Ořešák vlašský /Juglans regia/

img

Ořešák vlašský – popis

Ořešák vlašský může dorůstat výšky až 45 metrů (výjimečně ještě více). Charakter jeho koruny a kmene je závislý na tom, zda se jedná o kultivar nebo původní divokou formu a na prostředí, ve kterém roste. Divoké odrůdy inklinují zpravidla k vysoké štíhlé koruně a dlouhému kmenu, zdomácnělé kultivary ke koruně široké - kulovité až „rozpláclé“ a k větvení kmenu dochází relativně nízko. První variantu (štíhlost a výšku) podporuje kompetice s ostatními stromy o světlo a prostor, je tedy zvýrazňována u ořešáků, které rostou v těsné blízkosti stromů jiných. Naopak solitérně rostoucí stromy svou korunu více rozprostírají. I stromy s rozplácle tvarovanými korunami (s výjimkou už opravdu speciálních trpasličích kultivarů) však bez problémů dorůstají přes 15 m.

Ořešák je statný opadavý listnáč s černošedou borkou, větve jsou nejprve zelenohnědé, posléze šedé. Listy má lichospeřené, 3 - 4 jařmé, složené zpravidla z 5 - 9 lístků. Lístky jsou relativně tuhé, tmavozelené, celokrajné, lysé, podlouhle vejčité a na konci špičaté. Stejně jako pupeny a vlastně všechny měkké části rostliny s výjimkou zralých jader ořechů mají charakteristickou ořešákovou vůni.

Ořešák vlašský – léčivé účinky

Plody ořešáku jsou velmi výživné a chutné. Ještě nezralé se používají k výrobě léčivých směsí a nápojů. Vlašské ořechy jsou energeticky hutná potrava, odstraňují únavu, navozují brzy pocit sytosti a plnosti, což lze při správné konzumaci uplatnit i při snižování hmotnosti. Jádra vlašských ořechů obsahují tzv. „zdravý“ tuk, který obsahuje nezbytné omega-3 mastné kyseliny. Vysoký příjem těchto nepostradatelných mastných kyselin je velmi dobrou prevencí proti rizikům kardiovaskulárních chorob.

Kvůli nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro své hodnotné bílkoviny jsou využívány i vegetariány. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost. Je to výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje i vzhled jejich jádra, které se právě mozku velmi podobá. Koupel s výluhem z listů snižuje nadměrné pocení nohou a je účinná při křivici, zánětech nehtů na rukou a nohou. Silný výluh z listí přidaný do koupele léčí uzlovité omrzliny. Je možné ho použít i při silném vypadávání vlasů, tehdy výluhem masírujeme pokožku hlavy. Známý je i ořechový olej na vlasy, který vlasům dodává lesk a oživuje tmavou barvu vlasů.

Použitelné části ořešáku vlašského: listy, oplodí a plod

Období květu: duben až květen

Použití a pěstování ořešáku

Ořešák je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. Pěstuje se jako okrasný a stínící strom, medonosná rostlina nebo i pro své kvalitní a relativně rychle rostoucí dřevo. Jeho přirozenou oblastí výskytu je zřejmě Balkán a Přední a Centrální Asie, kde roste až na úbočích Himaláje. Již ve starověku však začal být člověkem rozšiřován i do dalších částí světa. Během existence římské říše byl rozšířen coby pěstovaný strom do severní a západní Evropy a v 17. století si jej osadníci přivezli do Ameriky. Ve střední Evropě se první zástupci tohoto druhu objevili někdy v době bronzové, větší rozšíření pěstování tohoto stromu nastalo v době raného středověku.

Ořešák vlašský upřednostňuje vlhké nížinné oblasti s vysokým obsahem humusu v půdě, vyžaduje hodně svět. Vzhledem k tomu, že listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, bylo dříve doporučováno sázet ořešáky v bezprostřední blízkosti hnojišť. K přírodnímu barvení vlasů se dříve používaly zelené slupky plodů, které vlasům dodávají hnědou barvu.

Tip: Ořechovka

Ořechy nadrobno pokrájíme, přidáme 1 l vodky, větší kus skořice a 3 hřebíčky. Vše necháme (v teple) v nádobě alespoň 5 týdnů vylouhovat. Poté likér scedíme a přidáme v 1/2 l vody rozvařený cukr. Protřepeme a stáčíme do lahví.



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.