Jak dlouho je kočka březí? Zpravidla je to 9 týdnů od početí. Oplodnění je však těžké určit.
12. 09. 2018 Přečteno: 25218x

Vývoj kotěte v 1. měsíci: Jak se starat o kotě, které se právě narodilo?

Do domácnosti nám přibyly nové kočičí přírůstky a s nimi i otázka, jak se starat o kotě po narození. Pokud ho má v péči kočičí maminka, máme napůl vyhráno. Jestli ale starost o kotě zůstala na nás, čeká nás zodpovědný úkol. Krmení, zahřívání i pomoc s vyprazdňováním je jen na nás. Poradíme, jak na to. Také řekneme, jaký je vývoj kotěte v prvním měsíci a na co všechno se potřebujeme připravit.

Malá koťátka jsou zcela odkázaná na péči okolí. Po narození nevidí, neumí chodit a dokonce se ještě neumí sama vyprazdňovat. Se vším jim musíme pomoct. Důležité je, aby koťátka každé dvě hodiny dostávala najíst, měla bezpečné prostředí a neustále byla v teple a šeru.

Čtěte také:

Připravte se na porod kočky. Co dělat, aby byla zdravá kočka, i koťata?

Vývoj kotěte od narození až do čtvrtého týdne

  • Po narození se nám kotě vejde do jedné ruky. Prvních deset dní je nejnáročnějších a pro kotě nejkritičtějších. Buďme zvláště ostražití.
  • V druhém týdnu začíná být vývoj kotěte zřetelný. Koťátka začínají otevírat oči.
  • V druhém a třetím týdnu se koťátkům začíná vyvíjet čich. Pak začíná být schopné rozeznat jednoho člověka od druhého.
  • Ve třetím týdnu se kotěti vyvíjí sluch. Začnou se lekat hlasitějších zvuků a reagovat na náš hlas. Také se začínají objevovat zuby a mění se i barva kočičích očí.
  • Ve třetím a čtvrtém týdnu koťata začínají dělat první krůčky. Ze začátku velmi nejistě, ale časem se zlepšují. Vývoj kotěte se pomalu dokončuje.

Jak se starat o kotě? Hlavní roli hraje kočičí maminka

Velkou část úlohy zastane kočičí maminka. Svým tělem je zahřívá a pravidelně jim dává najíst. Masíruje jim bříško a olizuje konečník, čímž povzbuzuje vyprazdňování. Platí pravidlo, že kočka se dokáže postarat maximálně o šest koťat. Pokud má koťat více anebo nějaké z nich odmítla, převezmeme za ni péči my.

Může se bohužel stát, že maminka chybí úplně. Například když zemře po náročném porodu. Můžeme zkusit najít náhradní maminku. Pokud se to nepovede, připravme se, že péče o novorozená koťátka je časově velmi náročná. Buďto si v práci vezměme dovolenou anebo požádejme o pomoc okolí. První měsíc je totiž pro koťata nejkritičtější.

Co je nejpodstatnější pro vývoj kotěte po narození?

Teplo

Kočičí maminka anebo elektrická dečka

Temno

Zatažené žaluzie a záclony

Krabice

Vystlaná a pohodlná

Krmení

Kočičí maminka anebo my lahvičkou

Vyprazdňování

Kočičí maminka anebo my, masírováním

Jak se starat o kotě po narození?

Těsně po porodu koťata důkladně, ale šetrně, očistíme žínkou namočenou v teplé vodě a usušíme plenou. Ujistíme se, že dýchací cesty mají průchodné a v tlamičce jim nic nezavazí. Jemně je masírujeme, čímž pomůžeme jak vyprazdňování, tak dýchání.

Pokud máme kočičí maminku, položíme koťátko k ní. Mělo by pod sebou mít měkkou a suchou plenu. Pokud kočičí maminka chybí, pořídíme si elektrickou dečku. Zapneme ji na nejnižší stupeň. Přes ni položíme plenu a speciální vyměnitelné podložky na sání vlhkosti. Vše umístíme do pelíšku. Koťátka na ní jedno po druhém umístíme.

Krabice anebo kočičí pelíšek bude pro koťata nějakou dobu domovem. Neměla by ležet na studené podlaze, ideální je proto umístění třeba na skříňce. Krabice by neměla být moc velká, aby si koťátka nepřipadala ztracená a mohla se jednoduše najít.

Teplota okolního prostředí by zpočátku měla být okolo 30 °C.

Koťata musí být v šeru a teplu. O teplo se postará kočičí maminka anebo elektrická dečka. Ale i tak si dejme pozor, aby nové přírůstky nebyly v průvanu nebo na přímém slunečním světle. V místnosti zatáhněme žaluzie anebo záclony. Krabice by měla být dobře vystlaná, pohodlná a ne moc velká. Koťátka tak nebudou mít problém se navzájem najít a být spolu v kontaktu. Zrak jim ještě příliš neslouží.

Jak zajistit správný vývoj kotěte a krmení bez kočičí maminky?

Pokud nám chybí kočičí maminka, po porodu je kotě potřeba nakrmit. Je zesláblé a potřebuje posilnit. Kupme si speciální lahev s dudlíkem. Sáhněme po speciálním mléku pro koťátka, které před krmením ohřejme na 38 °C. Každé kotě jedno po druhém nakrmme a podpírejme mu při tom hlavičku. Mějme s ním trpělivost, chvilku mu bude trvat, než zjistí, že z láhve získá mléko. Jakmile přestane sát, je najedené. My pak můžeme nakrmit další kotě. Rozhodně ale kotěti nepodávejme kravské mléko. Pro kočky je těžko stravitelné, způsobuje průjem a kotě by tak mohla čekat dehydratace.

Nyní přichází na řadu vyprazdňování. Pokud nemáme kočičí maminku, která by se o koťátka postarala sama, převezmeme tuto úlohu samy. Vezmeme koťátko, položíme si ho do dlaně bříškem nahoru. Ruku si omotáme do papírového kapesníku a jemně kotěti masírujeme bříško a konečník. Může se stát, že se u koťátka objeví zácpa. Pak mu podávejme i heřmánkový čaj s glukopurem.

Jaká je péče o kotě v prvním týdnu?

Nyní následuje týdenní maraton péče o kotě v podobě krmení a vyprazdňování. Celý první týden musí jíst koťata každé dvě hodiny. A to i v noci. Po každém krmení následuje pomoc s vyprazdňováním. V prvním týdnu by také měla koťata navštívit veterináře. Při převozu dejme pozor, aby neprochladla.

Každý den koťata vážíme a zapisujeme si jejich přírůstek na váze. Každé koťátko přibírá jinak, většinou od 5 do 20 gramů za den. Žádné z nich by ale nemělo na váze ubývat. Udržujme je v čistotě. V pelíšku podle potřeb vyměňujme savé podložky a pleny.

Jak se starat kotě v druhém týdnu?

Pokračujeme s krmením a vyprazdňováním. Změnou v tom, jak se starat o kotě, je, že v noci můžeme jednu dávku krmení vynechat. V druhém týdnu by teplota okolí měla být 25°C až 27°C.

Jaká je péče o kotě ve třetím a čtvrtém týdnu?

Intenzivní péče o kotě v podobě krmení a vyprazdňování pokračuje. Berme ale v potaz jejich vývoj. Začínají se pohybovat a reagovat na podněty. Pelíšek jim zvětšíme.

Můžeme je nechat prozkoumávat okolí. Dbejme ale také na jejich bezpečí. Z dosahu odstraňme nebezpečné předměty a nenechávejme koťata bez dozoru.

Když se koťata učí pomalu chodit, můžeme začít s krmením z misky. Nalijme jim mléko do talířku anebo do misky a povzbuzujme je v jedení.

Vývoj kotěte na konci prvního měsíce

Ve čtvrtém týdnu můžeme koťatům zkusit dát první maso. Ideální je vařené kuřecí. To natrháme na drobné kousky a dáme do misky. Kotě pobízejme v jedení, ze začátku mu bude trvat, než pochopí, že má maso sníst. Můžeme zkusit i vhodné krmivo pro malá koťata, které obsahuje kuřecí maso a zároveň má drobné granule. Ideální je třeba Pro Plan Original Kitten. Dobré je také namočit granule do vody či vývaru. Jakmile začne kotě jíst maso, dejme mu i misku s vodou. Na řadu přichází i první odčervování. Vyzkoušet můžeme tablety nebo pastu.

Koťata už můžeme začít učit chodit na kočičí toaletu. Měla by být nízká a odkrytá, aby do ní koťata měla snadný přístup. Nejprve nebudou chápat, k čemu toaleta slouží. Buďme proto trpěliví a pomáhejme jim ukazovat, že ve stelivu můžou hrabat.

Jaká je následná péče o kotě? Poznejte vývoj kotěte od 2. měsíce

Vývoj kotěte ve druhém měsíci

Vývoj kotěte ve třetím měsíci

Vývoj kotěte od 4. měsíce

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 3

  • Silvie Z
    5. 1. 2024 | 20:22
    Dobrý den, potřebuji radu - mám koťátko 5 dní, maminka nemá mléko, od začátku krmím co dvě hodiny, má teplou podložku, maminka masíruje, olizuje. Zpočátku nepřibývalo, pak velký skok a dnes zase nic. Čím to může být? Děkuji
  • Kateřina Ďuriačová
    29. 8. 2021 | 20:18
    Dobrý den Zůstalo nám po mamince koťátko Má měsíc dáváme mlíčko z lahvičky. Zkoušíme i z misky a mleté masíčko. Mám dotaz koťátko je ve většině času u nás v blízkosti ( posteli, náručí..) v krabici mnouka a mnouka. Je to špatně? Po krmení dáváme na záchodek někdy to vyjde i vedle. Bojím se aby se na záchodek naučil ... Anebo ho máme nechat mnoukat a v krabici? Děkuji za odpověď
    • Petra L.
      1. 9. 2021 | 17:53
      Prostě se kočička snaží být v blízkosti někoho, to je normální. Záleží na Vás. Zvykne si na vše co ji umožníte. Když lidé mají dům a chtějí kočku navyknout, tak si stejně doporučuje cca púl roku mít kočku doma aby se maximálně socializovala a tak nějak "zapamatovala" svůj domov, kam se má vracet a pak teprve se vypouští ven. Pokud je kočka zdravá po fyzické stránce a nezavíráte ji někde v černé komoře a netýráte ji, tak je vše v pořádku.
  • Anna Kamlerová
    23. 9. 2020 | 17:54
    Naše venku žijící kočka porodila 5 koťat. Když byl koťatům měsíc, dvě odvedla k sousedům a tři nechala u nás na zahradě. O ty tři nemá zájem. Přijde se k nám nažrat, ale koťátka od sebe odhání, proč?
    • Redakce SZ
      23. 9. 2020 | 22:10
      Hezký den, pět koťátek je pro kočku opravdu vysilující. Možná se tak kočka snaží alespoň ty nejsilnější jedince zachránit. Pokud jsou koťátka již měsíc stará, měla by s vaší péčí bez problémů vyrůst. Je třeba je krmit mlékem určeným pro kočky a brzy již můžete přejít i na pevnou stravu a koťátka pak budou samostatná. To se bohužel občas stává, že kočka o koťata nejeví zájem, to je příroda. Držíme palce, aby koťátka byla zdravá!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo