Podloubník siný /Gyrodon lividus/

Foto: www.houbar.cz

▪ Podloubník siný - vzhled

Klobouk je 4 - 12 cm široký, plochý, s typickým podvinutým okrajem. Plstnatá pokožka jde snadno sloupnout, má béžovou barvu.

Rourky se sbíhají na třeň a jsou špatně oddělitelné od dužniny klobouku. Póry na otlačených místech zelenomodrají.

Třeň je vysoký 4 - 10 cm a široký 0,5 x 2 cm, válcovitý, na vrcholu rozšířený a na bází zúžený, často hnědočerný.

Dužnina klobouku je masitá, stále měkká a žlutá, dužnina třeně ve stáří dřevnatí. Vůni má nevýraznou a chuť nakyslou. Barva dužniny je žlutavá.

▪ Podloubník siný - výskyt

Roste ve vysoké trávě, obvykle pod olšemi, ve skupinách i jednotlivě, rád vyhledává vápenité půdy. Najdeme ho od července do září. Mladé plodnice jsou jedlé, houba se však vyskytuje vzácně a její naleziště by se měla hlásit v houbařských poradnách. Pro nízké lupeny a podvinutý klobouk ho lidé příliš nesbírají, protože je až příliš odlišný od jedlých a výtečných klouzků. Není totiž slizký, je téměř sametově plstnatý. Podloubník siný je podobný jedlému klouzku kravskému.

▪ Podloubník siný - možnosti využití

I podloubník siný má v kuchyni své, i když nevelké, využití. Při kuchyňském zpracování jdou rourky obtížně oddělit od klobouku, což je znát především u starších plodnic. A ještě ke všemu starší plodnice této houby nejsou příliš chutné. Kdo by ale také sbíral staré houby, navíc nepříliš známé, i když patřící do hřibovitých. Podloubník siný je jedna z hub, která by měla spíš zůstat v lese pro potěchu houbařova oka.

▪ Podloubník siný - recept

Křupavé palačinky s houbami

200 g hub
100 g másla
100 g šunky
hladká mouka
zakysaná smetana
50 g strouhaného sýru
sůl, pepř
muškátový oříšek

Na rozehřátém másle podusíme na kostičky nakrájené houby. Přisypeme na kostičky nakrájenou šunku, zaprášíme hladkou moukou, přidáme čtyři lžíce smetany, dvě lžíce sýra, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a osolíme. Dusíme do zhoustnutí, pak odložíme a necháme vychladnout. Směsí naplníme předem připravené palačinky.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 517x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.