Osladič obecný /Polypodium vulgare/

img

Osladič obecný – popis

Osladič obecný je vytrvalá kapradina s plazivým podzemním oddenkem a většinou přezimujícími listy, 10 – 30 cm vysoká. Čepel delší než řapík, v obrysu úzce trojúhelníkovitá až obdélníkovitá, úkrojky většinou tupé a nepravidelně jemně zubaté, výtrusnicové kupky okrouhlé. Doba zralosti výtrusů červenec až srpen. Druh je značně variabilní ve tvaru a velikosti čepele a úkrojků listu. Rozlišuje se několik variet a forem.

Osladič obecný – léčivé účinky

Oddenek se zbaví listových řapíků, kořenů i plev, řádně se omyje a usuší (možno ve stínu i na slunci). Osladič obecný obsahuje steroidní glykosid osladin, třísloviny, saponiny, sliz, silice a cukry. Usnadňuje odhleňování, stimuluje tvorbu žluče, působí mírně projímavě a je účinný proti střevním parazitům. Užívá se při kašli, bronchitidě, chrapotu, zánětu průdušek a proti hlístům, někdy i při nemocech žlučníku či při zácpě. Podává se buď ve formě nálevu, nebo ve formě prášku (1 až 2 g denně). V současnosti je však osladiče užíváno jen velmi zřídka.

Použitelné části osladiče obecného: oddenek

Zralost výtrusů: červenec až říjen

Osladič obecný – použití v kuchyni a pěstování

Roste u nás hojně ve světlých listnatých lesích, na polostinných nevápnitých skalách. V zahradnické praxi se oddenky osladiče využívají jako přísada do substrátu pro pěstování epifytických rostlin, zejména orchidejí.

Tip: Nálev

1 polévková lžíce drogy se přelije 1/4 l vroucí vody a luhuje se 15 minut.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.