná snídaně podpoří fyzickou i psychickou kondici. Hladový potomek je bez energie, z čehož plyne podrážděnost, nesoustředěnost, nervozita a výkyvy nálad.

Co se děje, když se pravidelně nesnídá?

Rizika spojená s nevhodným stravováním jsou všeobecně známá. Nejzávažnějším je obezita, která se zvláště u českých dětí hojně vyskytuje a která je závdavkem mnoha dalších onemocnění v pozdějším, dospělém věku (kardiovaskulární problémy, cukrovka, choroby trávicí soustavy apod). Může za to nejen absence snídaní, ale i nevhodné složení v případě dodržování. Typickým příkladem jsou jídla bohatá na tzv. rychlé cukry. Tyto jednoduché sacharidy sice organismus ihned nastartují, ale se stejnou rychlostí se energie z nich získaná spotřebovává. Stejně nebezpečná je i nepravidelnost. Ta totiž způsobuje, že je tělo zmateno různě velkým přísunem jídla, a tak si po čase začne při dodané snídani přijatou energii ukládat pro případ, že by opět muselo trpět hladem. A tu energii neukládá nikam jinam než do tukových zásob. Důsledek takovéto situace je zřejmý – zvyšování tělesné hmotnosti, vznik nadváhy a obezity, která je často příčinou i ztížené socializace dítěte, což může velmi neblaze doléhat na psychické zdraví. Jak je vidno, snídaně je ve své podstatě středobodem celkové životní pohody, a proto by ratolesti rozhodně neměla být upírána.

Snídaně jako hra aneb motivace dítěte

Problematika snídaní však nemusí být zakořeněna pouze v nekvalitních surovinách, nepravidelnosti či totální absenci. Velmi často musí rodiče řešit odmítavý postoj dítěte, které argumentuje, že nemá chuť, hlad nebo třeba náladu. Jak tyto zábrany prolomit? Zamyslet se nad možnostmi, jak lze dítěti snídani přiblížit a zpříjemnit. Motivace je u dětí velmi silným hnacím motorem pro spoustu činností. Nikdy však nepřistupujte k nucení a vytváření stresového prostředí a začínejte klidně od menších porcí, i malý úspěch je úspěch. Dobré je také dítěti vysvětlit, proč chcete, aby snídalo, v čem je to důležité a jak se bude cítit, když první jídlo dne odloží až na pozdější dobu. Pamatujte také na to, že děti si rády hrají, zkuste pro něj připravit úkoly (přiměřeně věku) související s chystáním snídaně či její konzumací.

Pokud je to možné, připravujte jídlo takové, které bude barevné a pro dítě atraktivní. Je totiž známo, že děti jedí i očima. Zkuste z chleba, šunky a zeleniny vytvořit obrázek domečku, vláčku či hradu, taková snídaně bude pro dítě rozhodně lákavější a bude se na ní těšit. S tímto souvisí i pěkné nádobí. Dítě se určitě potěší, když bude mít na svém talířku obrázky, než když se bude muset vypořádat s jogurtem v nudné bílé mističce. I takovéto detaily rozhodují, jaký postoj děti ke snídání zaujmou. V neposlední řadě je tu příklad vašeho chování. Nesnídáte? Nedivte se pak tomu, že toto jídlo odmítá i váš potomek. Motivujte ho, jste pro něj vzor, od něhož přebírá návyky a způsob chování v mnohých situacích!

Příklady vhodně sestavené snídaně

Obecná doporučení pro snídani dětí lze shrnout do následujících bodů:

  • jídlo by mělo obsahovat vyvážený přísun tuků, sacharidů a bílkovin
  • nežádoucí jsou tzv. rychlé cukry (sušenky, sladkosti apod.)
  • důležitý je pitný režim (minimálně 2,5 dcl) – nejlépe neslazený čaj, limonády a sycené nápoje jsou naprosto nevhodné
  • k „hlavnímu chodu“ vždy připojte kus ovoce či zeleniny

Základem je tedy pestrost, a to nejen dodávaných živin, ale také chutí. Střídejte sladké a slané snídaně, aby se dítěti nemohly jednotlivé druhy omrzet. Nyní se podívejme na několik příkladů vyvážené snídaně vhodné pro dítě.

JÍDLO

PITÍ

celozrnné snídaňové cereálie, bílý jogurt, jablko

neslazený čaj / voda / čerstvá šťáva z ovoce

celozrnné pečivo s tvarohem, šunka, paprika

neslazený čaj / voda / čerstvá šťáva z ovoce

bílý jogurt s banánem a jablkem

neslazený čaj / voda / čerstvá šťáva z ovoce

celozrnné pečivo se sýrem, rajče

neslazený čaj / voda / čerstvá šťáva z ovoce

ovesná kaše s medem a ovocem

neslazený čaj / voda / čerstvá šťáva z ovoce

toast z celozrnného pečiva s termizovaným sýrem a šunkou

neslazený čaj / voda / čerstvá šťáva z ovoce

celozrnné pečivo se sýrem a vejcem natvrdo

neslazený čaj / voda / čerstvá šťáva z ovoce

Řešení častých problémů se snídaní

V poslední době se téma snídání dětí objevuje v odborných i laických diskuzích stále častěji. Z údajů vyplynuly i nejčastější argumenty, kterými spousta lidí omlouvá to, že snídani opomíjejí. S jakými problémy se domácnosti v otázce snídaní potýkají a jaké může být řešení?

PROBLÉM

ŘEŠENÍ

Není čas snídani chystat.

Udělejte snídani předcházející večer, zabalte ji a ráno bude stačit ji jen sníst.

Nestíháme snídat.

Vstávejte o 15 minut dříve. Abyste se neochudili o sladké minuty spánku, snažte se také večer ulehnout dříve.

Ráno nám jídlo nechutná, protože jsme všichni ve shonu a stresu.

Nespěchejte na snídani hned po probuzení, udělejte si vše potřebné a ke stolu zasedněte se svými blízkými, s nimiž tak máte šanci naladit se na nadcházející povinnosti. Je také dobré stanovit si čas, kdy se každé ráno u snídaně sejdete.

Snídaně nám nedělá dobře.

Možná je dobré zamyslet se nad tím, co si ke snídani dáváte. Zkuste také ubrat porce, případně zvýšit pestrost. Nikdy se jí nevzdávejte, hledejte možnosti, díky kterým se budete cítit v pořádku.

Budete-li snídani nejen vašich dětí věnovat dostatečnou pozornost, budete mít jistotu, že se na nový den připravujete tím nejlepším způsobem. Změny, které pravidelná snídaně do života přináší, velmi záhy poznáte. Naučte své děti, že snídaně je opravdu základem dne, a proto by ji měly brát jako samozřejmost, která přináší pouze pozitivní důsledky. Každý chce přeci pro své ratolesti to nejlepší. A mnohdy přitom bohužel zapomíná na (na první pohled) obyčejné věci, které se však na kondici a pohodě podílí velkou měrou.



Stáhnout v PDF

Přečteno: 4566x

Rozbalit všechny příspěvky
Diskuse je zatím prázdná. Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.





Psali jsme před rokem

žárlivost2

Když žárlivost překročí hranici snesitelnosti

Žárlivost je jednou z přirozených lidských emocí, avšak chronická žárlivost dokáže být nebezpečná a negativně ovlivňovat životy lidí. „Na cestě k opravdové lásce leží tři velké balvany, jimiž jsou sebeláska, ješitnost a žárlivost. Dokud je neodvalíš stranou, nedostaneš se kup...


Dnes jsme pro Vás vybrali

trezalka_SZ

Třezalkový olej svatého Jana

Co budeme potřebovat: 2 hrsti květů třezalky 0,5 l olivového oleje sklenici       Jak na to: Hrst květůčisté a ovadlé třezalky naložíme do půl litru olivového oleje a necháme 3 dny louhovat. Po třech dnech přidáme ještě druhou hrst třezalky a dalších 14 dní louhujeme. Výsledný...

Pelyněk černobýl /Artemisia vulgaris/

čeleď: hvězdicovité Pelyněk černobýl – popis Pelyněk černobýl je asi 150 cm (ojediněle i přes 2 m) vysoká bylina. Tuhé, hranaté, větvené a často červeně naběhlé lodyhy vyrůstají v trsech z oddenku. Dolní listy jsou řapíkaté, peřenodílné, 10 – 15 cm dlouhé, lodyžní listy js...

Zapečený chřest

1 svazek bílého chřestu 1 svazek zeleného chřestu 40 g másla 30 g mouky 750 ml mléka muškátový oříšek bílý pepř sůl 3 bobkové listy 40 g strouhanky Zapečený chřest – postup přípravy Nejprve si vezeme chřest, omyjeme, očistíme, oloupeme a odkrojíme k...

Slzivka ředkvičková /Hebeloma sinapizans/

▪ Slzivka ředkvičková - vzhled Klobouk má slzivka ředkvičková 5 – 12 cm, v mládí polokulovitý a na okraji podvinutý, později nížeji sklenutý, plochý až vmáčklý, na okraji ostrý a často i zvlněný, s nenápadným tupým hrbolem, masitý, slabě lepkavý, hladký, stříbřitě ojíně...