Muchomůrka růžovka /Amanita rubescens/

▪ Muchomůrka růžovka - vzhled

Klobouk má průměr 5-15 cm. V mládí je polokulovitý, později sklenutý až rozložený. Může být červenavě hnědý, řidčeji bělavý, žlutohnědý nebo červenavě šedý. Bývá pokryt snadno stíratelnými, špinavě bílými až šedorůžovými zbytky plachetky.


Třeň je bělavý, často krytý růžovými skvrnkami, k bázi stejnoměrně ztlustělý, na bázi s bradavičnatou širokou hlízou. Prsten je převislý, široký, shora rýhovaný. Barva může být bílá, u A. rubescens var. annulosuphurea žlutá.

Dužnina je bílá, při poškození pomalu červenající. Má slabou nenápadnou vůni. Výtrusný prach je bílý.

▪ Muchomůrka růžovka - výskyt

Muchomůrka růžovka roste od června do října v listnatých i jehličnatých lesích. Je dosti hojná, nejvíce roste v srpnu a v září. Růžovka, běžně nazývaná také masák, je velmi dobrá, dokonce vynikající jedlá houba. Během posledních 40 let se muchomůrka růžovka stala u nás běžně sbíranou a vysoce ceněnou houbou. V anketě o nejchutnější houbu, pořádané před několika lety Čs. mykologickou společností, získala první místo, dokonce i před pravými hřiby.

▪ Muchomůrka růžovka - vliv na zdraví

Přestože čerstvé houby obsahují až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Usušené mladé houby jich obsahují až 30 %. Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení, také množství esenciálních aminokyselin. Některé druhy hub, například hřiby nebo žampiony jich obsahují více než maso.

▪ Muchomůrka růžovka - možnosti využití

Muchomůrka růžovka je k přípravě pokrmu nejvhodnější čerstvá. K sušení vhodná není. Při jejím sběru je však nutná značná opatrnost, neboť se dá snadno zaměnit za muchomůrku panterovou. Muchomůrka panterova však nemá rýhovaný prsten, má zřetelně hnědý klobouk a ani náznak růžové barvy, která je charakteristická pro růžovku. Masáku se podobá také muchomůrka šedivka, která je rovněž jedlá, ale méně hodnotná. Muchomůrka růžovka čili masák má několik (ale méně známých) lidových názvů, jako např. masařka, masovka, růžovák, kužele nebo kuželák.

▪ Muchomůrka růžovka - recept

Muchomůrka růžovka pečená na másle

10 ks muchomůrky růžovky
sůl
kmín
1/4 másla

Hlavičky muchomůrky růžovky oloupeme a nakrájíme na nudličky, dáme do pekáče, osolíme, okmínujeme a navrch položíme plátky másla. Pečeme v troubě tak dlouho, až se vypaří všechna voda a houby jsou upečené dozlatova. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1942x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.