Plicník lékařský /Pulmonaria officinalis/

img

Plicník lékařský – popis

Plicník lékařský je vytrvalá léčivá bylina, která je až 30 cm vysoká, s tenkým rozvětveným oddenkem, z něhož vyrůstají srstnaté květonosné lodyhy, a se srstnatými, často světle skvrnitými listy. Květy vytvářejí na konci lodyhy listnaté vijany a mají zprvu červenou, pak modře fialovou až modrou barvu. Plodem jsou hnědé až červenavé tvrdky.

Plicník lékařský – léčivé účinky

Plicník lékařský byl ve středověku oblíbenou a hojně používanou léčivou rostlinou, dnes je jeho význam nepatrný. Používal se především při plicní tuberkulóze, při kašli, chrapotu, zánětech průdušek a průduškovém astmatu jako expektorans.

Příznivý účinek se přičítá kombinaci účinků saponinů, které usnadňují odkašlávání, uklidňujícímu a ochrannému účinku slizů a protizánětlivému a dezinfekčnímu účinku tříslovin. Mimoto má plicník lékařský také slabý močopudný účinek, působí protizánětlivě, svíravě, má změkčující účinek a zvyšuje srážlivost krve. Plicník se proto používal také ve směsích s jinými rostlinami, např. jitrocelem, přesličkou, podbělem, fenyklem apod.

K zevnímu použití se připravuje zápar nebo odvar, slouží k omývání hnisajících ran a hemoroidů, kde se uplatňuje protizánětlivý, změkčující a svíravý účinek, používá se i k přípravě teplých obkladů.

Použitelné části plicníku lékařského: kvetoucí nať a listy

Období květu: březen až květen

Plicník lékařský – použití kuchyni a pěstování

Plicník lékařský roste hojně ve světlých hájích, na okrajích lesů a v křovinách s vlhčí a hlubokou půdou z nížiny až do podhůří. Nejlépe se mu daří na teplých vápencových podkladech. Je to evropská rostlina, která je na východ rozšířena do střední a jižní části evropského Ruska, kde zasahuje až do předhoří Kavkazu. Na západ zasahuje do Arden a do francouzské Jury. Pro svou nenáročnost se plicník někdy pěstuje jako časná medonosná rostlina, poskytující včelám často již od konce března hojnost nektaru. V Anglii jsou mladé listy oblíbenou přísadou do různých jarních salátů a přidávají se také do polévek.

Tip: Nálev proti vypadávání vlasů

1 lžíci sušeného plicníku a 1 lžíci přesličky zalijeme 1/2 l vařící vody, necháme 15 minut odstát, přecedíme a používáme k masáži vlasové pokožky proti vypadávání vlasů.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.