Mechovka obecná /Clitopilus prunulus/

▪ Mechovka obecná - vzhled

Klobouk je široký 3 - 10 cm, nejdříve polokulovitý, později nálevkovitě vyklenutý, zpočátku silně podvinutý, ve stáří jen sklopený, hladký, jemně plstnatý, masitý, bílý nebo šedobílý.

Třeň je dlouhý 2 - 6 cm a tlustý 0,5 - 2 cm, plný, tuhý, shora válcovitý, dolů zúžený a mírně ohrnutý, někdy výstředně uložený, bílý nebo bělavý.

Dužnina je bílá, měkká, má příjemnou mírně houbovou chuť a silně voní po mouce.

▪ Mechovka obecná - výskyt

Mechovka obecná roste většinou jednotlivě od června do října, především v červenci a srpnu, v listnatých i jehličnatých lesích, na lesních loukách i na zahradách s lesními stromy.

▪ Mechovka obecná - vliv na zdraví

Pokud si chcete udržet štíhlou linii, jsou pro vás houby to pravé. Někdy se používají při odtučňovacích dietách, protože po houbách potřebuje tělo delší čas na trávení a déle si uchová pocit sytosti. Jelikož mají nízký obsah cukru, mohou je konzumovat také diabetici. O houbách se také říká, že mají příznivé účinky na lidskou psychiku. Mají relativně vysoký obsah draslíku, fosforu, síry a hořčíku. Obsahují také některé stopové prvky jako např. zinek, měď, mangan a jiné. Nikdy však nesbírejte houby, které se vyskytují v nebezpečných lokalitách, jako jsou chemické a jiné skládky. Houby, které rostou na těchto místech, většinou obsahují nebezpečné těžké kovy jako je olovo, rtuť, kadmium a další.

▪ Mechovka obecná - možnosti využití

Mechovka obecná je dobrá jedlá houba, v kuchyni vždy vítaná, především do polévek, míchanic i pod maso. Málokdy se najde ve větším množství, proto se konzervuje jen zřídka. V octovém nálevu je chutná. Záměna s jedovatými houbami je možná. Nezkušený houbař může omylem za mechovku považovat některou z bílých strmělek (bílé klobouky, sbíhavé lupeny), např. strmělku potůčkovou či voskovou. V posledních letech je méně hojná a mnozí houbaři ji už neznají, ačkoliv se dříve (před 50 lety) běžně prodávala na trzích. Z té doby se zachovaly některé lidové názvy, jako hřibovinka, podhřibenka, lipka; na Slovensku tancunka, tanček. Vznikly z tradované zkušenosti, podle níž na stejných místech jako mechovky rostou i hřiby. To se sice často stává, ale neplatí vždy.

▪ Mechovka obecná - recept

Rýžový houbovec

250 g hub
250 g rýže
150 g uzeného masa
5 stroužků česneku
sádlo
pepř
sůl

Rýži uvaříme do měkka. Houby podusíme na sádle, přidáme kostičky uzeného masa, utřený česnek, osolíme, opepříme a smícháme s rýží. Zapékací misku si vymažeme,  vložíme připravenou rýži a zapečeme do zlatova. Chutná s okurkou nebo čalamádou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 616x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.