Olivový olej BIO

Cena: 390  

Organický olivový olej

Extra panenský olivový olej v BIO kvalitě, vynikající, jemná chuť

Organický olivový olej nejvyšší kvality, který se vyrábí mechanickým lisováním za studena. Olivy se pěstují  bez chemických postřiků a ručně se sbírají. Olivy se zpracovávají jen několik hodin po sběru, čímž se zachovává  kvalita, vyníkající chuť a velmi nízká kyselost do 0.5% charakteristická pro nejlepší olivové oleje. Výroba kombinuje tradiční a moderní technologii se zachováním principů pro organické zemědělství.

Olivový olej je bohatý na mononenasycené omega-9 tuky, tokoferoly (zdroj vitaminu E), éterické oleje (propůjčují jedinečnou aroma), vitaminy A, B1, B2, C, D, K (olivový olej je druhým nejlepším zdrojem), železo (nejčastěji chybějící prvek v lidském těle), přírodní barviva-chlorofyl, betakarotén, steroly (snižují vstřebávání cholesterolu ze střeva). Je zdrojem přírodních antioxidantů.

Olivový olej v kuchyni

Zdravé tuky tvoří součást správné stravy. Do tuků, vhodných k vaření, patří potravina, která má své nezastupitelné místo ve středomořské stravě. Olivovník se považuje za jeden z nejstarších stromů na světě. Na Krétě rostly olivy již v době 4000 let př. Kr. Z oliv se vyrábí olivový olej. Olivový olej tvoří základ v příjmu tuků (ve středomořských zemích obyvatelé spotřebují až 30 litrů na osobu ročně!), a obsahuje z více než 80 procent mononenasycené mastné kyseliny, zvané Omega-9. Omega-9 jsou tekuté při pokojové teplotě. Tělo si tyto kyseliny vytváří např. z cukrů.

Zdroje Omega-9: olivový olej, olivy, řepkový olej z vyšlechtěné řepky kanola, podzemnicový olej, sezamový olej, ořechový olej, ořechy (kešú, mandle, makadamia, pekany, pistácie), avokádo

Existují různé druhy olivového oleje (panenský, rafinovaný), ale používejte jen extra panenský. Extra panenský olivový olej je zcela přírodní produkt. Lisuje se z oliv mechanicky (omytím, centrifugací a filtrací), bez použití chemikálií a zahřívá se na teploty ne vyšší než 33 st.C. Tento olej si tak zachovává veškeré zdravotně prospěšné látky. Neobsahuje jiné příměsi olejů. Olivové oleje se dělí podle chuti a kyselosti (podle množství tuků). Kyselost (množství olejové kyseliny) v nejkvalitnějších olejích nemá přesáhnout 0.1 až 1.5 %. (Tento údaj na etiketě je známkou serióznosti výrobce). Nejlepší oleje se lisují z nepoškozených oliv nejdéle jeden až dva dny po sběru. Kvalitní olej nemá pálivou nepříjemnou chuť, ale ovocnější chuť bez zápachu.

Skladovat se má ve skleněné, tmavě zabarvené láhvi, chráněn před světlem a teplem, protože jinak olej oxiduje. (Přírodní barvivo chlorofyl v olivovém oleji za přístupu světla tvoří volné radikály, ale bez přístupu světla působí jako antioxidant.)

Olivový olej je vynikající přírodní konzervant, blokuje přístup vzduchu k potravinám a ve starověku se tak konzervovaly potraviny s octem a solí, také domácí produkty můžete nakládat do olivového oleje. Tyto potraviny musí být zcela suché, neboť voda podporuje růst mikroorganismů. Naložit do olivového oleje lze zeleninu, ovoce, sýr, maso i ryby.

Balení: 750 ml

Čistý přírodní přípravek bez chemického a biologického znečištění. Výrobek 100% přírodní, splňující nejpřísnější mezinárodní standardy. Bez konzervačních látek, umělých barviv, chemikálií a pesticidů.

Certifikát organického zemědělství.


Kategorie: Oleje, másla, Oleje, masti, balzámy




Stáhnout v PDF

Přečteno: 2516x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.