HCM u koček je nepředvídatelná srdeční choroba.
01. 05. 2019 Přečteno: 4314x

Skotská klapouchá kočka je neodolatelný mazlíček, skvěle se hodí k dětem díky klidné a mazlivé povaze

Přítulná, kamarádská, a vysoce odolná vůči nemocem. To je skotská klapouchá kočka, která si vaše srdce získá hned při prvním pohledu do jejího kulatého obličeje a velkých očí. Patří mezi velice klidná plemena koček a bude si vás hlídat na každém kroku. Péče o ni ale není příliš náročná. Její krásná hustá srst stačí párkrát do týdne pročesat. A bát se nemusíte ani častých návštěv u veterináře. Bývá většinou zcela zdravá.

Skotská klapouchá kočka je rodinný typ

Skotská klapouchá kočka je vše, co byste si od kočky přáli - je přítulná, přátelská, klidná, vyrovnaná a má ráda společnost. Svého pána bude zbožňovat nade vše a bude mu to i patřičně prokazovat. Snaží se mu být co nejvíce na blízku.

Čtěte také:

Ragdoll koťata jsou jako hadrové panenky s úžasnými vlastnostmi

Rozhodně se hodí k dětem, jelikož se jedná o rodinný typ kočky. Není příliš divoká a aktivní. Ocenit můžete spíše její mazlivou a něžnou povahu.

Skotská klapouchá kočka má soví vzhled

Toto plemeno koček poznáte snadno a s žádnou jinou kočkou si jej nespletete. Mezi typické znaky patří okrouhlá masivní hlava, velké kulaté oči, barva srsti je většinou stříbřitá, sněhová, ale i zrzavá nebo hnědá. Ocas je mohutný, ke konci se zužuje. Kočka dosahuje váhy maximálně 6 kg.

Zajímavé jsou ale hlavně její uši. Ty jsou sklopené směrem dopředu a těsně přiléhají k hlavě. Jde o domácí genovou mutaci. Je to gen pro klapouchost, který ovlivňuje růst chrupavek. Kočka tak získala díky svým netradičním uším soví vzhled.

 skotská klapouchá kočka vzhled

Skotský mazlíček patří mezi vysoce odolná plemena koček

Kočka má venkovní původ, díky čemuž je vysoce odolná vůči nevlídnému počasí venku, ale také vůči nemocem. Kočka se tedy hodí skvěle i do domu se zahradou, jelikož jí pobyt venku na čerstvém vzduchu rozhodně neublíží.

Nemusíte mít obavy, že budete často navštěvovat ordinaci veterináře. Společnost vám bude dělat až 15 let. Základem je ale kvalitní a vyvážená strava, která jí zajistí veškeré potřebné látky pro dlouhý a zdravý život.

Kočičí nemoci - kočka je náchylná na problémy s ledvinami

I když je skotská klapouchá kočka odolná vůči běžným kočičím nemcem, existuje onemocnění, které ji může potrápit. Jedná se o PKD neboli polycystic kidney disease. Tato genetická choroba způsobuje abnormální růst a výskyt cyst v ledvinách.

Mezi kočičí nemoci, které mohou mazlíčka ohrožovat, patří i kardiomyopatie. Jde o onemocnění srdečního svalu, kdy dochází k poruchám funkce srdce. To může kočku ohrozit i na životě.

Pokud se ale o kočku budete dobře a pečlivě starat, nemusíte se těchto nemocí obávat. Důležitá je hlavně vyvážená strava a milující páníček.

Skotská klapouchá kočka potřebuje pravidelnou péči o srst

Jelikož je srst kočky krátká, měkká a hustá, je potřeba se jí věnovat. Stačí, když několikrát týdně kočku učešete. S péčí o srst to však příliš přehánět nemusíte. Pokud si pořídíte ale dlouhosrsté kočičí plemeno, pak bude potřeba kočku česat mnohem časteji, aby nebyla srst zacuchaná.

Pozor ale na čištění uší. To by mělo být pečlivé a pravidelné, abyste předcházeli roztočům. Mezi příznaky napadení patří časté drbání a tmavohnědý maz vytékající z ucha. V tomto případě určitě navštivte veterináře.

Mazlíček patří mezi hravá a inteligentní plemena koček

Skotská klapouchá kočka je hodně inteligentní a hravá. Bude vyžadovat vaši pozornost a hrátky. Tato plemena koček nesnáší samotu. Pozor na to, jestli trávíte mnoho času mimo domov. Takového mazlíčka si raději nepořizujte.

Určitě si s ní užijete kopu zábavy, jelikož ji lze snadno trénovat a učit nejrůznějším kočičím kouskům. Často ji uvidíte spát rozvalenou na zádech s volně nataženýma nohama.

Skotská klapouchá kočka: pro a proti

Nakonec pro vás máme shrnutí, které vám mohou usnadnit rozhodování, zda si skotskou klapouchou kočku domů pořídit.

Pozitiva

  • Klidná a mírná povaha
  • Hodí se k dětem
  • Ideální do bytu
  • Není náročná na péči
  • Není agresivní
  • Ráda se mazlí
  • Je odolná proti nemocem

Existují však i negativa tohoto plemena koček:

  • Vyžaduje společnost
  • Nesnáší samotu
  • Má sklon k onemocnění ledvin
  • Mohou se vyskytovat problémy s roztoči v uchu

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo