Nejlepší recepty na jahodové knedlíky, které si zamiluje každý

 jahodové knedlíky vařené3Jahodové knedlíky.

S přicházejícím létem nám na zahrádkách začínají růst jahody. Jedním z nejlepších pokrmů, které z nich můžeme připravit, jsou jahodové knedlíky. Klasický, ale velmi oblíbený recept, můžeme připravit na řadu způsobů. Poradíme ty nejlepší recepty na jahodové knedlíky. Například tvarohové knedlíky s jahodami anebo kynuté jahodové knedlíky. Zaručeně budou chutnat jak vám, tak i vašim blízkým. 

Jahodové knedlíky pro začátečníky: 4 základní pravidla

Každý s vařením jednou začínal. To, co je pro zkušeného kuchaře samozřejmost, může být pro nováčka cenná rada. I jahodové knedlíky mají svá pravidla, kterých bychom se měli držet. 

  • Na jahodové knedlíky používejme čerstvé ovoce. Když je jahodová sezóna, není potřeba jahody lovit z mrazicího boxu. Před vařením jahody vždy omyjme, očistěme a hlavně osušme.
  • Kynuté jahodové knedlíky potřebují čas a teplé místo. Jinak nevykynou. Ideální je třeba místo u prosluněného okna.
  • Jahodové knedlíky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu.Většinou je doba vaření knedlíků kolem 8 až 10 minut. Ale zlatým pravidlem je, že když knedlík vyplave, je hotový. Pokud bychom ho nechali ve vodě delší dobu, může se nám rozvařit.
  • Ihned, jak knedlík vylovíme, tak ho propíchněme. Buďto několikrát špejlí anebo jednou vidličkou. Pára bude mít kudy odcházet a jahodové knedlíky zůstanou nadýchané.

Tvarohové knedlíky s jahodami 

Jednoduchý, ale lahodný recept nám nebude trvat déle, než hodinu. Celkem připravíme tvarohové knedlíky s jahodami pro 6 porcí, na kterých si pochutná celá rodina.

Ingredience

  • 500 gramů měkkého tvarohu
  • 500 gramů jahod
  • 150 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů tvrdého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 100 gramů másla
  • Moučkový cukr
  • Sůl

Tvarohové knedlíky s jahodami - postup

  1. Do mísy dejme mouku, měkký tvaroh a špetku soli.
  2. Směs smíchejme a poté do mísy přidejme dva žloutky.
  3. Všechny ingredience vařečkou dobře promíchejme, poté i ručně. Mělo by nám vzniknout hladké těsto, které by se nemělo lepit na ruce.
  4. Mísu přikryjme a dejme na půl hodiny do chladu.
  5. Vezměme si vál na těstoa posypme ho moukou.
  6. Z těsta udělejme válec, který nakrájíme na plátky. Přitlačme dlaní na plátek, aby nám vznikla tlustá placička. Vezměme si jahody, které očistíme, a do každého plátku jednu jahodu přidejme. Do těsta ji pak zabalíme, aby nám vznikl knedlík.
  7. Na plotnu si dejme hrnec s osolenou vodou, kterou přivedeme k varu. Až začne vřít, tvarohové knedlíky s jahodami do ní vkládejme. Vodu s knedlíky zamíchejme, nepřichytí se pak ke dnu.
  8. Takto je vaříme zhruba 10 minut. Anebo počkejme, až vyplavou na hladinu.
  9. Jakmile jsou jahodové knedlíky uvařené, vytáhněme je z vody ven.
  10. Propíchněme je dřevěnou špejlí anebo vidličkou. Z knedlíku se dostane pára.
  11. Tvrdý tvaroh nastrouhejme a každou porci knedlíků s ním posypme. Tvarohové knedlíky s jahodami pocukrujme moučkovým cukrem a přelijme rozpuštěným máslem.

jahodové knedlíky vařené2Tvarohové knedlíky s jahodami.

Vyzkoušejte také další recepty z jahod

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou

Méně tradičním, ale o nic méně výborným receptem, jsou tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou. Příprava receptu nám zabere necelou hodinu a vystačí nám na 4 porce. Navíc je příprava opravdu jednoduchá. 

Ingredience

  • 500 gramů měkkého tvarohu
  • 250 gramů jahod
  • 100 gramů cukru
  • 160 gramů dětské krupice
  • 2 žloutky
  • Sůl
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 90 mililitrů vody

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou - postup

  1. Do mísy přidejme žloutky a měkký tvaroh a utřeme je.
  2. Ke směsi přidejme dětskou krupici a také špetku soli.
  3. Směs dobře promíchejme.
  4. Z těsta vytvarujeme malé kulaté knedlíčky.
  5. Hrnec s osolenou vodou přiveďme k varu a poté do vody ponořme knedlíky.
  6. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Zabere to asi 8 minut.
  7. Nyní je čas na přípravu omáčky. Nejprve očištěné a nakrájené jahody rozmačkejme vidličkou.
  8. Poté rozpusťme bramborový škrob v troše vody.
  9. Zbytek vody dejme do hrnce, přidejme do ní cukr a vařme.
  10. Poté přidejme směs bramborového škrobu a vody. Počkejme, až směs přijde k varu.
  11. Přidejme jahody a necháme na ohni tak dlouho, dokud se jahody nerozvaří.
  12. Omáčkou přelijeme každou porci a tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou jsou na světě.

jahodové knedlíky vařené1Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou.

Kynuté jahodové knedlíky

Příprava klasického českého receptu zabere necelé dvě hodiny a připravíme z něho 4 porce. Určitě oceníme, že kynuté jahodové knedlíky jsou velmi jednoduché na přípravu. Naši blízcí zase ocení jejich vynikající chuť. Přečtěte si, jak na kynuté těsto, aby se povedlo.  

Ingredience

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 250 mililitrů mléka
  • 1 vejce
  • 20 gramů droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 300 gramů jahod
  • 150 gramů másla
  • 250 gramů tvrdého tvarohu
  • Moučkový cukr
  • Sůl

Kynuté jahodové knedlíky - postup 

  1. Do mísy nasypme mouku a udělejme v ní důlek. Do něj přidejme rozdrobené droždí.
  2. Ke směsi přidejme cukr a 125 mililitrů mléka. To by mělo být vlažné, nechejme je proto před vařením chvíli odstát.
  3. Dejme směsi deset minut, aby mohl vzniknout kvásek. Poté přidejme dalších 125 mililitů vlažného mléka, špetku soli a vejce.
  4. Vše rozmíchejme a rukama zpracujme do jednolitého těsta. Hotové těsto by nemělo lepit.
  5. Mísu s těstem dejme na teplé místo a nechejme asi hodinu kynout.
  6. Poté si vezměme vál, který posypeme moukou. Rozválejme těsto do plátu, který by měl být asi jeden centimetr tlustý.
  7. Těsto rozkrájíme na větší čtverce.
  8. Jahody omyjeme a očistíme. Na každý plát dejme jednu jahodu, kterou do těsta zabalíme. Vznikne nám knedlík.
  9. Na plotně přiveďme osolenou vodu k varu. Poté do ní přidejme knedlíky.
  10. Vaří se asi 8 minut. Až kynuté jahodové knedlíky vyplavou na povrch, z vody je vyndejme.
  11. Každý knedlík popíchněme špejlí anebo vidličkou, aby z nich mohla odcházet pára.
  12. Hotové jahodové knedlíky na talíři posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem a přelijme rozpuštěným máslem.

jahodové knedlíky vařené4Kynuté jahodové knedlíky.

Jaké jahodové knedlíky máte nejraději vy?


Stáhnout v PDF
array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Obří ovesná tyčinka 90g

Ovesná tyčinka, která vás zasytí, různé příchutě Zdravá pochoutka z…

Cena: 33 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte