Miřík celer /Apium graveolens/

čeleď: miříkovité

Miřík celer – popis

Miřík celer je dvouletá rostlina, vysoká 30 - 90cm. Má vřetenovitý kořen, větvenou hranatou a lesklou lodyhu. Aromatické listy jsou 1 - 2x zpeřené, lístky mají ostře zubaté okraje. V prvním roce vytvoří rostlina přízemní růžici listů, v druhém roce vyrůstá lodyha s malými okolíky zelenavě bílých květů.

Miřík celer – léčivé účinky

Nálev z listů pomáhá léčit poruchy trávení a koliku, je také obecným tonikem. Odvar ze semen se používá proti nespavosti. Šťáva z listů a stonků podporuje tvorbu moči. Celer má léčivé účinky, působí detoxikačně na celý organismus a údajně zvyšuje potenci, proto je považován za účinné afrodiziakum. Nať obsahuje vysoké množství sodíku a inzulínu – sodík pomáhá v těle udržet vápník. Nať obsahuje i vysoké množství vitamínu C, vitamíny řady B, vitamíny A, E a K, vápník, železo, draslík, hořčík, chróm, zinek a jód. Celerová bulva obsahuje oproti nati menší množství sodíku, draslíku, železa i křemíku.

Použitelné části miříku celeru: nať i plod

Období květu: červen až září

Miřík celer – použití v kuchyni a pěstování

Celer můžeme přidávat i do omáček, marinád na pečení masa, péci ho s masem, smažit obalený v těstíčku nebo dusit s jinou zeleninou. Celer lze také přidávat do pokrmů – a to sušený, mražený nebo sterilovaný. Celerová nať i semeno jsou pak součástí směsí koření ke grilování.

V kuchyni bývá celer využíván obvykle jen klasicky v polévkách, maximálně se smaží v trojobalu. Módní je například k pečeným žebrům na medu nebo ke kuřecím křidélkům přidávat syrový řapíkatý celer, který si obvykle můžete namáčet v omáčce z plísňového sýra. Miřík celer vyžaduje živnou vlhkou půdu a slunné stanoviště chráněné před silným větrem. Semena se vysévají buď brzy na jaře pod sklo, nebo koncem jara přímo do volné půdy. Doba klíčení semen je poměrně dlouhá. Mladé rostliny se musí protrhat nebo rozsadit na vzdálenost 45 cm. Miřík není vhodný pro pěstování v místnosti.

Tip: Chipsy

Celer nakrájíme na velmi tenké lupínky a rychle osmažíme ve fritovacím hrnci. Dle chuti osolíme. Vynikající, netradiční a aromatická pochoutka k vínu a pivu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 931x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.