Orsej jarní /Ficaria verna/

img

Orsej jarní – popis

Orsej jarní je vytrvalá rostlina dorůstající výšky až 25 cm. Má svazčitý kořenový systém, kořeny během zimy kyjovitě ztloustnou a umožňují rostlině objevit se každý rok na jaře. Lodyha je poléhavá, větvená, s velkým množstvím lesklých srdčitých listů. Kvete jasnými velkými žlutými květy

Orsej jarní – léčivé účinky

Orsej jarní obsahuje protoanemonin, saponin a vitamin C, v sušené nati dále silici (asi 0,02%) a kyselinu palmitovou, v kořenech je přítomen enzym ureasa. Otravy způsobuje přítomný protoanemonin. Orsej vyvolává místní dráždění, na pokožce se tvoří záněty a puchýřky. Při požití se objevuje zánět dutiny ústní, žaludku i střev, dostavuje se zvracení, kolikové bolesti žaludku, podráždění ledvin, v těžkých případech se mohou objevit i závratě, bezvědomí, křeče a zástava dechu. U otráveného je třeba vyvolat zvracení a podat mu aktivní uhlí. Rostliny se dříve užívalo k léčbě hemoroidů, prsních nemocí, kurdějí, zevně pak k léčbě bradavic nebo jiných kožních výrůstků (šťáva z orseje vyvolává na kůži pálení, takže podle některých autorů dochází k léčbě autosugescí, neboť vzniká dojem, že "to opravdu funguje"). Dnes se v léčitelství orseje již téměř nevyužívá.

Použitelné části orseje jarní: nať a kořen

Období květu: březen až květen

Orsej jarní – použití v kuchyni a pěstování

Orsej jarní se dá s úspěchem použít do jarních zdravých salátů (díky vysokému obsahu vitamínu C). Je nutné ale vybírat pouze mladé rostliny před rozkvětem. Orsej jarní pochází z Británie, rozšířila se také do Severní Ameriky. Roste na vlhkých místech, v lužních a vlhkých lesích, na travnatých březích potoků i řek a na vlhkých loukách. Někdy roste i na sušších stanovištích, pokud jsou dostatečně zastíněná. Nařezané a usušené květy bylo zvykem přidávat do kadidel k uctění slunce. Orsej byl také rostlinou jasnovidců.

Tip: Čípky proti hemoroidům

Rostlinu zahříváme společně s parafínem tak dlouho, až se do něj těkavé silice vstřebávají. Potom se parafín přecedí přes kousek gázy a po ochlazení vytvaruje do tvaru čípků.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.