Mořské plody v kuchyni 1. část - krevety a humr

Mořské plody jsou zdravé a vhodné i pro redukční dietu. V přímořských zemích je poměrně běžné, že jsou plody moře zdravou, chutnou a velmi oblíbenou součástí kuchyně. Mořské plody jsou zdravé a obsahují minimum tuku, jsou také zdrojem minerálů důležitých pro náš organismus. Nabídka a konzumace mořských plodů u nás nikdy nebyla tak rozšířená jako v přímořských státech. Jejich největším problémem je totiž omezená doba skladování, musejí být absolutně čerstvé, aby pokrmy z nich nezpůsobovaly zdravotní obtíže.

Plody moře nazýváme živočichy určené ke konzumaci: jsou jimi mořské ryby, korýši a měkkýši. Největšími odborníky na přípravu pokrmů z mořských plodů tradičně patří Italové, Francouzi, Španělé, Řekové a Japonci.

Krevety

Tito korýši jsou zdrojem minerálů a proteinů, obsahují minimum tuků a zanedbatelné množství cholesterolu, jsou tedy ideálním dietním pokrmem. Ve středomoří bývají součástí těstovin nebo španělské paelly. Oblíbenou pochoutkou je krevetový koktejl. V Asii jsou součástí různých polévek, nudlových a rýžových jídel. Krevety se podávají buď ve skořápce a loupou se přímo na stole, nebo se servírují již vyloupané.

Krevety patří mezi nejoblíbenější mořské plody a existuje jich až 300 různých druhů. Žijí v mořích a oceánech po celém světě a hlavními producenti krevet jsou Čína, Thajsko, Indie, Bangladéš, Austrálie a Brazílie.

Každý druh krevety je vhodný pro jinou kuchyňskou úpravu. Můžete je smažit, grilovat, vařit, péct, zapékat. Je možné je přidávat do salátů, do rizot, k těstovinám, do polévek, do dalších různých pokrmů z mořských plodů nebo je dokonce jíst i syrové – například velké oblibě se v současnosti těší sushi s krevetami.

Jejich specifická chuť výborně vyniká ve spojitosti s kořením – česnekem, chilli, koriandrem, kari, ale i se zázvorem, s kvalitním olivovým olejem, s limetou nebo citronem. 

Garnáti jsou největší, o něco menší tygří krevety, a vše ostatní jsou krevety nebo skampi.

Krevet existuje až 300 druhů a patří mezi nejoblíbenější mořské plody v kuchyni.

Rady pro nákup krevet

Krevety se prodávají zmražené, konzervované, čerstvé, tepelně neupravené nebo předvařené, nevyloupané nebo vyloupané. Dají se sehnat ve větších obchodních řetězcích a v obchodech s rybím sortimentem. U zmrazených krevet se může stát, že zapáchají poté, co je rozmrazíme, a mají v sobě hodně vody. Nikdy raději nekupujte krevety předvařené (mají šedou barvu, namísto růžové) a pokud můžete, tak kupujte čerstvé nebo když už zamražené, tak v té nejvyšší kvalitě. Čerstvé krevety se doporučuje kupovat spíše nevyloupané, během vaření si zachovávají větší aroma. Vždy kontrolujte kvalitu a čerstvost. Tu poznáte podle toho, že skořápky by měly být lesklé, beze skvrn, neporušené. Krevety by měly příjemně vonět.

Krevetový koktejl s jablky

Ingredience

  • 200 g vyloupaných syrových krevet
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 200 g ledového salátu
  • 1 celé jablko
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička vinného, bílého octa
  • sůl
  • pepř

Krevetový koktejl s jablky - postup přípravy

Krevety omyjeme a na rozpáleném oleji za občasného promíchání smažíme po dobu asi 3 minut. Poté je sundáme z pánve, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme vychladnout. Jablko omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na malé nudličky. Ledový salát opereme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Zálivku si připravíme promícháním zakysané smetany s majonézou a vinným octem. Osolíme a opepříme. Do 4 salátových misek rovnoměrně rozdělíme salát, na něj pokrájené jablko a osmažené krevety. Vše přelijeme připravenou zálivkou, můžeme nechat ještě chvilku vychladit v ledničce a můžeme podávat.

Krevety s avokádem

Ingredience

  • 300 g mražených, předvařených a vyloupaných krevet
  • 1 avokádo
  • 1 malá bílá cibule
  • kousíček másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl
  • petrželová nať

Krevety s avokádem - postup přípravy

Na másle si osmahneme krevety, následně osolíme a přidáme jemně pokrájenou bílou cibuli. Pod pokličkou chvíli vše podusíme na mírném plameni. Přidáme kysanou smetanu, jemně nasekanou čerstvou petrželku a ještě chvilku vše povaříme. Nakonec přidáme oloupané, odpeckované a na kousky nakrájené avokádo. Vše ještě malou chvíli prohřejeme. Podáváme na talířku, který můžeme ještě dozdobit zeleninou s chlebem, toasty nebo pečivem.

Krevety jsou bohatým zdrojem minerálů a bílkovin.Krevety s těstovinami

Ingredience

  • krevety
  • cibule
  • česnek
  • rajčata
  • rajčatový protlaky
  • 150 ml červené víno
  • 0,5 kg těstovin
  • olivový olej
  • petrželová nať
  • sůl
  • pepř

Krevety s těstovinami - postup přípravy

Rozehřejeme na pánvi olivový olej a jemně osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Vmícháme nakrájená rajčata, protlak a červené víno, osolíme a opepříme. Omáčku podusíme asi 10 minut bez pokličky, aby zhoustla. Pak přidáme nakrájenou petržel a krevety a dusíme 5 minut. Mezitím uvaříme těstoviny, scedíme a smícháme s omáčkou. Na závěr posypeme strouhaným sýrem.

Krevetové špízy

Ingredience

  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 4 chemicky neošetřené limety, pokud nemáte, můžete použít i citrony
  • 16 větších krevet, takových, aby šly napíchnout na špejli
  • bazalku
  • sůl
  • pepř

Krevetové špízy – postup přípravy

Česnek oloupeme, nakrájíme jej na plátky a pokapeme olejem. Necháme tři hodiny odležet. Jednu limetu si vymačkáme, krevety vyloupeme, zbavíme je střívek, omyjeme a osušíme. Pokapeme je limetovou šťávou a marinujeme je asi 1 hodinu. Zbylé limety omyjeme, rozpůlíme podélně. Nakrájíme si je na 24 plátků. Střídavě pak napichujeme na každý špíz – tři limetové plátky a dvě krevety. Bazalku si omyjeme, osušíme a posekáme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme připravený odleželý česnek a na této směsi opékáme špíz z každé strany asi dvě minuty. Osolíme, opepříme, posypeme bazalkou a můžeme podávat.

Humr

Humři jsou králové mořských plodů a často se stávají ozdobou slavnostního stolu. Jejich maso je považováno za vzácnou delikatesu. Na rozdíl od langusty se humr vyznačuje velkými a robustními předními klepety. Podávají se vcelku, nebo podélně rozpůlení. Pro rozbití klepet se při jídle používá louskáček nebo kleště. Humr i langusta se nejčastěji zpracovávají vařením, někdy jsou jednotlivé poloviny ještě grilovány nebo zapečeny s máslem a šalotkou.

Humři se vyskytují všude po světě, průměrně dorůstají délky 30ti centimetrů a váží kolem jednoho kilogramu.  

Jak správně jíst humra

Objednat si humra není úplně běžná a každodenní záležitost. Humr se dá vlastně chuťově přirovnat ke krevetám, s tím rozdílem, že je větší, dražší a má klepeta. Dostaneme-li na talíř humra vcelku, první věc, kterou bychom měli udělat je, ulomit mu klepeta. V restauraci obvykle dostaneme k humrovi naservírován louskáček nebo kleštičky, kterými klepeta humra rozštípneme. Položte si humra „na záda“ a nejdříve odstraňte menší klepeto. Obvykle to bývá to levé. Klepítko rozlouskněte a obdobně postupujte u druhého klepeta. Vylousknuté maso pokapte troškou citronové šťávy a můžete je namáčet do másla. Poté, co odstraníte klepeta, ulomte humrovi ocas, z něho ještě zadní ploutev. Pod ocasem se totiž skrývá další maso. Úkolem je zbytek těla humra vyndat ze skořápky rozlomením. I v krunýři se skrývá nějaké maso, někdy i vnitřnosti (někteří lidé je jedí, záleží na vkusu) a jikry. Masíčko se nachází i v nožíčkách, z nožiček humra je nutné je vysát.

Humr je považován za luxusní pokrm, jeho konzumaje je mírně komplikovanější, ale námaha stojí za to.

Kuchyňská příprava humra

  • Pokud nemáte mnoho zkušeností s úpravou mořských plodů, pak raději přípravu humra přenechejte zkušenějším nebo přímo odborníkům na tuto kuchyni.
  • Základní postup pro přípravu humra:
  • Nejprve kartáčem odstraníme z povrchu humra nečistoty, které na něm ulpěly. Humra kartáčujeme ve studené vodě.
  • Nejčastějším způsobem vaření humra je jeho potopení (ještě živého) hlavou napřed do vroucí vody. Pokud humra usmrtíme ve vroucí lázni, tím se do masa vlijí hormony, které vylepšují jeho chuť.
  • Ve vodě ho můžete jednak dovařit, ale můžete ho použít i na grilování nebo pečení. Je rovněž skvělý do salátů.
  • Dávejte si pozor na trvanlivost masa humra, rychle podléhá zkáze, a tak je vhodné jej v den nákupu i zpracovat a zkonzumovat.

Humr s citrónovou omáčkou pro dvě osoby

Ingredience

  • 2 ks humra
  • 2 malé lžičky soli
  • 2 citrony
  • 150 g másla
  • 4 plátky chleba
  • 2 rajčata
  • 1 lžička olivového oleje

Humr s citrónovou omáčkou  - postup přípravy

Humra si očistíme ve studené vodě od nánosů a nečistot. Očištěného humra opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do vroucí osolené vody s jedním citronem nakrájeným na plátky. Vše vaříme po dobu 5 – 8 minut, záleží na velikosti humra. Vedle v kastrolku si mezitím pomaličku rozpouštíme máslo a po lžičkách přidáváme šťávu z druhého citronu. Vyšleháme skoro do pěny a zlehka osolíme. Humra vyjmeme z vody a naservírujeme na talíř s pěnou, topinkou a rajčetem pokapaným olivovým olejem.

Vařený humr na zelenině s šafránovo-smetanovou omáčkou

Ingredience

  • 2 uvaření humři
  • 2 cukety oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 fenykl, rovněž oloupaný a na kostičky nakrájený
  • 2 pórky, jejich bílou část, nakrájenou na kolečka
  • 2 očištěné a na kolečka nakrájené mrkve
  • 250 ml zakysané smetany 
  • 2 cibule šalotky, nakrájené na kousky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky pastisu
  • 20 gramů másla
  • ½ kávové lžičky šafránu
  • sůl
  • pepř

Vařený humr na zelenině – postup přípravy

Humry uvaříme ve velkém hrnci v osolené vodě. Vyjmeme je z vody a odstraníme skořápku. Maso pak nakrájíme na kousky, klepeta odložíme prozatím stranou. Na pánvi na rozehřátém oleji orestujeme a mícháme všechnu nakrájenou zeleninu, kromě cibule. Směs lehce dosolíme a opepříme. V hrnci na rozpuštěném másle si pár minut podusíme pod pokličkou cibuli šalotku. Přidáme ještě dvě lžičky pastisu a šafrán, vše necháme povařit až do zhoustnutí. Do připravené omáčky nalijeme zakysanou smetanu, promícháme a dokořeníme. Zeleninu naservírujeme na talíře, na ní položíme humří maso a klepeta a vše přelijeme omáčkou. Pochoutka je hotová a můžeme servírovat.

V dalším díle článku Mořské plody v kuchyni se seznámíme s tím, jak připravovat mušle, ústřice a sépie. Článek najdete zde.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 10941x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.