Potočnice lékařská /Nasturtium officinale/

čeled:brukvovité

Potočnice lékařská – popis

Potočnice lékařská je vytrvalá bylina až 90 cm vysoká, podobná řeřišnici luční. Má hranatě rýhovanou dutou lodyhu nesoucí masité, lichozpeřené listy složené z více zubatých lístků a bílé květiny se žlutými prašníky. Květy skládají hrozen, který se za plodu prodlužuje. Plody jsou naduté, srpovitě prohnuté šešule s bezžilnými chlopněmi. Visí na odstálých, hluboce sehnutých stopkách. V pouzdrech mají semena ve dvou řadách.

Potočnice lékařská – léčivé účinky

Potočnice lékařská je bohatá na vitaminy A, C, D, E, dále na jód, železo a síru. V nati jsou obsažené látky jako hořčičné oleje a fenylethylhořčičnová silice. Díky nim je rostlina účinným lékem proti mnoha neduhům: posiluje imunitní systém, léčí horečnatá a zánětlivá onemocnění a chudokrevnost. Podporuje i vykašlávání hlenů, čistí krev, působí močopudně, stimuluje vylučování žluči, pročišťuje játra, zlepšuje zažívání, upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je osvědčeným životabudičem při jarní únavě. V přísadách šamponů působí blahodárně i na vlasový porost.

Použitelné části potočnice lékařské: nať

Období květu: duben až září

Potočnice lékařská – použití a pěstování

Potočnice lékařská patří mezi téměř celosvětově rostoucí vodní rostliny, nelíbí se jí jen v Austrálii a věčně zamrzlých pláních polárních oblastí. U nás se vyskytuje už poměrně málo, je zapsána ve stále se rozšiřujícím seznamu silně ohrožených druhů. Sehnat se dá v zahradnických centrech a obchodech specializujících se na vodní rostliny. Největší boom zažila tato rostlinka za císaře Napoleona, jemuž v salátu zachutnala natolik, že dal po celé Francii zakládat obrovské potočnicové plantáže. Zřejmě proto, aby ji měl po ruce, kdykoliv vyrazí na nějaké to válečné tažení. Z jejích semen se připravovala hořčice a z přezimujících částí salát, který je stále oblíbeným pokrmem například v severských zemích a v Irsku, kde se potočnici říká Zelí svatého Patrika.

Listy mají nahořklou, kořenitou a štiplavou chuť podobně jako ředkvičky nebo řeřicha, nejchutnější jsou z vrcholu lodyhy. Staří Řekové ji doporučovali dokonce jako afrodiziakum.

Tip: Potočnicový dip

500 g listů potočnice
6 lžic bílého jogurtu
3 lžíce smetany
šalotka
citrónová šťáva
sůl
pepř

Listy dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Poté je jemně nasekáme spolu s celou šalotkou. Jogurt smícháme se sladkou smetanou a dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Přidáme potočnicové listy, šalotku a dobře promícháme. V dipu můžeme namáčet na větší proužky nakrájenou syrovou zeleninu, přelít jím grilované ryby, vařenou či grilovanou zeleninu nebo ho použít jako studenou omáčku k vařeným novým bramborám.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1723x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.