Polentový nákyp

300 g mraženého špenátu
0,5 l zeleninového vývaru
130 g polenty
60 g sýra ricotta
2 vejce
1 lžíce škrobové moučky
sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek, majoránka
pažitka
máslo
strouhaný tvrdý sýr na posypání

Polentový nákyp – postup přípravy

Zahřejeme trochu vody a necháme v ní roztát špenát. Zeleninový vývar uvedeme do varu, vsypeme do něj kukuřičkou krupici a při mírné teplotě a za stálého míchání ji dvanáct minut vaříme. Dalších dvanáct minut ji ještě necháme bobtnat.

Rozdrobíme sýr a oddělíme od žloutku jeden bílek. Smícháme polentu se špenátem, sýrem, jedním vejcem a jedním žloutkem, škrobovou moučkou a majoránkou. Osolíme ji, opepříme a přichutíme strouhaným muškátovým oříškem. Z jednoho bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do hmoty. Vymažeme formu do mikrovlnné trouby a naplníme ji polentovým nákypem. V mikrovlnné troubě pečeme polentový nákyp pět minut při 600 W, pak dalších pět minut při 360 W. Těsně před koncem ještě nákyp posypeme strouhaným sýrem a necháme jej rozpustit.

Polentový nákyp posypeme majoránkou a pažitkou (nejlépe čerstvě nasekanou) a ihned podáváme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 956x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.