Pačuli

Pačuli a jeho použití v aromaterapii

Pačule obecná je rostlina pěstovaná např. v Malajsii, Indii, na Filipínách, Srí Lance a v některých oblastech Jižní Ameriky. Rostlina sama o sobě není příliš vizuálně zajímavá a dala by možná zaměnit s meduňkou lékařskou. Polokeř Pačule obecné dorůstá výšky až 120 cm a libuje si na slunných místech s dostatkem písečné půdy. Tajemství Pačule tkví v její silici – lidově pačuli. Ta se získává destilováním ze suchých listů a výhonků. Pačuli má výrazně těžkou, až zemitou vůni. 

Vůně pačuli 

Pačuli, tedy přírodní rostlinná esence je cítit jako směs těžké, zemité hlíny, staré skříně a vlhkého dřeva, ale ve směsích (především parfémových) protepluje a podtrhuje ostatní použité silice. Dělá ochranný, sladko-dřevitý rámec ostatním složkám. Pro dosažení intenzivních účinků stačí koncentrace jen 0,5%. Pačuli lze v parfémech či ve vonných esencích kombinovat například s bergamotem, pomerančem, kadidlem, gardénií, růží, vanilkou, růžovým dřevem, grepem nebo levandulí.

Stáří pačuli 

Kvalita silice pačuli s věkem roste, rozhodně se vyplatí zakoupit lahvičku, uložit na tmavém místě a použít třeba až za 10 let. Budete překvapeni nádhernou vůní. Další zajímavostí je, že pačuli je svým chemickým složením velmi podobná látce zvané azulen, která se nachází v heřmánku a má stejné protizánětlivé vlastnosti – čili pačuli je zde vhodná alternativa pro ty, kdo z nějakého důvodu heřmánek nemohou používat. 

Léčivé účinky pačuli 

Samotná vůně pačuli zmírňuje úzkosti, deprese a strach. Dále má protizánětlivé, antiseptické a antibakteriální účinky. Využívá se i k podpoře hojení ran, proti otokům a zánětům pokožky, při léčbě akné, rozpraskané pokožky. Díky svým močopudným vlastnostem je účinná v boji proti zadržování vody v těle, tím pomáhá odstraňování potíží, jako je celulitida, uvolňuje otoky a v neposlední řadě napomáhá snižování nadváhy.

Pačuli se využívá také jako jemné, ale přitom účinné afrodisiakum. Pačuli můžete použít jako velmi účinný repelent. V případě, že si pačuli vtíráte do vlasů, jste touto vůni zcela prostoupeni a již nemusíte žádný další repelent používat. Dále se pačuli používá pro hlubokou a nerušenou meditaci, klidní emoce a stavy letargie. 

Kosmetické účinky pačuli

Pačuli má skvělý vliv na kvalitu vlasů, ty se vtíráním pár kapek čisté silice stávají zdravými, krásnými a vlasová pokožka je regenerovaná. Pačuli hojí rány, zlepšuje celulitidu, hemoroidy a křečové žíly – odstraňuje hromadění krve. Éterický olej je vhodné přidávat do směsí pro péči o vlasy a osobních parfémů, kde je žádaný hluboký, zemitý základ, a do koupele, která je pak opojná, probouzí smysly a působí dobře na vaši pleť. Je vhodná na popraskanou pleť a na pleť se sklonem k zánětu. Regeneruje pokožku. Pačuli se přidává také do masážních a koupelových olejů. 

Esenciální oleje

K výrobě i jen pár kapek esenciálního oleje je často třeba i kilogramu pravé přírodní suroviny. Z té se oleje získávají trojím způsobem - lisováním, destilací nebo extrakcí. Z esenciálních olejů se působením tepla postupně uvolňují molekuly vonné látky, šíří se vzduchem a navozují v těle i mysli příznivé procesy. Jelikož procházejí plícemi i pokožkou je potřeba používat kvalitní a pouze 100% přírodní oleje. Jen ty mohou skutečně příznivě ovlivňovat lidskou mysl, náladu, emoce, nervový a imunitní systém a také stimulovat tělo k samouzdravení s konkrétními aromaterapeutickými výsledky. 

Použití esenciálního oleje pačuli 

Pokud se rozhodnete praktikovat použití esenciálního oleje z pačuli, je možné ho v domácích podmínkách aplikovat trojím způsobem - inhalací jako aromaterapii, přidáním do koupele nebo masáží.

Inhalace: Využijte pozitivního působení esenciálních olejů v aromalampě. Přidejte do vody 3 – 8 kapek oleje a zapalte plamen svíčky. Teplo uvolňuje těkavé vonné silice, které se později rozvinou do příjemné harmonie. Silice prostor provoní a osvěží, zároveň pohltí pachy. 

Koupele: Rozmíchejte 3 – 10 kapek esenciálního oleje v 1 dcl mléka či lžičce medu a přidejte do vany s vodou o teplotě 35 – 37 °C.

Masáž: Připravte si vlastní masážní směs tak, že přidáte 10 - 25 kapek esenciálního oleje do 50 ml rostlinného oleje 

Čistě přírodní esenciální oleje působí už při nízké koncentraci, a proto není nutné s olejem plýtvat. Stačí jen opravdu malé množství, protože při příliš vysoké koncentraci může dojít k alergické reakci na kůži nebo bolesti hlavy. Před masáží se doporučuje provést test snášenlivosti oleje v masážní směsi na předloktí.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 331x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Buďte garantem

Tento prostor je určen pro

prezentaci vaší firmy.

Jak na to

Chcete se stát garantem této stránky?

Pište na

info@propeople.cz

nebo volejte na tel +420 602 631 519

Wellness pro seniory

Chůze je přirozená a zdravá. Nordic…

„Ve zdravém těle, zdravý duch.“ Tak zní známé přísloví, které se…
další témata >