Poctivá švestková povidla v české a moravské kuchyni nesmí chybět

PR článek

Fotolia_95253236_XSŠvestková povidla jsou součástí celé řady českých pokrmů: švestkových koláčů, valašských frgálů, plněných knedlíků, palačinek nebo lokšů. Skvěle se dají použít i pro přípravu slaných jídel, jako jsou třeba nejrůznější omáčky k masu. Každý kuchař či kuchařka však ví, že nejsou švestková povidla jako švestková povidla a rozdíly v jejich kvalitě mohou být opravdu značné. Proto se vyplatí vědět, jaká povidla nakupovat. Příkladem vysoce kvalitního přírodního výrobku bez přidaných sladidel či konzervantů, kdy jsou navíc švestková povidla vyrobena výhradně ze švestek z vlastní produkce, jsou švestková povidla rodinné firmy Jiří Netopil.

Výroba dobrých švestkových povidel si žádá především kvalitní švestky

Švestky pro výrobu švestkových povidel naše firma skládající se z rodin tří bratrů a jejich rodičů pěstuje na celkem 7,5 hektarech sadů. K tomu pak ještě půl hektaru připadá na sadbu hrušek, přičemž veškeré sady obhospodařováváme v režimu takzvané integrované produkce – s minimálním množstvím zásahů z hlediska hnojiv i pesticidů. Speciálně pro výrobu švestkových povidel jsme vysadili právě takovou skladbu odrůd, která dává v době dozrávání vysoký obsah cukru, který je pro kvalitu koncového výrobku důležitý. Proč? To si koncový zákazník možná často nemusí uvědomovat, ale díky tomu totiž není do našich povidel třeba následně dodávat přidaný cukr ani jiné konzervanty. Jedná se tak o čistě přírodní a zdravý produkt.

Jak švestková povidla vyrábíme

Na každých 100 gramů kvalitních švestkových povidel je použito nejméně 3x takové množství původní čerstvé suroviny, tedy 300 gramů čerstvých vyzrálých švestek. Tento poměr zaručuje skvělou chuť i konzistenci výsledných povidel. Povidla jsou přitom vyráběna výhradně v naší provozovně v moravských Pravčicích, a to co nejšetrnějšími postupy.

100% přírodní švestková povidla pro zdraví

Švestky jsou však nejen chutné ovoce, ale také nadmíru zdravé – obsahují totiž celou řadu pro naše tělo cenných látek. Jsou-li navíc švestky správně zpracovány v kvalitní povidla, celou řadu cenných vlastností si bez problémů zachovávají i v této polotekuté formě. Mít doma zásobu švestkových povidel vzhledem k rozmanitosti jejich využití tak není rozhodně od věci.

Švestková povidla Jiří Netopil jako vítěz dTestu a další ocenění

Přestože je pro nás nejdůležitější přímo spokojenost zákazníků, velmi si vážíme také nejrůznějších ocenění porot z řad odborníků a zástupců médií, která, věříme, kvalitu naší práce rovněž odráží. Zmínit můžeme například fakt, že se naše švestková povidla stala vítězem své kategorie dle uznávaného časopisu dTest (najdete v čísle 3/2016), kde uspěla mezi celkem 15 testovanými výrobky. V roce 2011 naše švestková povidla také získala ocenění regionální potravina Zlínského kraje, čehož si rovněž velmi ceníme a jsme rádi, že právě regionální potraviny se zejména v posledních letech těší mezi veřejností čím dál větší oblibě.

oc-povidla_0

Pěstitelská pálenice Pravčice je tady pro vaše legální pálení domácí slivovice

Nesoustředíme se však výhradně jen na výrobu švestkových povidel, ale uvědomujeme si, že mnoho lidí dává přednost švestkám a dalšímu ovoci spíše v kapalném stavu – slivovici, meruňkovici a dalším typům pálenek. Proto v Pravčicích provozujeme také oblíbenou pěstitelskou pálenici. Tu jsme vybavili špičkovou palírenskou technologií společnosti Arnold Holstein z Německa, kterou odborníci považují za světovou špičku v oblasti zařízení pro výrobu destilátů.

Muzeum zemědělské techniky našich dědů

Kromě výroby švestkových povidel a provozování pěstitelské pálenice se však zaměřujeme také na oblast osvěty a vzdělávání. V rámci Muzea zemědělské techniky našich dědů si naši návštěvníci z řad dětí i dospělých mohou prohlédnout celou řadu zajímavých exponátů. K vidění jsou nejen historické zemědělské stroje, nářadí a další pracovní pomůcky, které používali sedláci při své každodenní práci na poli, ale také celá řada zemědělských dopravních prostředků. Nechybí proto kočáry, bryčky a traktory. Tradiční vybavení gruntů a stodol pak doplňuje také šlechtitelský koutek zemědělských plodin. Muzeum zemědělské techniky našich dědů je v provozu zpravidla od května do října, a to ve všední dny v časech 9 – 16 hodin, o víkendech pak na objednání. Najdete jej na adrese Pravčice 242 a domluvit se na návštěvě můžete na telefonním čísle 573 330 797.

Více informací o švestkových povidlech Jiří Netopil najdete kromě našeho webu také například na našem Facebooku „Švestková povidla Jiří Netopil“.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 242x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.