Nezmeškejte pravý čas pro zavařování jablek

Nezmeškejte pravý čas pro zavařování jablek

Čas dozrávání jablek, ovoce pro naše zahrady asi nejtypičtější, je právě v těchto dnech a dnech minulých.  Plody, které nestačíte zkonzumovat čerstvé nebo neuskladníte, můžete zavařit.

Je to postup velice vhodný pro uskladnění zásob na zimní období. Konzervování ovoce a zeleniny vždy patřilo k běžným znalostem a pracím hospodyně. Konzervovat se může ovoce, které nelze uchovat. Nesmí být zkažené, natlučené nebo nevzhledné. Vyplatí se všechny plody před zavařením důkladně prohlédnout a natlučené nebo jinak napadené plody vyřadit, protože i jen jeden zkažený plod může zbytečně pokazit celou várku.

Obavy, že k zavařování jablek a veškerého ovoce je zapotřebí mnoho cukru, není úplně oprávněná. Méně slazené kompoty jsou nejen zdravější, ale i chutnější. Ovoce ve vlastní šťávě nevyžaduje cukr vůbec. Pokud si práci dobře naplánujete, rozmyslíte si postup a připravíte všechny potřeby, pak nezabere ani mnoho času.

Kompoty

Kompot je ovoce zalité slabým cukerným roztokem. Krom zavařování jablek doporučujeme vyzkoušet si i zavařit kdoule, ovoce příbuzné jablku. Plody nezralé nebo přezrálé se pro přípravu kompotu nehodí. Jablka přebereme a důkladně omyjeme. Omyté ovoce zbavíme nejedlých částí (stopek, jádřinců, pecek), jablka také oloupeme (pokud však máte krásná jablka s červenou slupkou, loupat je nemusíte. Kompot pak vypadá velmi hezky.) a dělíme je do úhledných čtvrtek nebo osminek. Protože plody jako jsou jablka nebo i kdoule na vzduchu hnědnou, zaléváme je při přípravných pracích vodou s kyselinou citronovou, tím se hnědnutí ovoce předchází, zpomaluje jej. Jablko můžeme rovněž ihned po oloupání potřít citrónem a nakrájené čtvrtky rovněž pokapeme citrónovou šťávou.

Předváření a proslazování

Jablka před plněním do sklenic předváříme do poloměkka. Ponoříme je ve spařovacím košíčku do vroucí vody nebo je do vroucí vody vhodíme a povaříme po dobu dvou až tří minut. Předváříme ve vodě s kyselinou citronovou nebo ve vodě čiré. Dobře předvařené ovoce je sklovité a pružné. Vodu, ve které jsme ovoce předvářeli, použijeme na cukerný roztok. Předvařená jablka vyjmeme z vodní lázně a na tácu necháme vychladnout.

Vychladlé či vlažné ovoce prosladíme – přelijeme cukerným roztokem. Ten připravíme z vody, ve které jsme ovoce předvářeli a přidáme na litr vody cca 200 - 300 g cukru. Dávku můžeme snížit až na 50 g. Pro přípravu cukerného roztoku používáme jemný krystalový cukr, který se ve vodě dobře rozpouští. Roztok krátce převaříme a sebereme pěnu, ovoce přeléváme teplým až horkým roztokem.

Výběr sklenic

Sklenice i víčka před upotřebením umyjeme v horké vodě se sodou, opláchneme v čité vodě a neotíráme. Sklenice naplníme horkou vodou, kterou posléze vylijeme krátce před plněním. Naplníme je volně jablky, která jsou již předvařená a proslazená a plníme ne až po okraj , ale přibližně jeden cm volný pod okrajem, naplněnou sklenici posléze zalijeme horkým cukerným roztokem.

Sterilace

Sterilace je povaření kompotu při teplotě 75 - 85°C, díky které se zničí škodlivé mikroorganismy.  Sterilujeme ve sterilačním nebo i obyčejném hrnci. Při vaření uniká teplý vzduch ze sklenice, čímž se přitiskne víčko na gumový kroužek, kterým je umístěn mezi sklenicí a víčkem. Víčko tím pádem pevně drží a brání tak proniknutí vnějšího vzduchu do sklenice a obsah je chráněn před nákazou.

Ve sterilačním hrnci položíme sklenice na podložku, zalijeme vodou téměř celé. Hrnec přiklopíme a zasuneme teploměr, ve chvíli, kdy dostoupí teplota výše uvedené v předpisu, odečteme čas.  Po ukončené sterilaci odklopíme víko a necháme asi tři minutky chladnout. Poté sklenice vyjmeme, postavíme na stůl a přehodíme přes ně utěrky, které předtím namočíme v chladné vodě. Tím zabráníme měknutí ovoce a ztráty barvy.

Uchování

Sklenice se zavařeným ovocem skladujeme na suchém a tmavším místě.

Servírování

Kompoty podáváme jako přílohy k masu, vhodnému hlavnímu jídlu, k moučníkům, ale i jako dezert po hlavním jídle. Samotný kompot podávaný s piškoty nebo oplatky je skvělým dezertem. Jablkový kompot můžeme také zalít vanilkovým pudinkem a zdobit třešněmi, nastrouhaným perníkem, skořicí,… Kompoty však nejsou jedinou úpravou zavařování jablek.

Další recepty z jablek na bázi zavařování jablek a kompotů

Strouhaná jablka do sklenice (na štrúdl)

Jablka oloupeme, zbavíme slupek a jádřinců, nastrouháme je a napěchujeme co nejvíc do sklenic a zasypeme cukrem. Při sterilaci se obejdete i bez sterilačního hrnce. Uzavřené sklenice s ovocem poskládáte do vyššího plechu s vodou, dáte do trouby, kterou zapnete na teplotu 200°C a asi půl hodiny necháte v troubě, poté necháte vychladnout a uskladníte. Strouhaná jablka můžete po celý rok používat pro přípravu štrúdlu, jablečných desertů a koláčů.

 

Jablkový kompot se zázvorem

K přípravě tohoto kompotu budeme potřebovat: 1 kg jablek, 1 čerstvý zázvor, 3 citrony, rozinky a želírovací cukr (cca 1 kg)

Oloupaná jablka, zbavená jádřinců a stopek, rozčtvrtíme a nakrájíme na malé kousky. Zázvor oloupeme a na jemno nasekáme. Vymačkáme citrony a rozinky namočíme do vody. Želírovací cukr, posekaný zázvor, citronovou šťávu a kousky jablek vložíme do kastrolu. Za stálého míchání směs ohřejeme a necháme prudce povařit po dobu 4 minut. Sklenice vypláchneme horkou vodou a naplníme kompotem. Nádoby dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout 15 minut. Uchováváme na suchém, chladném a tmavém místě.

Staročeský jablečný kompot

Připravená jablka, nakrájená na čtvrtky, naskládáme do připravených sklenic. Zalijeme je vlažným cukerným roztokem a do každé sklenice přidáme hřebíček, kousek skořice a kolečko citronu (kůra musí být pečlivě omyta). Uzavřeme víčky a sterilujeme 15 až 20 minut při 85°C.

Babiččin jednoduchý zimní jablečný kompot

Můžeme jej vytvořit z jablek čerstvých, klidně v tomto případě i vráščitých a padaných, nebo z jablkového kompotu předem připraveného.

Do hrnce s cukrem přidáme předpřipravený kompot nebo jablka zbavená stopek, jádřinců a nakrájená na osminky. Přidat můžeme i hrušky nebo hruškový kompot, máme-li jej. Přidáme jednu až dvě celé skořice, dva až tři kusy hřebíčku, cukr dle chuti, citron nebo kousek limetky, rozinky a pár loupaných mandlí. Směs zalijeme vodou, povaříme a ještě teplé konzumujeme. Tato pochutina je velice oblíbená dětmi. Pro dospělé však do směsi můžeme přidat i trochu rumu nebo jiného alkoholu. I po ochladnutí zastudena je tento pokrm velice chutný.

Jablkový džem

Pro přípravu jablkového džemu můžeme použít méně kvalitní jablka. Na 500 g loupaných jablek spotřebujeme 700 g cukru, kousek vanilky, skořici vcelku a hřebíček. Jablka rozdělíme na dvě skupiny. První polovinu jablek oloupeme, zbavíme stopek a jádřinců a nakrájíme na kostky. Druhou polovinu nakrájíme i se slupkou a můžeme i s jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši, tu pak prolisujeme. Jablečný protlak převážíme a společně s větší částí oloupaných jablek dáme i s kořením do hrnce a vaříme do zhoustnutí. Posléze po částech přidáme cukr a zbytek jablek a povaříme dalších 3 - 5 minut. Když džem začne rosolovatět, odstraníme koření a nalijeme ho do připravených sklenic. Sklenice zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme chladnout. Skladujeme v chladu na tmavém místě.

Jablkový džem se zázvorem

Při přípravě postupujeme obdobně jako při přípravě jablkového džemu. Ingredience se však liší. Na jeden kilogram oloupaných a upravených jablek potřebujeme jeden zázvor, šťávu z citronu nebo dvou citronů, rozinky a kilogram želírovacího cukru. Jablka i oloupaný zázvor nakrájíme na kousky. Rozinky necháme namočit ve vodě, posléze necháme okapat a společně s želírovacím cukrem a ostatními ingrediencemi dáme do hrnce. Uvedeme do varu za stálého míchání a povaříme cca 4 minuty. Hotový džem plníme do sklenic, které uzavřené obrátíme dnem vzhůru a necháme chladnout. Skladujeme opět v chladu a temnu.

Jablková marmeláda

Marmeláda bývá tužší konzistence než džem a obsahuje více ovocné vlákniny. Vytvoříme jablečný protlak, a to tak, že omytá jablka nakrájíme i se slupkami a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a v hrnci pod pokličkou dusíme do měkka, tj. cca čtvrt hodiny. Vzniklou hmotu prolisujeme sítkem nebo v mlýnku na ovoce a jablečný protlak dáme do hrnce, kde ho odpařujeme po dobu deseti minut. Přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme dále, po pěti minutách zbytek cukru dosypeme, přidáme kyselinu citronovou. Jakmile marmeláda začne rosolovatět, nalijeme ji do sklenic, zavíčkujeme, překlopíme dnem vzhůru a necháme chladnout.

Jablečná čokoláda na bázi nutely

Dobře upravená jablka, tedy oloupaná a zbavená jádřinců, pomeleme v mlýnku na ovoce a dáme vařit s cukrem, v poměru 1/3 váhy cukru na plnou váhu použitých jablek. Do horké směsi přimícháváme na kousky nalámanou čokoládu a kakao. Směs dobře promícháme a nalijeme ji do sklenic. Dále sterilujeme 20 minut při 80°C.

Jablečné čatní

Pro přípravu budeme potřebovat 1 lžíci soli, 1 lžíci pálivé papriky, 1/2 lžíce kari, 5 - 6 stroužků česneku, 1/2 lžíce zázvoru, 3 dcl vody, 3 dcl octa a 3 lžíce rozinek na 1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek.

Jablka nakrájíme na plátky, přidáme koření a rovněž naplátkovaný česnek. V hrnci vše povaříme, přidáme cukr, ocet a rozinky. Vše chvíli povaříme a směsí naplníme sklenice. Sterilujeme při 80°C po dobu 20 minut.

Jablečná přesnídávka

Omytá jablka dusíme s trochou vody do měkka. Jádřinců je můžeme zbavit dopředu, nebo při přepasírování přes jemnější síto. Jablečnou hmotu rozmixujeme s připraveným vanilkovým pudinkem s cukrem a trochou skořice. Směs zakápneme citronem, přejdeme ještě jednou varem, nalijeme do skleniček a sterilujeme. Uchováváme na chladném a tmavém místě. Získáme tak zdravou svačinku, která chutná nejenom dětem.

Máte i vy nějaký osvědčený recept na zavařování jablek? Podělte se s námi v komentáři pod článkem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 18. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.