Ouško kornoutovité /Otidea onotica/

▪ Ouško kornoutovité - vzhled

Plodnice je široká 2 – 4 cm a vysoká 3 – 8 cm. Je téměř kornoutovitě svinutá, na jedné straně rozčísnutá. Tato houba má zpočátku kulovitý tvar nebo tvar misky. Její okraje se postupně kroutí a vinou dovnitř plodnice a začnou připomínat právě oslí uši.

Ouško kornoutovité se zbarvuje do oranžové nebo okrové, uvnitř bývá narůžovělé. Strany se liší i svým povrchem. Vnitřek s výtrusy bývá jemnější, naopak vnější strana má sušší, šupinatý povrch.

Třeň na spodní straně plodnice je krátký, tenký a bělavě plstnatý.

Dužnina je dost tuhá, málo pružná, tenká a světlá, většinou bez nápadnější vůně a chutě.

▪ Ouško kornoutovité - výskyt

Ouško kornoutovité roste v listnatých i jehličnatých lesích. Objevíte ho v létě nebo na podzim, od července do listopadu. Roste ve skupinkách, ale objevíte ho spíše vzácně. Tato houba má ráda dubovo-habrové lesy. Daří se jí na nevápenatých půdách a na zbytcích rostlin na zemi. Upřednostňuje humózní a kyselejší půdy a ze dřevin duby.

▪ Ouško kornoutovité - vliv na zdraví

I tato houba obsahuje látky mající vliv na lidské zdraví. Je to především draslík, fosfor, síra a hořčík. Draslík jako takový se v lidském těle podílí na správné funkci svalů, fosfor udržuje pevnost a odolnost zubů a kostí, síra působí jako antibakteriální činidlo a hořčík.

▪ Ouško kornoutovité - možnosti využití

Ouško kornoutovité zvané také oslí, je jedlá houba, která nemá výraznější chuť ani aroma. Pro svou křehkou strukturu není vhodná k sušení a nemá ani vydatnou hodnotu. V přírodě se vyskytuje ojediněle, a proto se sběr této houby příliš nedoporučuje. Při přípravě pokrmu je vhodné použít i jiné druhy hub a zvolit třeba recept na houbový guláš.

▪ Ouško kornoutovité - recept

Houbový guláš

200 g hub
cibule
česnek
brambora
masox
olej
mletá sladká paprika
gulášové koření
kmín
sůl
jíška

Na jemno nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme utřený česnek, houby, kmín, sůl a zasypeme paprikou a gulášovým kořením. Zalijeme troškou vody a za občasného míchání dusíme, podléváme vývarem z masoxu. Povaříme, pak přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru, kterou necháme rozvařit. Podle potřeby zahustíme jíškou. Podáváme s knedlíkem či chlebem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 710x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.