Podražec křovištní /Aristolochia clematitis/

img

čeleď: podražcovité

Podražec křovištní – popis

Podražec křovištní patří do rodu stále zelených listnatých dřevin, lián a trvalek. Jednoduché listy jsou střídavé a srdčité, celokrajné. Nemá palisty. Květy vyrůstají v úžlabí listu. Jsou jednotlivé, výrazné, dýmkovitého tvaru, končící jazykovitým, pestrobarevným lalokem. Květiny mají specializovaný mechanismus opylování. Vůně rostliny je silná a intenzivně přitahuje hmyz. Vnitřní část okvětí trubice je pokryta chlupy, jako mucholapky. Teprve až je pyl zralý a popráší hmyz, chloupky zvadnou a dovolí hmyzu odletět. Plod je podlouhlá pukající tobolka s mnoha semeny.

Podražec křovištní – léčivé účinky

Podražec křovištní se jako léčivá bylina užíval hlavně dříve. Má mimořádně silný hojivý účinek, při vnitřním užívání zlepšuje imunitu a celkově zvyšuje obranyschopnost, působí také protikřečově. Oblíbený byl rovněž ve veterinární medicíně, kde se ho využívalo zejména pro hojení ran. Podražec křovištní obsahuje kyselinu aristolochovou, alkaloid aristolochin a další látky. Při jeho používání je potřeba opatrnosti, protože se jedná o prudce působící bylinu s toxickými účinky. V současnosti se už příliš nepoužívá.

Použitelné části podražce křovištního: stonek

Období květu: květen až červenec

Podražec křovištní – použití v kuchyni a pěstování

Podražec křovištní se v žádném případě nesmí podávat těhotným ženám a ostatní ho mohou užívat jen pod lékařským dohledem, aby se předešlo předávkování. Pro vnější použití se připravuje obvykle ve formě silnějšího nálevu, vnitřně se aplikuje ve formě slabšího nálevu nebo ve formě tinktury.

Rostlině se daří v polostínu, v jílovitohlinité zemině, nemá příliš ráda výsluní a sucho. Dobře snáší exhalace. Chorobami a škůdci netrpí, ale v suchém prostředí ji mohou napadat svilušky.

Tip: Nálev proti křečím

1/2 čajové lžičky sušené byliny na šálek vřelé vody, max. 4 x denně po lžičce.



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Aktiyata
    23. 5. 2012 09:30
    Podražec používám pro hojení ran jak u sebe, tak i u psů.<br> Zhojí spolehlivě všechno i na co nestačí vet. medicína.<br> Konzultováno s vetem, neměl námitek. Po rychlém zhojení tlapky, (zduřené lůžko drápů, rozřízlé polštářky od konzervy pohozené návštěvníky lesa, atd.), jsem usušený podražec… celý příspěvek
  • toman
    13. 4. 2012 10:42
    Poslední výzkumy ukazují že jakékoliv výtažky z podražce užívané vnitřně způsobují akutní selhání ledvin , dále rakovinu močových cest.