Možnosti odvykání kouření aneb jak přestat kouřit

Možnosti odvykání kouření aneb jak přestat kouřit

Odvykání kouření je velké téma, kterému se věnuje pozornost široké i odborné veřejnosti. Vznikají někdy vysoce sugestivní kampaně informující o rizikách souvisejících právě s kouřením, ve školách se pořádají besedy s dětmi a dospívajícími na toto téma a na krabičky cigaret se umisťují odstrašující a varovné nápisy o tom, co kouření způsobuje. Tak jako tak dle údajů ze statistiky za rok 2009 připadá na každého obyvatele České republiky (tedy včetně malých dětí) 2071 cigaret, což znamená, že pokud by každý obyvatel kouřil, pak by si denně dopřál skoro 6 kousků!

Čtěte také:

Nikotinové náhražky pomohou silným kuřákům s léčbou závislosti

Proč je kouření škodlivé

V dnešní době ví snad už každé malé dítě, že kouření škodí zdraví. Netřeba zde konkrétně vypisovat, jaké zdravotní důsledky s sebou tento zlozvyk nese. O souvislosti kouření a rakoviny plic slyšel snad už každý. Nejen dýchací soustava a její orgány jsou v ohrožení, kouřením trpí celkový organismus, od srdce a cév až po oči, končetiny, zuby nebo fungování hormonální soustavy, která u ženy velmi silně ovlivňuje šanci na početí. Otázka neplodnosti u silných a dlouholetých kuřáků je často tématem vědeckých výzkumů a odborných diskuzí, z nichž také vzešly závěry, že kouření je minimálně velkým rizikovým faktorem reprodukce a u mužů negativně ovlivňuje zejména kvalitu spermatu.

Nikotin a závislost na něm

Stěžejní chemikálií, která se v tabákových výrobcích nachází, je nikotin, na němž si také kuřák pěstuje závislost, co je následně velkým nepřítelem odvykání a důvodem, proč je často výsledkem celé snahy nezdar a opětovný návrat k cigaretám. Inhalací cigaretové kouře se krevním řečištěm dostane do mozku, kde se následně váže na nikotinové receptory. Účinky v organismu jsou pak stimulační a následně útlumové.

Závislost se u někoho vypěstuje rychle, u někoho pomaleji. Zpočátku jde spíše o psychický návyk, postupně se k němu přidává i fyzický, protože pravidelné kouření podporuje tvorbu nikotinových receptorů, které na nedostatek tohoto alkaloidu reagují, čímž spouští abstinenční syndrom, u něhož se uvádí, že jeho nejsilnější fáze trvá zhruba 3 týdny po zahájení odvykání kouření. Vytvořenou závislost je možné rozpoznat zcela jednoduše, a to tak, že se u člověka objeví minimálně tři z následujících uvedených obecných příznaků:

  • počet vykouřených cigaret se neustále navyšuje
  • vyskytnou se problémy s kontrolou dávek
  • při nekouření se objevují abstinenční příznaky
  • koupě cigaret se stala denní rutinou
  • jedinec začne být nervózní na místech, kde je kouření zakázáno
  • kouření je aktivitou, která je upřednostňována před jinými činnostmi

Kouření v těhotenství je dvojnásobně nebezpečné

Pokud si představíme, že se všechny výše uvedené informace týkají i plodu, co se vyvíjí v těle ženy, je jasné, že kouření v těhotenství je zcela nepřípustné. Síla závislosti však obvykle převažuje nad vůlí a zdravým rozumem, a tak se tento problém řeší v ordinacích lékařů mnohem častěji, než by si kdo dříve představil. A to i přesto, že kouření může mít pro budoucí matku a její dítě tragické následky. Nastávající matka kuřačka dvojnásobně zvyšuje svým jednáním náchylnost dítěte ke vzniku silného astmatu. Nikotin a oxid uhelnatý, který se při kouření do těla těhotné ženy dostává, se přes placentu dostane přímo do plodu, který pak velmi obtížně získává potřebné živiny a kyslík, tedy nejnutnější látky podporující správný vývin a rozvoj. Kouření v těhotenství se proto dá považovat za vědomé poškozování zdraví nenarozeného dítěte.

Odvykání kouření – jak začít

Kouření je fyzická i psychická závislost na nikotinu, a tak není vůbec snadné se tohoto návyku zbavit.Pokud se však člověk rozhodne, motivuje se a uvědomí si, jaký bude život lepší bez kouření, pak je první krok za ním. Mnozí odnaučení kuřáci také uvádějí, že pomohlo zamyslet se nad tím, při jakých příležitostech kouřili. Pak si mohli na rizikové situace dávat pozor a nahradit kouření jinou, zdravější činností.

Někdo přestane ze dne na den, jiní si vytvoří plán postupného snižování denní spotřeby cigaret. Neexistuje univerzální návod, odvykání kouření je velmi individuální a odvíjí se od vůle a vůbec osobnosti jako takové. Základem je však pevné přesvědčení. Nevíte-li si dále rady, pak lze vyhledat odbornou pomoc a metody, co odvykání kouření podporují. Jaké tyto možnosti jsou, o tom se dozvíte dále.

Odvykání kouření – možnosti

V dnešní době rozsáhlých protikuřáckých kampaní je odvykání podpořeno i širokým spektrem možností, které lze využít. Některé metody jsou účinné méně, jiné více, existují i poměrně hodně alternativní způsoby, jak přestat kouřit.

  • Biorezonance

Biorezonanční metoda odvykání kouření staví princip svého fungování na fyzice a biofyzice. Vše vychází z přesvědčení, že každá buňka, látka, částečka v těle má určitou frekvenci elektromagnetického vyzařování. Dostává-li se do těla nějaký toxin, v případě kouření nikotin, pak toto vyzařování a vzájemné působení buněk naruší. Biorezonance má za úkol vzniklé odchylky odstranit a upravit je do „zdravé“ podoby, čímž se dosáhne toho, že tělo samo je pak schopno negovat vliv cizorodých látek, například nikotinu. Znamená to tedy, že biorezonanční metoda cílí na eliminaci nežádoucích signálů buněk – abstinenčních příznaků do takové formy, že se chuť na cigaretu úplně potlačí. Do organizmu je během provádění této metody vysíláno vlnění opačné frekvence, než je u nikotinu. K tomu slouží speciální přístroj a vstupní elektroda, která se přiloží k tělu člověka, celý proces je samozřejmě bezbolestný. Biorezonance se tedy zaměřuje na fyzickou složku závislosti na nikotinu, s tou psychickou si pak už člověk musí poradit sám.

  • Elektronická cigareta

Další možnost odvykání kouření představuje elektronická cigareta, kolem které se v posledních několika měsících objevuje spousta diskuzí, teorií a spekulací. V každém případě je elektronická cigareta určitým kompromisem. Důmyslná technologie elektronické cigarety umožňuje kouřit i dále, avšak zdravější formou. Kouř z ní vychází proto, že dochází k vypařování tekutiny s nikotinem, nehoří v ní tedy tabák, neobsahuje dehet a další škodlivé látky, což je podstatný rozdíl. Tvar a velikost elektronické cigarety jsou shodné (na špičce je dokonce umístěno červené diodové světlo, které tak dodává efekt kouření cigarety se vším všudy), uvnitř ale skýtá baterii, atomizér a náplň. Náplň lze volit v různých příchutích a s různým obsahem nikotinu, jehož množství je tedy možné postupně upravovat až k nule, protože se dají pořídit i varianty bez nikotinu, které pomohou v případě, že se nelze zbavit psychického návyku, tedy potřeby držet cigaretu. Elektronická cigareta je zdravějším pomocníkem, ne však přímou metodou odvykání kouření.

  • Náplasti, pastilky, žvýkačky, inhalátor

Volně prodejné v lékárnách či specializovaných střediscích jsou prostředky náhradní nikotinové terapie. Ať už se jedná o žvýkačky nebo pastilky, obsahují terapeuticky čistý nikotin, a tak pomáhají zmírňovat abstinenční příznaky při odvykání kouření. Podobně jako elektronická cigareta, i tato varianta je spíše pomocnou, která řeší otázku nutkání zapálit si.

  • Léky

Navštívíte-li ordinaci lékaře, aby vám poradil, jak přestat kouřit, absolvujete dotazníkový test závislosti, z jehož výsledku může vyplynout volba metody, při níž je potřeba užívat medikamenty. Ověřené léky pro podporu odvykání kouření obsahují účinnou látku vareniklin (champix), která brání tomu, aby se nikotin vázal v mozku na receptory. Tyto receptory vareniklin též stimuluje, aby se chuť na cigaretu snižovala.

  • Hypnóza, akupunktura

Poslední z našeho výčtu možností, jak přestat kouřit, jsou metody vystavené na psychice jako takové. Hypnóza nebo akupunktura jsou alternativními cestami, které mnozí odborníci zpochybňují. Je ale nutné si uvědomit, že ani jedna z výše uvedených možností není stoprocentní zárukou skoncování s cigaretami. Pokud však tíhnete k neotřelým léčebným metodám, jejichž principy vychází z vnímání člověka jako celku, pak vyzkoušejte takto zaměřený program u nějaké ověřeného specialisty. Možná budete sami překvapeni výsledky, co se dostaví. I tak ale nezapomínejte na to, že bez snahy a přesvědčení to nepůjde nikdy.

Jak znovu nezačít kouřit?

I když se prvotní úspěchy mohou při odvykání kouření dostavit záhy, je důležité ujasnit si, že odoláte příležitostem si opět zapálit. Nespoléhejte na to, že ta „jedna cigaretka ke kávě“ nic neznamená. Po čase můžete zjistit, že jste opět v pozici, z jaké jste vycházeli při rozhodnutí přestat kouřit. Bezpodmínečně se proto zbavte věcí, které s kouřením souvisí a které vám ho připomínají. Pomáhají i detaily. Sedávali jste na terase při kouření na židli s modrým polstrováním? Vyměňte ho za jiné. Vytěsněte zkrátka všechny rituály, předměty či situace, které máte s chvílemi, kdy jste si zapalovali, spojené. Sepište si, jak se bez cigaret cítíte lépe, jaká pozitiva učiněná změna do života přinesla, a když bude nejhůře, připomínejte si je.

Odvykání kouření není snadné, a tak se zdá být nejlepší radou vůbec s kouřením nezačít. Netřeba ale ztrácet naději, přestat kouřit se podařilo již spoustě lidem před vámi, tak proč by se to nemělo povést i vám? Vaše odhodlání je nejsilnější zbraní, proto na něj nezapomínejte ani v kritických chvílích, kdy pomůže nejvíce. Možností, kterých lze využít, je celá řada, vyberte si tu nejvíce vyhovující, případně zvolte kombinaci několika z nich a nepřipouštějte si selhání. Odvykání kouření je dlouhá cesta, na které se ale s každým zvládnutým krokem budete cítit mnohem lépe než s cigaretou v ruce.



Diskuse k článku

  • Tomáš

    22:50 28. 4. 2018 0
    Zdravím lidí jde to ,ja sem kouřil 18 let krabku denně teď už to je 3 roky co nekouřím a nepoužívám žádnou náhradu například elektronickou cigaretu ,je to všechno a vůlí a psychice,chce to si to srovnat v hlavě a když přijde chuť tak se něčím zabavit třeba si zajezdit na kole nebo doma si koupit třeba šlapaci kolo ,,to je všechno co můžu poradit z vlastní zkušenosti ,,jinak to je všechno o vás čím déle nekouříš tim silnější vůlí máš
  • terezicka00

    15:13 14. 7. 2017 +1
    Jde to. Mám taky zkušenost s odnaučením se díky elektronické cigaretě. Je ale pravda, že to chce kvalitnější už elektronickou cigaretu.
  • Veronika

    10:19 27. 3. 2017 0
    Já jsem se naučila kouřit, jakmile jsem dostala k narozeninám elektronickou cigaretu. Dneska si kupuji na jednom oblíbeném internetovém obchodě http://www.zemecigaret.cz doplňky k elektronické cigaretě a na tu pravou cigaretu si ani nesáhnu :-)
  • full

    11:14 25. 9. 2012 0
    S el cigaretou malo kdo si uplně odvykne kouřit ale S kvalitním E cigarem rozhodně ušetřite a budete se cítit i o něco lépe pro mě to je i lepší než nějaké žvýkačky a tablety.
  • Honza

    10:11 29. 3. 2012 0
    Jak se říká - když se chce, tak všechno jde. :-))))

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.