Opěnka měnlivá /Kuehneromyces mutabilis/

▪ Opěnka měnlivá - vzhled

Klobouk 2 – 6 cm, v mládí široce zvoncovitý, později nízce sklenutý až plochý, často s nízkým tupým hrbolkem, lysý, hladký, silně hygrofánní, za vlhka vodnatě skořicově hnědý nebo žlutohnědý. Za sucha světlejší okrový, nebo medově žlutý (při usychání začíná blednout od středu, okraj je vlhčí, často i s prosvítavými lupeny.

Lupeny jsou zakryté v mládí velem, husté, z počátku světlé, s hnědavým až žlutohnědým nádechem, později bledě skořicově až rezavě hnědé.

Třeň 3 – 7 x 0,4 – 0,8 cm, válcovitý, tuhý, v mládí plný, později dutý, s mizejícím prstenem, nad prstenem rýhovaný a bledý, pod ním pokrytý drobnými rezavě hnědými až černohnědými šupinami.

Dužnina je v klobouku měkká a bělavá, ve třeni pevná, rezavě hnědá, s příjemnou nasládle kořenitou vůní a lahodnou chutí.

▪ Opěnka měnlivá - výskyt

Opěnka měnlivá roste hojně v trsech na pařezech, odumřelých kmenech listnatých stromů.

▪ Opěnka měnlivá - vliv na zdraví

Konzumují se pouze klobouky, třeně jsou pro tuhost nestravitelné.

▪ Opěnka měnlivá - možnosti využití

Opěnka měnlivá je vynikající jedlá houba, která, především na Slovensku, málo sbíraná. Nejlépe se hodí do omáček, polévek, nádivek, k masu a aromatizování směsí hub s nevýraznou chutí. Výborná je i v octě. Její vůně i chuť jsou ještě výraznější  podusíme-li ji před přidáním do pokrmu na tuku.

▪ Opěnka měnlivá - recept

Opěnkový bujón

500 g hub
2 housky
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
1 lžíce oleje
kmín
sůl

Nakrájené houby uvaříme s kmínem ve slané vodě do přecezeného vývaru, přidáme dozlatova opraženou zásmažku z mouky a sádla a na kostky rozkrájené a na oleji osmažené housky.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 951x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.