Penízovka kuželovitá /Collybia asema/

Foto: trihabry.sweb.cz

▪ Penízovka kuželovitá - vzhled

Klobouk 3 – 6 cm, v mládí zvoncovitý, v dospělosti téměř plochý, s hrbolkem, lysý, velmi hygrofánní, za vlhka šedě olivový až hnědošedý, za sucha našedlý, na temeni vždy nejtmavší. Penízovka kuželovitá má husté, měkké, bělavé lupeny.


Třeň 3 – 5 x 0,5 – 1 cm, na bázi rozšířený, ve stáří dutý, tuhý, našedlý až hnědošedý.

Dužnina je bělavá až vodnatě hnědavá, s nevýraznou chutí i vůní.

▪ Penízovka kuželovitá - výskyt

Penízovka kuželovitá roste velmi hojně v jehličnatých i listnatých lesích.

▪ Penízovka kuželovitá - vliv na zdraví

Houby jelikož jsou těžce stravitelné, nekonzumujte ve větších dávkách, abyste si nepřetěžovali trávicí ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby se nemocemi žlučníku a žaludku, malé děti a starší lidé. Stravitelnost hub můžeme zlepšit tím, že je nakrájíme na malé kousky, osolíme a okyselíme citronem nebo octem. Není dobré jíst houby na noc, lépe uděláte, když si je připravíte k obědu.

▪ Penízovka kuželovitá - možnosti využití

Penízovka kuželovitá je jedlá houba, vhodná do polévkových, smažených nebo konzervovaných směsí. Konzumují se pouze klobouky.

▪ Penízovka kuželovitá - recept

Houby v těstíčku

500 g hub
2 vejce
60 g hladké mouky
1 dl mléka
ztužený tuk
sůl

Houby nakrájíme na plátky, menší klobouky necháme vcelku, namočíme v těstíčku a z obou stran osmažíme. Těstíčko: Vejce rozkvedláme s mlékem, moukou a troškou soli.


Stáhnout v PDF
array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

REISHI plus LR 30 kps. 1

Životní síla z Dálného východu Reishi - v Asii je nazývána "houbou…

Cena: 1300 Kč

Maitake - Trstnatec lupenitý 20g

Sušená houba z Číny Maitake je mediciální houba, která má nasládlou chuť a…

Cena: 49 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte