Nadměné línání koček mohou způsobovat také nekvalitní granule pro kočky.
10. 10. 2018 Přečteno: 11070x

Socializace, růst a hraní. Víte, jaký je správný vývoj kotěte v druhém měsíci?

Pozorování kočičího růstu je nezapomenutelný zážitek. Z bezbranných koťátek se rychle stávají obratní lovci. Koťata začínají na konci prvního měsíce s návyky dospělé kočky. Ochutnávají kočičí krmivo a více si hrají jak se sourozenci, tak s lidmi. Řekneme, jaký je vývoj kotěte v druhém měsíci a jak má taková péče o kotě vypadat. Také poradíme, kdy je dobré podporovat odstavení koťat.

Vývoj kotěte ve druhém měsíci týden po týdnu

Vývoj kotěte je celkem rychlý. V pátém týdnu života už koťata dokážou bez problému chodit a začínají si hrát se svými sourozenci. Jsou i více nezávislá. Koťata by měla vážit zhruba 550 až 650 gramů.

Čtěte také:

Vývoj kotěte v 1. měsíci: Jak se starat o kotě, které se právě narodilo?

V šestém týdnu je socializace v plném proudu. Zrak i sluch jsou už plně vyvinuté, oči prozatím zůstávají modré. Během vývoje kotěte v druhém měsíci přihází i nová schopnost, a to vyskočit na nábytek. Kotě už si také vyčistí srst. Váží mezi 650 až 750 gramy.

Vývoj kotěte v sedmém týdnu zahrnuje změnu barvy očí. U kocourů sestupují varlata. Kotě by mělo vážit mezi 750 až 850 gramy.

V osmém týdnu už má kotě vyrostlé všechny mléčné zuby. Oči už mají svou končenou podobu, stejně tak i uši. Kotě váží mezi 850 až 950 gramy.

Jaká je péče o kotě v pátém týdnu?

Koťata si už na začátku druhého měsíce začínají hrát se svým okolím. Rády prozkoumávají nové věci, dovádí se sourozenci a sbližují se s lidmi. Právě proces socializace je v tomto období nejdůležitější. Naše péče o kotě by ho měla podpořit. Dokážeme ovlivnit, jestli budou kočky v dospělosti spíše bojácné anebo přátelské. Učme je, že se nás nemusí bát a podporujme jejich hry s ostatními koťátky.

Koťatům už můžeme začít podávat speciální krmivo. Důležité je kvalitní, koťata potřebují získávat dostatek živin ke svému růstu, například s kuřecím masem. Velmi vhodné je třeba Purina Pro Plan Junior Chicken, které smícháme s vodou. O správnou stravu se musí postarat jak maminka, tak my. Koťátka totiž budou dostávat první krmení a stále i mléko. Kočičí maminka bude pokračovat v krmení minimálně do konce druhého měsíce.

Vývoj kotěte už umožňuje, aby se začalo učit chodit na kočičí toaletu. Potřebuje menší, oddělenou krabici, do které bude mít snadný přístup. Můžeme k tomu použít například plastovou krabici, ale dobře postačí i krabice od bot. Dovnitř dejme stelivo. Použijme ale to na přírodní bázi. Koťata mají, stejně jako batolata, sklon vše ochutnávat.

Vývoj kotěte v pátém týdnu

Speciální krmivo, suché smícháme s vodou

Mléko od kočky

Kočičí toaleta s přírodním stelivem

Socializace

Voda

Jaká je péče o kotě v šestém týdnu?

Koťata se stávají stále aktivnějšími. Podporujme je v tom. Odstraňme z jejich blízkosti všechny předměty, o které by se mohla zranit. Stejně tak i jedovaté látky, které by mohly sníst. Například čisticí prostředky. Pozor si dejme i na pokojové rostliny, které by mohly být pro kočky jedovaté.

Péče o kotě je podobná, jako v pátém týdnu. Pokračujme v krmení a nadále umožňujme kočičí mamince, aby koťata kojila.

Stejně tak pokračujme v socializaci. Pokud si do tohoto týdne koťata nepřivyknou na lidský kontakt, bude jejich pozdější proces socializace o mnoho náročnější.Koťata se při hraní snadno unaví. Snažme se je nepřetěžovat. Kotě by v šestém týdnů mělo absolvovat očkování vakcínou FVRCP.

Vývoj kotěte v šestém týdnu

Bezpečné prostory pro hraní

Mléko od kočky

Kočičí toaleta s přírodním stelivem

Socializace

Voda

Očkování FVRCP

Speciální krmivo, suché smícháme s vodou

Jaká je péče o kotě v sedmém týdnu?

Koťatům v sedmém týdnu začne přibývat energie. Proto si dejme ještě větší pozor na jejich bezpečnost. Už jsou schopné běhat, šplhat na stromy a skákat po nábytku.

Péče o kotě má v sedmém týdnu novinku, a to, že jim už můžeme podávat suché krmivo.

Vývoj kotěte v sedmém týdnu

Bezpečné prostory pro hraní

Mléko od kočky

Kočičí toaleta s přírodním stelivem

Socializace

Voda

Speciální suché krmivo

Jaká je péče o kotě v osmém týdnu?

Kotě by mělo dostávat krmivo třikrát až čtyřikrát denně. Potřebuje dostatek kalorií, proto buďme při výběru krmiva pečliví. Samozřejmostí péče o kotě je celodenní přístup k vodě a ke kočičí toaletě. Koťata by měla mít také odčervení.

Pokud koťata váží kolem jednoho kila a jsou zdravá, můžou už jít do nových domovů. Pokud si ale chceme být jistí, že koťata se od matky naučila vše potřebné a budou na nové podmínky dobře připravená, počkejme až do dvanáctého týdne. V osmém týdnu můžou podstoupit kastraci a dostat mikročip.

Vývoj kotěte v osmém týdnu

Bezpečné prostory pro hraní

Mléko od kočky

Kočičí toaleta s přírodním stelivem

Socializace

Voda

Odčervení

Speciální suché krmivo, třikrát až čtyřikrát denně

Na odstavení koťat nespěchejme

Bez maminky a kočičího mléka může kotě bez problémů žít už v osmi týdnech. Ale mezi chovateli se pro odstavení koťat doporučuje stáří alespoň dvanácti týdnů. Kotě se ve dvou měsících stále socializuje a od kočičí maminky se může ještě leccos naučit. Oproti tomu je ve třech měsících už na nový domov úplně připravené.

Jaká je následná péče o kotě? Poznejte vývoj kotěte od 2. měsíce:

Vývoj kotěte - 3. měsíc

Vývoj kotěte - od 4. měsíce

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo