Pro stříhání drápků u koček je potřeba mít přichystané speciální nůžky na drápky a pamlsky jako odměnu pro kočku.
22. 08. 2018 Přečteno: 9410x

Mléko, syrové ryby nebo čokoláda. Zjistěte, co nesmí jíst kočky!

Našemu mazlíčkovi chceme dopřát jen to nejlepší. Lidské dobroty jako je čokoláda kočce ale opravdu škodí. Dokonce i potraviny, které jsou považované jako vhodné pro kočičí smlsnutí, jí mohou ublížit. Například tuňák anebo mléko. Špatné jídlo pro kočky způsobí v lepším případě rozhozené zažívání, v horším případě otravu. Zjistěte, co nesmí jíst kočky a co dělat, když se otrava u koček objeví.

Co nesmí jíst kočky?

Přinášíme seznam 13 potravin či látek, kterým se při sestavování kočíčího jídelníčku rozhodně vyhněte.

Čtěte také:

10 rad jak správně krmit kočku. Granule pro kočky je potřeba doplnit i o konzervy a pamlsky

1. Tuňák

Ryba, kterou jsme určitě někdy využili jako jídlo pro kočky. Tuňák ale patří k potravinám, které nesmí jíst kočky příliš často. Nejenže tuňák neobsahuje dostatek živin, které kočičímu tělu dostačují, ale přílišná konzumace lidských konzerv tuňáka může vést k otravě rtutí.

2. Cibule, česnek a pažitka

Cibule je ve všech formách pro kočku jedovatá. Způsobuje totiž rozklad červených krvinek a vede tak k anémii. Otrava u koček se naštěstí neobjeví, když kousek cibule sní náhodou. Rozhodně by ale cibule neměla být součástí kočíčí večeře či jiného pokrmu. A to ani v malých dávkách. Cibule, česnek i pažitka navíc vedou k podráždění zažívání.

3. Mléko a mléčné výrobky

Už od mala jsme věděli, že mléko a kočky patří k sobě. Ve skutečnosti ale mléko jako jídlo pro kočky není příliš dobré. Většině koček totiž laktóza nedělá dobře. Kočičí zažívání nedokáže mléčné produkty správně strávit. Výsledkem může být podrážděné zažívání a průjem.

4. Alkohol

Alkohol patří mezi nejnebezpečnější látky, které kočka rozhodně nesmí. Má na kočičí játra a mozek stejný vliv, jako na lidský organismus. Ale stačí daleko menší množství, aby způsobil trvalé poškození. Pouhé dvě čajové lžičky a průměrně velká kočka končí v kómatu. Tři lžičky už zvíře zabijí.

5. Hrozny a hrozinky

Někteří majitelé svým kočkám rádi dávají hrozny a hrozinky jako pamlsek. Ve skutečnosti ale patří mezi to, co kočky nesmí jíst. Poškozují jim totiž ledviny. Kočka může zvracet a být hyperaktivní. Neplatí to sice u všech koček, ale raději neriskujme.

6. Kofein

Potraviny obsahující kofein patří mezi ty, které kočky nesmí jíst v žádném případě. Na kofein není žádná protilátka. Zrychlené dýchání, selhávání srdce a problémy se svaly patří mezi jedny z hlavních symptomů. Takže žádný čaj, káva, ale ani kakao nebo čokoláda.

7. Čokoláda

Čokoláda může být pro kočky smrtící. Obsahuje totiž látku teobromin, kterou najdeme ve všech druzích čokolád, i v té bílé. Většina koček čokoládu sama od sebe naštěstí nesní. Pokud ano, objevuje se abnormální srdeční rytmus, křeče a smrt.

8. Odřezky tuku a kosti

Ačkoli může být lákavé, dát mazlíčkovi tučné odřezky anebo ostré kosti na ohlodání, nedělejme to. Tuk je pro kočičí zažívání škodlivý, může způsobit průjem a zvracení. Ostré kosti zase dokážou poranit kočičí žaludek a střeva.

9. Syrová vajíčka

Ze syrových vajíček může kočka dostat salmonelózu anebo jiné nemoci. Navíc látka avidin, která se v syrových vajíčkách nachází, může způsobit narušení vstřebávání biotinu. To pak vede k problémům s kůží a srstí.

10. Ryby

Enzym ze syrového rybího masa ničí thiamin, který kočky nezbytně potřebují. Jeho nedostatek vede k vážným neurologickým problémům a způsobuje záchvaty a kóma. Je tedy potřeba dávat pozor na to, aby kočka syrového rybího masa moc nedostávala.

11. Psí žrádlo

Jednou za čas psí žrádlo kočce neuškodí. Ale jeho pravidelná konzumace kočce neprospívá. Nedává ji látky, které potřebuje.

12. Játra

Další pokrm, co kočka nesmí jíst ve větším množství, jsou játra. Předávkovala by se vitamínem A. Dochází pak k poškození kostí, růstu kostí a kloubů a osteoporóze. V nejhorších případech i ke smrti.

13. Kvasnicové těsto

Syrové kvasnicové těsto začíná v kočičím žaludku nabývat na objemu. Kočce pak způsobuje bolesti. Navíc může dojít i k produkci alkoholu, který je pro kočku extrémně nebezpečný.

V kostce: Co nesmí jíst kočky?

Tuňák

Odřezky tuku a kosti

Cibule, česnek a pažitka

Syrová vajíčka a syrové ryby

Mléko a mléčné výrobky

Čokoláda

Alkohol

Psí žrádlo

Hrozny a hrozinky

Játra

Kofein

Kvasnicové těsto

Objevila se otrava u koček! Co teď?

Pokud náš mazlíček snědl nějaké jídlo pro kočky nebezpečné anebo co nesmí kočky jíst, zjistěme, kolik toho snědl a posuďme, jak moc je jeho stav vážný. U některých potravin, jako je třeba kofein anebo alkohol, se otrava u koček musí řešit okamžitě. Na nic nečekejme a vyhledejme zvěrolékaře. Pokud se ale kočka přejedla méně nebezpečnou potravinou, jako je třeba psí žrádlo anebo tuňák, kočku pozorujme. Když se objeví otrava u kočky a stav zvířete se zhorší, vyhledejme veterináře.

Co dělat, aby kočka nesnědla, co nesmí jíst a aby bylo jídlo pro kočky vždy bezpečné?

Nedávejme kočce příliš mnoho pochutin. Obsahují sice chutné, ale ve větším množství ne zrovna prospěšné látky. Kočka by pak mohla trpět obezitou, která ji ohrožuje zdraví. Raději volme jídlo pro kočky, které může jíst dlouhodobě.

Krmme ji pouze kvalitními granulemi. Nejenom, že jí dodáme všechny potřebné živiny, ale kvalitní granule kočce chutnají. Nebude hledat potravu jinde, než ve své misce a vyhneme se tak tomu, že najde něco jedovatého, co nesmí kočky jíst. Ideální jsou například granule pro kočky Pro Plan.

Všeho s mírou. A to zejména s játry, tuňákem a jinými než kočičími granulemi. Pak máme jistotu, že se otrava u koček neobjeví.

Lidskou potravu před kočkou zavírejme. To platí jak u spížky, tak u talíře s jídlem, který jsme odložili na stole.

Nedávejme kočce lidské léky. Mohou obsahovat pro kočku nebezpečné látky a v žádném případě je kočka nesmí jíst.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 1

  • Jakub Urbášek
    13. 11. 2021 | 02:52
    Co je to za blbost 1) Jakýkoliv veterinář vám poví že tuňák kočce nemůže ublížit, ba naopak v naprosté většině kočičího jídla je právě tuňák, už po přečtení prvního odstavce, přestávám číst a stránku blokuji, naprostá blbost
    • Monika Poledníková
      14. 11. 2021 | 10:44
      Dobrý den, zjišťovali jsme přímo u veterinářky, jak se věci mají. Zde je její odpověď: Bohužel tuňák a všeobecně mořské ryby mají v sobě větší množství například fosforu, tudíž nejsou vhodné na dlouhodobější krmení. Podobný problém může být i u lososa, zde opět s ohledem na množství histaminu (příčina alergických reakcí u některých zvířat). U jakéhokoliv krmení je vždy potřeba dívat se na složení, na zdroj vstupních surovin a množství doplňkových látek.
    • Petra L.
      13. 11. 2021 | 09:46
      Pane málo informovaný, vyhledejte si na internetu problematiku nejen tunaka a jeho caste konzumace kocek. Prestanete se vztekat, pokud mate nejakou sebereflexi. A pokd nectete obsah cely neni mozne ho ani pochopit co se celkoveho sdeleni tyce.

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo