Kozlík lékařský pro kočky vzbuzuje aktivitu mazlíčků.
26. 04. 2019 Přečteno: 9997x

Nemoci očí u koček jsou nepříjemné a někdy hrozí i slepota. Návštěvu veterináře proto nepodceňujte.

Jednou z hlavních předností koček jsou bezesporu jejich oči, které dokáží okouzlit každého. Bohužel ne vždy jsou oči zdravé a krásné. Často se setkáváme se zarudlýma očima, kočky může potrápit výtok z očí anebo také zhoršené vidění. Nemoci očí u koček patří mezi nejnepříjemnější. Poradíme, jak problémy rozeznat a jak kočce nejlépe pomoci, aby mohla na svět zase koukat se zdravýma očima.

Nemoci očí u koček: zarudlé oči i výtok

Každý ví, že kočky vidí skvěle dokonce i ve tmě. Ovšem jen za předpokladu, že mají obě oči dokonale zdravé. Někdy ale kočky dokáží potrápit různé kočičí nemoci, které napadají oči a způsobují špatné vidění u koček.

Čtěte také:

Nemoci koček přenosné na člověka – prevence a léčba

Mezi běžné nemoci očí u koček patří:

Výtok - bílý, žlutý a lepkavý. Příčinou může být cizí předmět v oku, infekce nebo i kočičí chřipka.

Zarudlé oči - důvodem může být zánět spojivek nebo řasnatého tělíska.

Zastřené oko - příčinou je pravděpodobně zanícená rohovka kvůli rvačce nebo infekce.

Takové nemoci očí u koček jsou sice nepříjemné, ale nikterak závažné a život kočky neohrožují. Řešením je především otírat oko vodou, chránit před prudkým světlem a vykapávat pomocí očních kapek. Pokud se stav do 1 až 2 dnů nezlepší, navštivte veterináře.

Kočičí nemoci očí: u zánětu duhovky hrozí kočce slepota

Záněty jsou nejčastější oční nemoci. Nejčastěji jsou vyvolány podrážděním, což může způsobit prach, průvan nebo alergie. Příčinou může být i plísňová nebo bakteriální infekce. Jak ale jednotlivé nemoci rozpoznat?

Zánět spojivek u koček

Příčinou bývá zarudnutí oka. Oko je podrážděné od prachu nebo průvanu, zánět spojivek může být vyvolán i alergii nebo deformací víček. Oko slzí, v koutku se tvoří hlen a kočka si oko často škrábe.

Léčba: oko vymyjte vlažnou vodou nebo odvarem z heřmánku. Jestli nevidíte do dvou dnů zlepšení nebo se stav zhoršuje, navštivte veterináře.

Zánět rohovky

Nemoc poznáte tak, že cévy spojivek a bělmy jsou zvětšené a prorůstají do rohovky. Příznakem je i zakalení. Toto onemocnění je mnohem závažnější než zánět spojivek a včasné odhalení a léčba jsou důležité.

Léčba: ihned navštivte veterináře, který předepíše pravděpodobně léky v podobě kapek nebo mastiček. Dbejte také na to, aby si kočka oko nemnula. Mnohdy nezbývá nic jiného než pořídit límec.

Zánět duhovky u koček

Zánět postihuje vnitřní části oka. Onemocnění je opravdu velmi závažné, jelikož kočce hrozí slepota. Oči kočku bolí, pálí a svědí, tudíž si je často škrábe. Oči jsou poté zarudlé a uslzené. Návštěva veterináře je naprostou nezbytností. Sami si neporadíte.

Léčba: veterinář předepíše oční kapky pro kočky, které zornice rozšíří, a tím se duhovka zklidní. K léčbě se může připojit i mastička či antibiotika, a to vždy podle závažnosti nemoci.

Zelený zákal

Patří mezi velmi bolestivé nemoci očí u koček. Dochází ke zvýšení nitroočního tlaku. Jak zákal poznáte? Kočka mhouří oči, má zarudlé spojivky, oko je citlivé na ostré světlo a slzí. Také můžete rozpoznat vyboulené oční bulvy, což je již pokročilá fáze nemoci.

Léčba: v tomto případě je potřeba okamžitě snížit tlak v oku, aby nedošlo k oslepnutí. Podávají se oční kapky, tablety nebo infuze. Pokud nic nezabere, pak jde na řadu laser nebo zmrazení.

Jak mazlíčkovi podat oční kapky pro kočky

V mnohých případech bude léčba obnášet oční kapky pro kočky. Majitelé se často s takovou léčbou trápí ještě více než kočky, jelikož neumějí kapky aplikovat. Jak na to, aby se z léčby nestal boj o váš nebo kočičí život?

  1. Kočku si pevně chytnete a lehce jí zakloníte hlavu
  2. Oko jemně rozevřete a prsty si víčko přidržte tak, aby ho nemohla kočka zavřít
  3. Do oka kapněte požadované množství kapek, ale oko nepovolujte.
  4. Kočku držte pevně. Bude mít tendence se hýbat a cukat. Pozor, aby tekutina z oka nevytekla.

 

Pokud vše probíhá tak jak má, kočku odměňte dobrotou. Bude si pamatovat, že se nejedná o nic hrozného a na kapání do oka si postupně navykne. Nikdy nedávejte kočce kapky, které máte sami pro sebe. Kupujte jen ty, které doporučí zvěrolékař a které jsou určené k veterinárním účelům.

Jak předcházet nemoci očí u koček?

Některým nemocem očí u koček nelze zcela předcházet, jelikož jsou spojené se stářím kočky a mnohdy mohou být geneticky podmíněné. Pokud však budete oči kočce kontrolovat a dbát na to, aby nežila v prachu, neměla pelíšek v průvanu, nervala se s jinými kočkami anebo nepřišla do styku s již nakaženou kočkou, pak by měla mít oči zdravé a v pořádku.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo