03. 04. 2019

Zjistěte, jaké nejčastější mýty má kočičí chřipka. Lépe se o mazlíčka postaráte

Kočičí nemoci jsou pro všechny majitele koček noční můrou. Ale někdy nejsou obavy na místě. Ne všechny informace, které se doslechneme, jsou pravdivé. A kočičí chřipka není výjimkou. Převládá řada mýtů, se kterými má kočičí chřipka pramálo společného. Zjistěte, jak je to s touto nemocí doopravdy. Poradíme, jak chřipku poznat, jak se přenáší a také jak se léčí.

Mýtus: Aby se zdravé kočky nakazily, musí se potkat s nemocnými.

Bohužel, aby našeho mazlíčka napadla kočičí chřipka, nemusí se s nakaženou kočkou vůbec potkat. Viry dokážou v okolním prostředí přežívat až týden. Stačí, aby se kočka pohybovala ve stejném prostředí, používala stejný pelíšek anebo jedla ze stejných misek. Stejně tak se může nakazit i z rukou lidí, kteří se předtím dotýkali nemocné kočky.

Čtěte také:

Co se vám kočka pokouší říct? Porozumějte chování koček!

Mýtus: Očkování proti kočičí chřipce dospělá kočka nepotřebuje.

Kočičí chřipka může napadnout všechny kočky. Stáří v případě této kočičí nemoci nehraje roli. Proto každá kočka potřebuje očkování. Koťatům a starším kočkám může sice kočičí chřipka více ublížit, ale i pro dospělé kočky je nepříjemným a náročným onemocněním. Proto bychom je před chřipkou měli bránit.

Mýtus: Kočky se můžou z očkování proti chřipce nakazit.

Vakcína proti kočičí chřipce byla speciálně vyvinutá tak, aby kočce neublížila. Vakcína obsahuje mrtvé viry nebo viry živé, ale modifikované. Z nich se kočičí chřipka rozhodně rozvinout nemůže.

Mýtus: Kočičí chřipku způsobuje chřipkový virus.

Pod pojmem kočičí chřipka se skrývají různé kočičí nemoci spojené s virovým onemocněním horních cest dýchacích. Mezi ty nejčastější patří Feline Herpes Virus-1, zkráceně FHV-1 a Feline Calcivirus, se zkratkou FCV.

Mýtus: Kočka se může chřipkou nakazit od jiných druhů zvířat.

Nakažení koček chřipkou od jiných zvířat může a nemusí být pravda. Chřipku u různých druhů zvířat můžou způsobovat jiné druhy virů. Kočičí nemoci jsou často na jiné druhy nepřenosné a naopak. Ale například ptačí chřipka je přenosná i na kočky a naopak z koček na ptáky. Proto mějme vždy přehled o tom, kde se naše kočka pohybuje.

Mýtus: Kočičí chřipka může nakazit i lidi.

Kočičí chřipka lidi nikdy nenapadá. Je na ně nepřenosná. Na druhou stranu se ale od nás může nakazit kočka. Za lidskou chřipkou stojí řada virů a některé z nich mohou napadnout i našeho mazlíčka. Abychom tomu zabránili, nezapomínejme na dobrou hygienu. Pokud jsme nemocní, omezme s kočkou kontakt na minimum.

Mýtus: Kočičí chřipka je stejná, jako ta lidská.

V případě této kočičí nemoci příznaky bývají stejné, jako u lidské chřipky. Výtok z nosu a očí, kýchání, podrážděné oči a afty. Přesto, důsledky takové kočičí nemoci jsou pro kočky mnohem náročnější. Může se objevit bakteriální infekce, která způsobí zápal plic. A ten může vést až ke smrti. Zejména, pokud je kočka oslabena jinou nemocí, je stará anebo naopak ještě kotě. Pokud máme podezření, že se u mazlíčka kočičí chřipka objevila, neváhejme a navštivme veterináře. Kočku prohlédne a vyšetří, zda nemá i jiné zdravotní problémy.

Mýtus: Kočičí chřipka se nejlépe vyléčí antibiotiky.

Antibiotika nejsou pro léčbu virových onemocnění vhodná. Antibiotika totiž nedokážou viry úspěšně zničit. Ve většině případů si s chřipkou poradí kočičí tělo samo. Mazlíček ale musí odpočívat, být v teple, pohodlí a mít dostatečný přísun potravy i vody. Antibiotika jsou vhodná pouze tehdy, když se kvůli chřipce objeví v dýchacích cestách bakteriální infekce.

Pravda: Kočky si mohou předávat virus chřipky předtím, než doopravdy onemocní.

Stejně jako u lidí, i u infikovaných koček se viry chřipky nachází i ve slinách, nosních sekretech, slzách, moči a výkalech. A to ještě předtím, než se při této kočičí nemoci příznaky projeví. Dokonce i zdravé kočky mohou být přenašeči chřipky.

Kočičí chřipka: Jak se o kočku postarat?

Hlavní je dostatečný pitný režim. Misku dejme kočce co nejblíže. Pokud je kočka unavená, můžeme jí zkusit pití usnadnit pipetou.

Důležité je, aby měla kočka uvolněné dýchací cesty. Také jí odstraňujme z nosu hlen.

Základem uzdravení je dostatečný přísun živin. Jinak se kočičí chřipka bude léčit podstatně déle. Vždy volme kvalitní granule, které jí dají vše, co potřebuje. Krmení by mělo být spíše měkké, aromatické a teplé. Můžeme jí granule smíchat s trochou vody a ohřát.

Stroupky, které se kočce objeví v okolí nosu, tlamičky a očí, odstraňujme. Mohou jí být nepříjemné a také ji bránit v dýchání.

Kočka musí být na teplém místě. Zároveň by měla mít pohodlí a nebýt v průvanu. Jinak by se kočičí chřipka mohla ještě zhoršit.

Jestli máme další kočky, s nakaženou by neměly přijít do styku. Onemocnění má virový původ a kočičí chřipka by velmi rychle nakazila i ostatní mazlíčky.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo