Potrava pro oči

Oko je jedním z nejpozoruhodnějších orgánů v lidském těle. Dokáže zároveň zužovat a rozšiřovat zornice v závislosti na intenzitě světla, prozkoumávat zorné pole a k tomu ještě zaostřovat. Přitom stále vysílá informace očním nervem do mozku rychlostí až 100MB za sekundu!

K vykonávání těchto funkcí potřebuje vitamin A, který pomáhá vytvářet pigment citlivý na světlo a udržuje vlhkou spojivku, dále přírodní barviva karotenoidy, které udržují v dobrém stavu sítnici a také vitamin C a E, které pomáhají předcházet ztrátě zraku a kataraktu. Ty se nejvíce nacházejí v ovoci, zelenině, ořeších a obilných klíčcích.

 

Přehled nemocí oka a vhodné stravy pro prevenci a léčbu těchto nemocí:

  • Šedý zákal

Jde o zneprůhlednění čočky. Vhodná strava, díky které můžeme této nemoci předcházet je ta, která obsahuje provitamin A, antioxidanty, vitamíny C a E, semena. Doporučuje se dýně. Omezte mléčné výrobky, tuky, sůl a živočišné máslo.

  • Zelený zákal (Glaukom)

Jedná se o zvýšený nitrooční tlak vedoucí k poruchám a ztrátě zraku. Ve stravě se vyvarujte kofeinu, dále mastným kyselinám a proteinům. Naopak konzumujte pomeranče a potraviny s vitaminem A a B1.

  • Zánět spojivky

Příčinou téhle nemoci mohou být bakterie, ale také podráždění, například kouřem. Jezte meruňky a stravu bohatou na vitamin A a vitaminy skupiny B.

  • Šeroslepost

Tuto nemoc způsobuje nedostatek vitaminu A, jezte proto mrkev, meruňky a mango.

  • Makulární degenerace sítnice

Zapříčiňuje slepotu u osob starších 65 let. Příčiny jsou: nadměrně vystavování se slunečnímu světlu, nedostatek antioxidantů, kouření. Pomáhá jíst špenát a kapustu, pomeranče, potraviny se zinkem a antioxidanty.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4755x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.