Pití piva v rozumném množství má velmi pozitivní vliv na naše zdraví

Příznivé vlivy piva na náš organismus spočívají v tom, že se připravuje výlučně z přírodních složek - z obilných zrn, chmele, vody a kvasnic. Pivo je alkoholickým nápojem tradičním a populárním. Kromě alkoholu však pivo obsahuje i dalších 2000 - 3000 látek, z nichž některé mají nezanedbatelné pozitivní účinky na naše zdraví. Pivo je nápoj, který je tvořený z 92 - 93% vodou, konkrétní složení piva pak závisí na množství a kvalitě surovin použitých při jeho přípravě a rovněž na způsobu zpracování. Tento nápoj nahořklé chuti slouží k utišení žízně, má výživnou hodnotu i dietetické účinky. Pití piva pomáhá k uvolnění a dobré náladě. Příznivé vlivy piva na náš organismus spočívají v tom, že se připravuje výlučně z přírodních složek - z obilných zrn, chmele, vody a kvasnic. 

Pivo má pozitivní účinky na lidské zdraví, ovšem všeho s mírou

Umírněná konzumace piva vede ke snížení rizika infarktů, rakoviny, snížení tlaku a zlepšuje metabolismus. Největší přínosy pití piva pro lidský organismus spočívá přitom ve zvýšení hladiny tzv. „hodného cholesterolu“ (HDL) v těle, který paralyzuje „zlý cholesterol“ (LDL). Pivo tak má významné antisklerotické účinky. Za umírněnou konzumaci se přitom považují 2 piva pro muže denně a jedno pivo pro ženu (20 až 40 gramů alkoholu denně).

Pivo je také vhodný přírodní prostředek působící proti stresu, pomáhá odstraňovat napětí, podporuje pocit relaxace, družnost i porozumění. Lze tedy konstatovat, že milovníci piva bývají celkově pozitivněji naladěni a vykazují prokazatelně nižší riziko vzniku srdečních a cévních komplikací.

Z historie piva

Vaření piva má dlouhou historii, a to již 5000 let. Podle dochovaných důkazů se první pivo zrodilo v úrodném povodí řek Eufratu a Tigridu v oblasti bývalé Mezopotámie, kde se pěstoval ječmen i chmel a kde se také vařil nápoj, který se tu spolu s chlebem stal základní potravinou. Brzy se pivo rozšířilo do všech tehdejších civilizovaných oblastí. Dodnes je pití piva v mnoha zemích provázeno tradičními slavnostmi. Naši předkové se snažili vylepšovat chuť piva různými aromatickými přísadami - medem, jalovcem i ovocnými plody. Přesto pili nápoj tmavý, kalný, těžký, někdy až s příliš vysokým obsahem alkoholu. Téměř v ničem tento nápoj nepřipomínal pivo, které se vaří dnes.

Již ve staré Mezopotámii se věřili lidé v léčebné účinky piva. V prvních lékárnách byly z medu, mléka, koření, soli, bylin, olejů a piva zhotovované léčivé nápoje a masti. V pivě dokonce rozpouštěly léky pro jejich snadnější vstřebávání. Pivem se léčila otrava způsobená štípnutím škorpióna. I v Egyptě se pivo využívalo k lékařským účelům. Zajímavostí je například to, že se pivo používalo jako antikoncepční přípravek pro zabránění početí. Sladké pivo tvořilo základ léčivých a očisťujících nálevů. Využití také našlo při léčení zácpy a jiných zažívacích potíží. 

Obecná pozitiva pití piva a jeho vliv na zdraví

Umírněná konzumace piva má ochranný vliv na vznik aterosklerózy. Následkem toho se snižuje výskyt ischemické choroby srdeční a úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Pití piva v rozumné míře vede i k poklesu krevního tlaku. Po požití piva se snižuje hladina krevního cukru, což společně s lepším využitím inzulinu příznivě ovlivňuje metabolizmus cukrů a tuků.

Pivo podporuje trávicí proces, přiměřené pití piva je vhodné a lze jej doporučit při onemocnění zažívacího traktu. Močopudnost piva a jeho schopnost zvýšeného vylučování žluče působí také proti vzniku žlučových a močových kamenů. Antioxidační účinky některých látek obsažených v pivu, mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení a dostatečné množství a vhodný poměr minerálů a vitaminů zpomaluje proces osteoporózy neboli řídnutí kostí. Pivo rovněž obsahuje důležité minerální a stopové látky, z těchto pak zvláště draslík a hořčík, které jsou nezbytné ke správné funkci všech orgánů v těle. V pivu jsou zastoupeny vitaminy, zejména pak vitamíny řady B.

Energetická hodnota piva

Pivo není zdaleka tak energetické, jak se obecně lidé většinou domnívají. V půllitru "desítky" je v průměru okolo 200 kcal energie, zatímco v půllitru ovocné šťávy nebo mléka je to okolo 250 kcal, v půllitru vína dokonce 300 kcal energie.

Podíl energie z cukrů na celkovém obsahu energie v pivu je 60%. Pivo přitom obsahuje jak cukry jednoduché, které se spalují rychle, tak pomalé cukry, z nichž se uvolňuje energie ještě dlouho po požití. Pití piva tak zajistí dodání energie do těla nejen ihned těsně po napití se, ale i později. Cukry se v těle nehromadí, rovnoměrně se spalují a nepřeměňují se na obávaný tuk.

Ani obsah malého množství alkoholu v pivu není z energetického hlediska na závadu. Fyzicky aktivním lidem lze dokonce doporučit třetinku piva jako vhodný iontový nápoj, který prodlužuje periodu spalování tuků nastartovanou kondičním cvičením.

Pivo je bohatým zdrojem vitamínů, a to zejména skupiny B – thiaminu, riboflavinu, pyridoxinu, niacinu, kyseliny listové.

Přínosy pití piva pro ženské zdraví

Zejména pro starší ženy v období po menopauze je typické uvolňování vápníku z kostí a může se stát příčinou osteoporózy. V České republice má potíže s tímto onemocněním až 1 milion žen. Správný pitný režim, obohacený i o pivo v rozumné míře, pomáhá dostatečně zavodnit ledviny, ve kterých se pak usazuje výrazně méně vápenatých solí. Ty se stávají příčinou tvorby ledvinových kamenů. V pivu je obsažena i kyselina listová, která je velice důležitá pro ženy v reprodukčním věku.  

Pivo a pitný režim

S dodržováním pitného režimu má mnoho lidí stále potíže. Většina z nás stále přijímá málo tekutin a sníženou hydrataci organismu ještě podporuje přijímáním kofeinových nápojů. Takovýto stav je spojen s množstvím zdravotních rizik, kterými je například zahuštění vnitřního prostředí, nebezpečí vzniku oběhových poruch, riziko vzniku močových a žlučových kamenů, poruchy vyměšování, nesoustředěnost a bolesti hlavy. Pivo je vhodným rehydratačním nápojem – má vysoký obsah vody a je iontově vyvážené, organismus pivo nezatěžuje tzv. prázdnými kaloriemi, ani řadou zbytečných barviv a aromatizantů. S pivem přijímá tělo nejenom vodu, ale i řadu dalších nutných minerálních látek, vitamínů, aminokyselin a dalších tělu prospěšných substancí. 

Pivo a kardiovaskulární systém 

Jedním z nejvíce prozkoumaných a nejpřínosnějších pozitivních účinků piva na lidský organizmus je jeho pozitivní působení na náš kardiovaskulární systém. Pití piva v umírněném množství vede k poklesu krevního tlaku, po požití piva dojde k rozšíření cév a optimalizaci vodního a minerálového hospodářství organismu. Zásadní ochranný význam má v pivu obsažený alkohol, polyfenoly, flavonoidy a vitaminy skupiny B při vzniku a rozvoji aterosklerózy. Pití piva tak zabraňuje vzniku následkům aterosklerózy v podobě ischemické choroby srdeční, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, ischemické choroby dolních končetin. Vitaminy skupiny B, které jsou v pivu hojně zastoupeny, se uplatňují při snížení hladiny homocysteinu, který se rovněž podílí na genezi aterosklerózy. Významné je i působení flavonoidů na funkci krevních destiček, které brání vzniku krevních sraženin.

Již zmiňované rozšíření cév vede nejenom k poklesu krevního tlaku, ale i k lepšímu prokrvení důležitých orgánů. V neposlední řadě se v ochraně před nemocemi srdce a cév. 

Pivo a obezita 

Obezita je stav, ke kterému dochází, při nadměrném příjmu energie. V situaci, kdy energetický příjem převyšuje energetický výdej. Energetická hodnota piva je dána alkoholem a cukry. Výčepní pivo obsahuje přibližně 1500 kJ/l, ležák – tzv. dvanáctka, pak přibližně 1800 kJ/l.  Je-li tedy energetická hodnota piva zakalkulována do celkové vyrovnané energetické bilance, riziko zvyšování hmotnosti nehrozí. Dokonce naopak. Bylo prokázáno, že pravidelná umírněná konzumace piva nejen nevede k obezitě, ale může být spojena i s poklesem hmotnosti a obsahu tuku v těle. Z energetického hlediska je na tom lépe ten, kdo vypije 0,5 l piva, než ten, kdo vypije stejný objem běžného slazeného nápoje. V pivu obsažený chrom a zinek, které působí na aktivitu inzulinu a tím i na stabilizaci hladin krevního cukru. Rozkolísání hladin může vést k nezvladatelné chuti na sladké a tím i ke zvýšení příjmu energie.

Pivo a nádorová onemocnění

Příčiny vzniku nádorových onemocnění nejsou beze zbytku prozkoumány. Jedním z významných rizikových faktorů vzniku jsou tzv. volné radikály. V pivu jsou ve významném množství obsaženy látky zvané polyfenoly, flavonoidy, které zasahují do oxidačně-redukčních pochodů v organizmu a mají antioxidační účinky. Působí tak jako jakési „uklízecí jednotky volných radikálů“, a tak mohou hrát v ochraně proti nádorovým onemocněním jistou úlohu.

Pití piva a jeho účinky na zažívací trakt

Pivo je nejen nápojem, ale i potravinou. Obsahuje totiž většinu pro život nutných látek a je důležitým zdrojem energie. Na činnost zažívacího traktu působí pivo především prostřednictvím oxidu uhličitého a hořkých látek chmele, které vedou k  prokrvení sliznic, stimulují tvorbu slin a trávicích šťáv. Díky tomuto působení může pivo posloužit jako prostředek k povzbuzení chuti k jídlu. Balastní látky jako je lignin, představují nestravitelné složky, které upravují funkci střev a vyprazdňování.

Pivo a vitamíny

Pivo je bohatým zdrojem vitamínů, a to zejména skupiny B – thiaminu, riboflavinu, pyridoxinu, niacinu, kyseliny listové. Tyto vitamíny jsou schopné ovlivnit řadu metabolických procesů, funkci nervového systému, hladinu homocysteinu a brání vzniku kožních poruch nebo vývojových vad. 

Pivo a kosmetika

Pivo se používá mnoho let také v kosmetice. Již ve středověku se můžeme doslechnout o přidávání pivovarských kalů do omlazujících koupelí. Extrakty z chmele jsou součástí krémů, pleťových vod i mlék pro citlivou pleť. Existují pivní šampony, určené především pro lámavé vlasy. Už jen opláchnutí vlasů obyčejným pivem jim vrací jejich přirozený lesk a zmírňuje lámavost.

Pivní lázeň má svá pravidla a hlavní přísadou této koupele je tmavé pivo, vyráběné dle tradiční receptury. Příznivá teplota vody v koupeli působí na mírné zvýšení srdeční činnosti a aktivaci krevního oběhu v celé cévní soustavě. Takováto pivní lázeň prohřeje pokožku těla a uvolní póry kůže, kterými se pak při mírném pocení odplavují z pokožky škodlivé látky. Pivní kvasnice předávají pokožce celou řadu vitaminů B, proteiny, sacharidy, které přispívají k celkovému zvláčnění a regeneraci pokožky. Takováto pivní koupel trvá asi 30 minut a potom následuje půlhodinový zábal. Prohřáté tělo dokončuje fázi pocení, srdeční činnost se zklidňuje, dochází k pozvolnému poklesu krevního tlaku, uvolnění svalů a obnově tělesné energie.  

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1482x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.