Pomerančovník pravý /Citrus sinensis/

čeleď: routovité

Pomerančovník pravý – popis

Pomerančovník pravý je stálezelený mělce kořenící strom, má kulovitou korunu a v mládí trnité větvičky. Listy jsou podlouhle vejčité až eliptické, středně veliké, tmavě zelené s úzkými řapíky. Jsou to rostliny jednodomé a vytvářejí oboupohlavé květy, opylovány jsou hmyzem.

Květy jsou bílé, 2 - 3 cm veliké, obvykle pětičetné, plody jsou pomeranče. Dužina je barvy žluté až oranžové, u některých kultivarů i fialově červené a je šťavnatá, osvěžující sladkokyselé chuti.

Pomerančovník pravý – léčivé účinky

Pomeranče jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur.

Květu se pro jeho vůní a chuť používá jako upravující složka řady čajových směsí. V lidovém lékařství se užívají okvětní plátky svařené se solí k uklidnění nervů, proti astmatu, vysokému tlaku, horečce a zvracení, svařené s cukrem proti nechutenství.

Použitelné části pomerančovníku pravého: květ a plod

Období květu: květen až červen

Pomerančovník pravý – použití v kuchyni a pěstování

Z jednoho stromu pomerančovníku, který je v průmětu 6 – 10 m vysoký, se ročně sklidí 7000 – 8000 plodů, pro poskytnutí co největší a kvalitní úrody nutno stromy prořezávat. Všeobecně pomerančovník nesnáší přemočená místa ani vysokou vzdušnou vlhkost. V období velkého sucha je však nutno stromy zavlažovat. Během plné vegetace požaduje vysokou teplotu a hodně slunečního svitu, v období klidu přežije krátkodobý pokles teplot pod bod mrazu.

Tip: Proti molům

Sušenou pomerančovou kůru vložíme do prádelníku mezi textil, aby nedocházelo k usídlení a líhnutí mola šatního.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1085x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.