11. 04. 2018 Přečteno: 2935x

Psincový kašel se mezi psy šíří rychle. Chraňte svého psího kamaráda a podpořte jeho imunitu

Není to jen člověk, který občas trpí kašlem. Takové onemocnění může zasáhnout i vašeho pejska. Psincový kašel patří mezi infekční onemocnění, které se mezi psy rychle šíří. Jedná se o suchý dráždivý kašel, který pejska vyčerpává a obtěžuje. Chránit pejska můžete posílením jeho imunity, v horším stádiu je nutné navštívit veterináře.

Co to je a kde se bere psincový kašel

Psincový kašel, odborně infekční laryngotracheitida, je infekční onemocnění psů, které se projevuje jako dráždivý kašel. Zasahuje horní cesty dýchací, a to převážně na jaře nebo na podzim. Příčinou jsou viry a bakterie, které se rychle šíří a zasahují především oslabené imunitní systémy. Nejčastěji se pejsek nakazí na místech s vysokou koncentrací psů, což jsou psí cvičáky, výstavy, soutěže apod. Proto byste se měli takovým místům na jaře a podzim raději vyhýbat.

Čtěte také:

Hodný, hravý a přátelský. Bernský salašnický pes je pravý přítel rodiny

Psincový kašel - příznaky skoro jako u člověka

Onemocnění poznáte snadno. Ze začátku vám může připadat, že pejsek spolknul kost a snaží se ji vykašlat. Psincový kašel se projevuje jako záchvaty kašle, které mohou trvat třeba i jednu minutu. Někdy může pejsek vykašlávat hlen, u tlamičky se může objevit také bílá pěna. Často kašel pejska donutí i ke zvracení.

Průběh nemoci závisí nejen na počtu virů a bakterií, ale také na věku psa i jeho celkové kondici. Jestli je pejsek silný a zdravý, psincový kašel sám odezní do zhruba 14 dnů. Pokud je ale pes oslaben, může dojít až k zánětu průdušek a plic. Příznaky jsou poté apatie, zvýšená teplota a ztížené dýchání. Nejvíce ohroženi jsou:

  • malá štěňata
  • starší psi
  • psi s oslabenou imunitou
  • psi v útulcích

Mnozí majitelé si myslí, že pejsek něco vdechnul, a proto kašle. Jestli se však záchvaty objevují v pravidelnějších intervalech, zbystřete. Psincový kašel může vašeho miláčka potrápit bez léčení i na několik týdnů.

Psincový kašel - léčba vyžaduje vitamíny nebo návštěvu veterináře

Psincový kašel se léčí podle závažnosti průběhu onemocnění. Jinak budeme léčit pejska, který párkrát denně zakašle a do týdne se kašle zbaví, jinak toho, který má silné a dlouhé záchvaty.

Léčba psincového kašle u mírného projevu nemoci

  • Posílení imunity pomocí vitamínu C. Ten přimíchejte do běžného jídla pejska.
  • Někteří veterináři doporučují i jitrocelový sirup, který kašel zmírní. Pro menšího pejska se držte dávkováním pro dítě, u většího vyměňte čajovou lžičku za polévkovou lžíci.
  • Dopřejte pejskovi klid a odpočinek - fyzická aktivita a vzrušení provokují ke kašli

Léčba psincového kašle u silného projevu nemoci

  • Návštěva veterináře a kompletní vyšetření
  • Podávání antibiotik
  • Tablety mírnící kašel

Psincový kašel - prevence v podobě očkování

Psincovému kašli se de facto nejde vyhnout. Stačí, když se na ulici pejsci očuchají anebo se potkají na cvičáku, v parku anebo na výstavě. Jedinou prevencí může být očkování, které je součástí běžného očkování pejska. Vakcíny působí proti virovým i bakteriálním původcům onemocnění. Pokud budete pejskovi dávat preventivně také vitamin C, posílíte tím jeho imunitu, čímž se mu viry a bakterie mohou vyhnout velkým obloukem.

Další prevencí je nenavštěvovat v rizikovém období místa, kde se vyskytuje hodně pejsků po kupě, jako jsou již zmíněné cvičáky, psí výstavy a soutěže nebo parky. Opatrně také na pejska, kterého si berete z útulku, jelikož je zde poměrně vysoké riziko onemocnění.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Agro Hochstaffl, s.r.o.: chov a prodej koní ve stáji Venus v Mysletíně

Upejska.cz: kvalitní krmiva pro psy s vysokým obsahem masa

Psí hotel ARNY v Krušných horách

Potřebujete ubytovat pejska po dobu dovolené nebo…

Kvalitní krmivo K-9 pro spokojený psí život plný energie

Kvalitní krmivo pro psy K-9 je komplexní strava s…